Menü

Hurrá, itt az uborkaszezon

A nyári kánikulában egyébként sem esnek jól a nehéz ételek, ilyenkor mindenki egy kicsit kevesebbet eszik és igyekszünk könnyű, frissítő ételeket és italokat fogyasztani. Főleg, ha köretről van szó, ahol egyébként is nagyon változatos a repertoár.

A legkézenfekvőbb könnyű köret, ami mindenkinek eszébe jut először, az a saláta. Persze nem csak uborkából lehet salátát készíteni, de mivel viszonylag semleges az íze, lédús és kellemesen robogós az állaga, szinte bármi mellé jó választás. Ráadásul nem csak finom hozzávaló, de egészséges és számos jótékony hatása van a szervezetre.

Legnépszerűbb verziója a kígyóuborka. Gyakran találkozunk vele mediterrán fogásokban, egyszerű salátákban, ecetes cukros salátaként, koktélokban ízesítőként, de akár csak díszíteni is tökéletesen lehet vele. De nem csak elfogyasztva egészséges, nézzük csak meg hány kozmetikai és szépségápolási termék összetevője, de akár nyersen egy-egy szelet uborka a szem alatt karikákra is jó hatással van.

Az uborka nagyjából 95%-a víz, illetve rendkívül alacsony a kalóriatartalma, nem véletlen, hogy a diétázók egyik kedvence, mivel bűntudat nélkül ehetünk belőle, ha megéhezünk és akár este sem nehezíti el a gyomrot. Előnyös tulajdonsága még, hogy oldható és oldhatatlan rostokat is, valamint antioxidánsokat is tartalmaz, ezen kívül pedig kis mennyiségben vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezeknek köszönhetően támogatja az emésztést és a kiegyensúlyozott táplálkozást, rosttartalmának köszönhetően pedig még a vastag- és végbéldaganatok kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Ezeken kívül az uborkának a legalacsonyabb a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy nem vált ki gyors vércukorszint-emelkedést a fogyasztása, így akár cukorbetegek és inzulinrezisztenciával küzdők is nyugodtan fogyaszthatják. Emellett hozzájárul a csontok egészségéhez K-vitamin tartalma miatt, valamint antioxidáns vegyületeinek köszönhetően a sejtkárosodást és az öregedést is gátolja. Gyulladáscsökkentő hatása is van, amit nem csak belülről, de kívülről is hasznosíthatunk, ugyanis hűsítő hatású a duzzadt, gyulladt bőrfelületen.

Már fentebb említettük, hogy a kozmetikai ipar is előszeretettel használja fel az uborkát különböző szépségápolási termékekben, főként a hidratáló tulajdonsága miatt. A hidratálás pedig nem csak kívülről, de belülről is épp olyan fontos. Nem véletlen, hogy nagy hőségben ösztönösen a lédús dolgokat fogyasztjuk, illetve inkább egy leves esik jól, mint egy nehéz sültes tál.

Kellemes nyári frissítőket is készíthetünk belőle, például, ha házi szörpöt készítünk uborkából, citromból és mentából. Egész egyszerűen dobjuk a vízbe a hozzávalókat, kicsit nyomkodjuk meg majd hagyjuk állni a hűtőben. Citrom helyett limeot is használhatunk, ha kicsit érdekesebb ízre vágyunk.

Hogyan legyen sikeres egy januári diéta?

Ha valaha tettél már újévi fogadalmat, akkor egész biztosan felkerült a listádra az életmódváltás. Többségünk jellemző módon diétázni, fogyni szeretne, de az ünnep utáni időszak a lehető legrosszabb az új étrend bevezetésére. Az alábbi cikkből azt tudhatjuk meg, hogy hogyan lehet mégis sikeres egy év eleji fogyókúra.

Esszenciális vitaminok

Rengeteg vitamint ismerünk, tudjuk azt is, hogy melyik milyen fajta, hogyan hasznosítja a szervezetünk. Ámde ki ismeri az esszenciális vitamin kifejezést?

A helyes táplálkozás alapszabályai

A gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások rendkívül fontosak, mivel hosszú távon befolyásolják a felnőttkor egészségét. A helyes étrend segíthet a gyerekeknek abban, hogy elkerüljék az elhízást és más egészségi problémákat, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és vitaminhiány.

Szerencsehozó vagy elvivő falatok, avagy mit együnk és mit ne újévkor

Múlt cikkemben a szilveszteri és újévi népszokásokat, hiedelmeket gyűjtöttem csokorba a világ minden tájáról, melyek talán már kicsit háttérbe szorultak, azonban az étkekkel kapcsolatos babonák még mai napig foglalkoztatják az embereket.

Gyors pohárkrémek a nehéz karácsonyi desszertek után

Képzeljenek el olyan pohárdesszerteket, amelyekhez maximum tizenöt perc időráfordítás szükséges. Jól hangzik? Nézzünk pár receptet!