Menü

Mandulatejből készült édességek

A mandulatej az egyik legízletesebb gabonatej, amely rostokban, ásványi anyagokban, illetve E-vitaminban gazdag. Nemcsak ízének, hanem magas kalciumtartalmának köszönhetően is pótolja a tehéntejet, így tej-allergiában szenvedőknek kifejezetten ajánlott. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően fogyókúrázók is bártan fogyaszthatják.

MANDULATEJES PANNA COTTA SÓSKARAMELL-KRÉMMEL

HOZZÁVALÓK

3dl mandulatej

3dl tejszín

8g zselatin

20dkg tejkaramella

1.5dl tejszín

1kvk só

amaretti

ELKÉSZÍTÉS

A zselatint kevés vízzel felmelegítjük, majd visszahűtjük. A tejszínt és a tejet összekeverjük, elkezdjük melegíteni, de nem forraljuk, majd hozzáöntjük a zselatint és jól összekeverjük.
Poharakba töltjük és hűtőbe tesszük dermedni (legjobb, ha egy éjszakán át hagyjuk állni).
A karamellkrémhez felforraljuk a tejszínt a sóval, majd beletördeljük a karamellát, és addig kevergetjük, amíg sima állagot nem kapunk.
Ha kihűlt, vékony rétegben a pudingra töltjük és a tetejére amaretti kekszet morzsolunk.

BARACKOS KRÉMES KOCKA

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

4 db tojás

4 ek cukor

1 késhegynyi szódabikarbóna

4 ek gluténmentes liszt

A krémhez:

5 dl mandulatej

2 csomag vaníliás pudingpor

cukor ízlés szerint

2 ek cukrászhab

A tetejére:

cukrászhab

pár szem friss barack

ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat szétválasztjuk. A tésztához kikeverjük a tojássárgáját a cukorral. Hozzáadjuk a szódabikarbónát és a gluténmentes lisztet, majd a kemény habbá vert fehérjét is hozzáforgatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 160 fokon kb. 30 percig sütjük.
A krémhez a vaníliás pudingport megfőzzük a mandulatejjel, ízlés szerint édesítjük, majd hagyjuk hűlni.
Közben a cukrászhabot felverjük egy fél csomag habfixálóval. Kb. 2 evőkanál habot adunk a krémhez, robotgéppel kikeverjük, majd vékonyan a kihűlt tésztára rakjuk.
A tetejét megszórjuk őszibarackkal, majd rákentem a maradék krémet, ismét őszibarackkal rétegezzük, végül rákenjük a habot, és szeletelt őszibarackkal díszítjük.

BANÁNOS-DIÓS AMERIKAI PALACSINTA

HOZZÁVALÓK

1bögre liszt

0.25bögre apróra vágott dió

3ek cukor

1ek sütőpor

0.5tk őrölt szerecsendió

0.5tk őrölt fahéj

0.5tk szódabikarbóna

0.5tk só

1bögre mandulatej

2db banán

1.5ek olvasztott vaj

0.5tk vaníliakivonat

1db tojás

olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS

Egy tálba összekeverjük a lisztet, az apróra vágott diót, a cukrot, a sütőport, az őrölt szerecsendiót, a fahéjat, a szódabikarbónát és a sót.
Egy másik tálban habverővel összekeverjük a mandulatejet, a villával összetört banánt, az olvasztott vajat és a vanília kivonatot. Hozzáadjuk a tojást, felverjük, és összeöntjük a lisztes keverékkel.

Alaposan összekeverjük, majd olívaolajjal kikent palacsintasütőbe kanalazunk egy kis adag tésztát, és a szokásos módon kisütjük a palacsintákat. Dióval és banánnal tálaljuk.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!