Menü

Nekünk a Balaton…

Nekünk, vagyis nekem az egyik legszebb. A nyaralás és pihenés, kikapcsolódás legváltozatosabb helyszíne. Gyerekkel, családdal, kicsikkel, nagyokkal. A miénk. Szeretjük.

S hogy mi mindent lehet csinálni a Balatonnál? Mindent.

Aki sportoló, s aktívan szereti eltölteni a szabadidejét, nyaralását, nekik egy hibátlan edzőtábor a Balaton, akár kerékpártúráról beszélünk a barátokkal, akár futásról, Balatonnál megrendezett futóversenyekről, akár úszásról, SUP használatról, hajózásról, vitorlázásról, túrázásról, máris megtaláltuk az egyik hazai legnagyszerűbb helyszínt.

Nem kell feltétlen a Balatont átúszni, vagy körbe futni (pedig nagy élményt ígér mindegyik) az is jó, ha hobbikocogóként a napfelkeltét a Balaton partjánál nézzük meg, futócipőt húzva, kutyát sétáltatva, bicajozva.

Kisgyerekkel a fürdés és pancsolás a legjobb kikapcsolódás, nagyobbakkal a Balaton összes látnivalóját végig járhatjuk a bármelyik partszakaszról kezdve, legyen az akár a déli, akár az északi parton. Át lehet kompozni Tihanyba megnézni a Bencés Apátságot, vagy hajózni Füredre, megnézni a gömbkilátót Balatonbogláron, de a klasszikus kihagyhatatlan látnivalók közül kiemelendők a Festetics-Kastély, a Balatoni múzeum, Tapolcai-tavasbarlang, a Siófoki Víztorony, a balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont, a Szigligeti Vár, a festői Balatonalmádi, a Balatoni Bob Szabadidőpark, a Káli-medence látnivalói és folytathatnám a sort a strandokkal, híres barlangokkal, izgalmas tanösvényekkel, kalandos bakancsos túrákkal és gyönyörű sétányokkal, legendás emlékházakkal, villákkal, csodás panorámájú kilátókkal, pazar pincészetekkel, de elkezdeni sem volt szerencsés, mert a teljesség igénye nélkül tehetném csak a folytatásban, s semmit sem szeretnék, s nem is illene kihagyni. Megjegyezhetném, hogy ez itt nem a reklám helye, pedig de. Azt hiszem akaratlanul is az.

Tőlünk 40 percre van a Magyar Tenger, mely sokkal többet nyújt, mint a napokig tartó önfeledt lubickolás és napozás. Szerencsésnek érzem magam, hiszen elérhető távolság, bármikor 1 órán belül ottvagyok Siófokon, vagy Zamárdiban, ahol még le sem pakoltuk a plédeket, a gyerekek már sajtos-tejfölös lángosért könyörögnek, férjem a sült hekket keresi, a palacsinta pedig - bár már horror árakat kérnek érte, miközben háziasszonyként tudom az előállítási költsége körülbelül annak töredéke – mégis hozzátartozik a vízben kifáradt, kiázott gyerekek aznapi menüjéhez.

A Balaton maga a kikapcsolódás, azonban akár hajózást, úszást, túrát vagy biciklizést választunk, akár strandolást a gyerekekkel, fő, hogy mindig legyünk óvatosak figyeljünk a viharjelzésekre, vigyázzunk magunkra, gyermekeinkre és egymásra. Tartalmas kikapcsolódást kívánok!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.