Menü

A futópad szabad szabadtéri futás? Előnyök-hátrányok

Gyakran megkapom a kérdést, hogy „nem unalmas otthon a futópadon futnod?”. Dehogynem. Egy csomó hátránya van. De van három kisgyerekem, akik mellett pedig rengeteg előnye, hogy otthon is kocoghatok. Az éremnek mindig kétoldala van, ezt ne felejtsük el, jöjjenek hát az érvek és ellenérvek.

Az egészen biztos, hogy a futópad vagy a kinti kocogás teljesen más élmény. Melyek az előnyök és hátrányok?

A futópad egyik hangsúlyos előnye mindenképp az, hogy akkor is futhatunk, ha kint esik, mínusz 10 fok van, vagy épp vihar. Ebben az esetben jó alternatíva a futópad. Természetesen hátrány, hogy soha nem lesz a futópadon olyan friss a levegő, olyan kellemes a madárcsicsergés, olyan gyönyörű, mint egy erdőben.

Aztán itt a ruházat. Futópadon nem kell azon gondolkozni, hogy a hosszú ujjút is elvigyük/felvegyük, nem fogunk túlöltözni.

Talaj. Míg a terepen, aszfalton, erdőben más és más technikás pályákon haladunk, a futópadon mások a súrlódási együtthatók és a talajreakciók, így ezek más terhelést jelentenek a szalagoknak és az izmoknak, de nem károsabb egyáltalán. Egyébként megjegyzésként említem, hogy a futópadra külön futócipőt is lehet vásárolni.

Egy terepfutás sokkal több kihívást és izgalmat rejt, mint egy futószalag, azonban számos futópad tartalmaz előre megírt programokat, amik során váltakoztathatjuk a sebességet, emelkedőt, de lehet azt mondani, hogy olyan, mint az alkoholmentes sör, a hatása nem ugyanaz. (persze a semminél meg több)

A terepfutás is veszélyes, de a futópad fokozottan, hiszen bármilyen rossz mozdulat, oldalra lépés vagy pillanatnyi leállás hatalmas esést eredményezhet.

A futópad nagyon hasznos azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak szabadban futni. Számomra egyik előnye és a legnagyobb előnye, hogy a három kisgyerek mellett is használhatom, otthon, mellettük is futhatok. Egy gyerkőccel szeretem használni a futóbabakocsit a szabadban, de három gyermek mellett már nincs erre alternatívám, azt meg nem kockáztatnám meg, hogy futóbabakocsival fussak egy bicikliző nagy és egy rollerező középső gyerek után, belegondolni is idegtépő.

A futópad ilyenkor nagyon jól tud jönni, természetesen szabadtéri futóként érzem a szabad levegő, az erdő, a terep, a futótársaim hiányát, de a mozgás szeretetéről mégsem kell lemondanom.

A cikk elején azt ígértem, összegyűjtöm az érveket és ellenérveket az otthoni futást illetően, azonban nem szabad elfelejteni az egyik leglényegesebb dolgot: bárhol is mozogjunk, bármilyen eszközön és bármikor, a mozgás szeretete, a rendszeres sportolás fontossága az, amelyben mindkét tábor egyetért és ezzel a vita itt talán be is fejeződött.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.