Menü

A kézműves sörök reneszánsza

A jól ismert sztereotípia alapján a sör az csakis férfi ital. A sör nem nőies ital, nőknek nem szabad sört innia. Pedig manapság a sörök (főleg a kézműves sörök) egyre nagyobb figyelmet kapnak az éttermek és bárok itallapján.

A kézműves sörök egyértelműen reneszánszukat élik. Egyre több cég kezdi meg saját kézműves sörük gyártását, sőt ahol csak lehet szélesítik kínálatukat. Eddig egyértelműen a csehek, a belgák és az angolok voltak a sörgyártás királyai. Szerencsére hazánkban is egyre magasabb kínálattal rendelkeznek az üzletek a prémium sörök kategóriájában.

Az igazi kézműves sör hazája Amerika, onnan terjedt át Európába és a világ többi tájára. Azonban a rohamos népszerűség miatt nagy harc alakult ki a kézműves kisüzemi sörfőzők és a nagy sörgyártók között. Egyre nehezebb eldönteni, hogy mi számít kézműves sörnek.

Tehát mit is jelent az, hogy egy sör kézműves? Sokan a kisüzemi sörrel (200 000 hektoliternél kevesebbet gyártanak) állítják párhuzamba, azonban ez nem így van. Az igaz, hogy általában a kézműves sörök kisüzemi sörfőzdékben készülnek. Fontos tényező a lokalitás, tehát a craft beerek készítői nem nagy szegmenst céloznak meg, hanem a helyiek igényeihez igazítják a sörök ízvilágát. A gyártók szeretnek kísérletezni az ízekkel, egyéni ízvilágot próbálnak kialakítani, amivel a többi gyártó nem rendelkezik. A kézműves sör tehát egy olyan sör, ami határozott és egyedi ízzel rendelkezik, ez az íz pedig a nagyüzemi söröknél nem lelhető fel. A kézműves sörök nagyon magas minőségre törekednek, ezért lényegesen drágábbak, mint a nagyüzemben előállított silányabb minőségű sörök.

Az is egyre gyakoribb, hogy gyümölcsös ízeket tudnak csempészni a sörökbe. A belga meggysör itthon is nagy sláger lett, ezt egyaránt fogyasztják nők és férfiak is. Az APA, az IPA és az ALE is megtalálható a kínálatba, de sokszor saját módszerekkel és titkokkal hoznak létre új söröket a gyártók.

A kézműves hazai sörök is egyre trendibbek. Ez több okból is jó. A termék megvásárlásával a hazai munkahelyeket támogatjuk. A szállítási távolság lényegesen kevesebb, mintha egy külföldi nagyüzemtől vásárolnánk sört. Néhány vállalkozásánál akár arra is van lehetőség, hogy egyedi vásárlói kérésre készítsenek sört.

A népszerűsége miatt egyre gyakrabban megtalálható a gasztronómiában is. Sokféle húst lehet craft beerrel ízesíteni vagy tálalni. Egyre több étterem kínálja fel a sörkóstoló lehetőségét, ami segíti az ital népszerűsítését.

Ha lehet, akkor kóstoljunk meg hazai kézműves söröket, részesítsük előnyben a hazai gyártású termékeket! Fogyasszuk azonban az alkoholos italokat mértékkel és kizárólag csak 18 év fölött.

Nagypál Anna

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.