Menü

Nekünk a Balaton…

Nekünk, vagyis nekem az egyik legszebb. A nyaralás és pihenés, kikapcsolódás legváltozatosabb helyszíne. Gyerekkel, családdal, kicsikkel, nagyokkal. A miénk. Szeretjük.

S hogy mi mindent lehet csinálni a Balatonnál? Mindent.

Aki sportoló, s aktívan szereti eltölteni a szabadidejét, nyaralását, nekik egy hibátlan edzőtábor a Balaton, akár kerékpártúráról beszélünk a barátokkal, akár futásról, Balatonnál megrendezett futóversenyekről, akár úszásról, SUP használatról, hajózásról, vitorlázásról, túrázásról, máris megtaláltuk az egyik hazai legnagyszerűbb helyszínt.

Nem kell feltétlen a Balatont átúszni, vagy körbe futni (pedig nagy élményt ígér mindegyik) az is jó, ha hobbikocogóként a napfelkeltét a Balaton partjánál nézzük meg, futócipőt húzva, kutyát sétáltatva, bicajozva.

Kisgyerekkel a fürdés és pancsolás a legjobb kikapcsolódás, nagyobbakkal a Balaton összes látnivalóját végig járhatjuk a bármelyik partszakaszról kezdve, legyen az akár a déli, akár az északi parton. Át lehet kompozni Tihanyba megnézni a Bencés Apátságot, vagy hajózni Füredre, megnézni a gömbkilátót Balatonbogláron, de a klasszikus kihagyhatatlan látnivalók közül kiemelendők a Festetics-Kastély, a Balatoni múzeum, Tapolcai-tavasbarlang, a Siófoki Víztorony, a balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont, a Szigligeti Vár, a festői Balatonalmádi, a Balatoni Bob Szabadidőpark, a Káli-medence látnivalói és folytathatnám a sort a strandokkal, híres barlangokkal, izgalmas tanösvényekkel, kalandos bakancsos túrákkal és gyönyörű sétányokkal, legendás emlékházakkal, villákkal, csodás panorámájú kilátókkal, pazar pincészetekkel, de elkezdeni sem volt szerencsés, mert a teljesség igénye nélkül tehetném csak a folytatásban, s semmit sem szeretnék, s nem is illene kihagyni. Megjegyezhetném, hogy ez itt nem a reklám helye, pedig de. Azt hiszem akaratlanul is az.

Tőlünk 40 percre van a Magyar Tenger, mely sokkal többet nyújt, mint a napokig tartó önfeledt lubickolás és napozás. Szerencsésnek érzem magam, hiszen elérhető távolság, bármikor 1 órán belül ottvagyok Siófokon, vagy Zamárdiban, ahol még le sem pakoltuk a plédeket, a gyerekek már sajtos-tejfölös lángosért könyörögnek, férjem a sült hekket keresi, a palacsinta pedig - bár már horror árakat kérnek érte, miközben háziasszonyként tudom az előállítási költsége körülbelül annak töredéke – mégis hozzátartozik a vízben kifáradt, kiázott gyerekek aznapi menüjéhez.

A Balaton maga a kikapcsolódás, azonban akár hajózást, úszást, túrát vagy biciklizést választunk, akár strandolást a gyerekekkel, fő, hogy mindig legyünk óvatosak figyeljünk a viharjelzésekre, vigyázzunk magunkra, gyermekeinkre és egymásra. Tartalmas kikapcsolódást kívánok!

Kétszáz maraton!

42,195 km. Ennyi egy maratoni táv. Egyet is nehéz és küzdelmes lefutni, nemhogy kétszázat. Kele Géza futónagykövet ennyit teljesített eddig, s a történet folytatódik. Bár elfoglalt és mindig úton van, mégis volt rám néhány perce, nekem pedig öröm és motiváló volt Gézával beszélgetni. Vajon mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen eredményt tudhasson maga mögött?

Takarítási trükkök

Nem kezdhetem azzal, hogy takarítani senki sem szeret, hiszen ez nem is igaz, azonban akár szereti valaki ezt a fajta házimunkát, akár nem, a következő tippek és trükkök kipróbálásra érdemesek, megkönnyítik a dolgunkat, s mivel takarítani úgyis kell, ha már csináljuk, csináljuk praktikusan, gyorsan, könnyen, ügyesen.

Őszi selejtezés

Az ősz folyamán sokak számára eljön az idő, mikor ki kell dobálni a felesleges dolgokat. Ez legfőképp amiatt nehéz, mert a dolgok többsége, legyen az ruha, dísztárgy, könyv, haldokló szobanövény vagy bármi más a szívünkhöz nő, és nem akarunk tőle megválni.

Feszültségoldó fűszerek, amik minden háztartásban ott vannak

Bizonyára mindenki emlékszik a mesében szereplő boszorkányra és javasasszonyra, de említhetném a füves embert is, aki különböző hatást gyakorolt az emberekre bizonyos növények segítségével.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.