Hurrá, itt az uborkaszezon
- Dátum: 2021.07.26., 02:32
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- alacsony kalória, antioxidáns, ásványi anyag, frissítő, glikémiás index, gyulladáscsökkentő, hidratáló, K-vitamin, kígyóuborka, kozmetika, könnyű, öregedésgátló, rost, saláta, szépségápolás, uborka, vitamin
A nyári kánikulában egyébként sem esnek jól a nehéz ételek, ilyenkor mindenki egy kicsit kevesebbet eszik és igyekszünk könnyű, frissítő ételeket és italokat fogyasztani. Főleg, ha köretről van szó, ahol egyébként is nagyon változatos a repertoár.
A legkézenfekvőbb könnyű köret, ami mindenkinek eszébe jut először, az a saláta. Persze nem csak uborkából lehet salátát készíteni, de mivel viszonylag semleges az íze, lédús és kellemesen robogós az állaga, szinte bármi mellé jó választás. Ráadásul nem csak finom hozzávaló, de egészséges és számos jótékony hatása van a szervezetre.
Legnépszerűbb verziója a kígyóuborka. Gyakran találkozunk vele mediterrán fogásokban, egyszerű salátákban, ecetes cukros salátaként, koktélokban ízesítőként, de akár csak díszíteni is tökéletesen lehet vele. De nem csak elfogyasztva egészséges, nézzük csak meg hány kozmetikai és szépségápolási termék összetevője, de akár nyersen egy-egy szelet uborka a szem alatt karikákra is jó hatással van.
Az uborka nagyjából 95%-a víz, illetve rendkívül alacsony a kalóriatartalma, nem véletlen, hogy a diétázók egyik kedvence, mivel bűntudat nélkül ehetünk belőle, ha megéhezünk és akár este sem nehezíti el a gyomrot. Előnyös tulajdonsága még, hogy oldható és oldhatatlan rostokat is, valamint antioxidánsokat is tartalmaz, ezen kívül pedig kis mennyiségben vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezeknek köszönhetően támogatja az emésztést és a kiegyensúlyozott táplálkozást, rosttartalmának köszönhetően pedig még a vastag- és végbéldaganatok kialakulásának kockázatát is csökkenti.
Ezeken kívül az uborkának a legalacsonyabb a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy nem vált ki gyors vércukorszint-emelkedést a fogyasztása, így akár cukorbetegek és inzulinrezisztenciával küzdők is nyugodtan fogyaszthatják. Emellett hozzájárul a csontok egészségéhez K-vitamin tartalma miatt, valamint antioxidáns vegyületeinek köszönhetően a sejtkárosodást és az öregedést is gátolja. Gyulladáscsökkentő hatása is van, amit nem csak belülről, de kívülről is hasznosíthatunk, ugyanis hűsítő hatású a duzzadt, gyulladt bőrfelületen.
Már fentebb említettük, hogy a kozmetikai ipar is előszeretettel használja fel az uborkát különböző szépségápolási termékekben, főként a hidratáló tulajdonsága miatt. A hidratálás pedig nem csak kívülről, de belülről is épp olyan fontos. Nem véletlen, hogy nagy hőségben ösztönösen a lédús dolgokat fogyasztjuk, illetve inkább egy leves esik jól, mint egy nehéz sültes tál.
Kellemes nyári frissítőket is készíthetünk belőle, például, ha házi szörpöt készítünk uborkából, citromból és mentából. Egész egyszerűen dobjuk a vízbe a hozzávalókat, kicsit nyomkodjuk meg majd hagyjuk állni a hűtőben. Citrom helyett limeot is használhatunk, ha kicsit érdekesebb ízre vágyunk.
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.