Menü

A fehérjehiány kialakulása és tünetei

A fehérje alapvető eleme szervezetünk számos területének. Részt vesz az izomrostok felépítésében, a hormonokban is megtalálhatók, enzimek épülnek fel belőle, energiát szolgáltat, de az immunrendszerünk számára is nélkülözhetetlen.

Napjaink fejlett országaiban ritka a valódi hiánybetegség, azonban a mai népszerű diéták némelyikénél előfordul, hogy annyira kevés fehérjét viszünk be, hogy a hiánybetegség tüneteit érzékelhetjük. Amikor a fehérje szintje túlzottan alacsony a szervezetben, azt idegen szóval hypoproteinaemia-nak nevezzük. A tünetek nagyon változatosak lehetnek, azonban érdemes komolyan venni, mert idővel akár súlyosbodhatnak is, valamint azért is alakulhat ki könnyen, mert a szervezet nem képes a fehérjét raktározni, így, ha nem jutunk elegendő mennyiséghez rendszeres és egészséges táplálkozással, gyorsan kialakulhatnak a tünetek.

Hivatalos adatok szerint a napi elfogyasztott táplálékmennyiség 10 %-a legalább fehérjéből kell álljon. Ez az abszolút minimális mennyiség, tehát csak az alapvető élettani funkciók ellátására elég, azonban figyelembe kell venni a testsúlyt, az aktivitást és az szervezet lebontó képességét is, valamint várandós nők esetében is megnövekedett fehérjebevitellel kell számolni.

A tünetek széles skálán mozognak, de a leggyakoribbak a fáradtság, gyengeség, hajhullás, elvékonyodó/töredező haj, gyenge köröm, száraz bőr, gyakori betegeskedés, izomveszteség, gyakori éhség, ödéma és vizesedés. Nehezíti a diagnosztizálást, hogy ezek a tünetek elég általánosak és számos különböző betegség tünetei lehetnek, ezért érdemes minden esetben szakértővel vagy háziorvosunkkal konzultálni. A fehérjehiányt általában vérvétellel tudják kimutatni, ezután pedig következik a kiváltó ok megtalálása. Lehet táplálkozási probléma, de akár egy alapbetegség megléte is okozhatja.

A fehérjék a csontok felépítésében is részt vesznek, így, ha alacsony a szintje szervezetünkben, könnyebben előfordulnak csonttörések, zúzódások és repedések. Gyermekek esetében erre fokozottan kell figyelni, mivel a fejlődésben lévő csontok fokozottan veszélyeztetettek, illetve az egészséges fejlődés szempontjából sem elhanyagolható a megfelelő fehérje ellátás.

Az éhségérzet kialakulásához is nagyban hozzájárul a fehérje, nem véletlen ajánlják a diétázók számára is legalább a sovány fehérjék fogyasztását, így tovább tart a jóllakottság érzése és az energiaszintünk is tovább megmarad.

Nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjét a következő ételek, ezeket megtaláljuk a legtöbb diétás étrendben is: húsok, tojás, tej, sajt, de növényi forrásokban is megtalálhatók, mint például olajos magvak, csicseriborsó, bab, lencse.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.