Menü

A kínzó térdfájás csillapítása

A gyógyszeres megoldások mellett otthoni és alternatív módszerekkel is felvehetjük a harcot a kellemetlen tünet ellen, de elhúzódó fájdalom esetén mindenképpen keressük fel az orvost.

Otthoni kezelés

Ha fáj a térdünk, nem kell egyből a legrosszabbra gondolni: lehetséges, hogy csak túlerőltettük, vagy tettünk egy rossz mozdulatot, és nincs is semmilyen komolyabb probléma a háttérben. Az enyhébb sérülések két-három napos otthoni kezeléssel könnyen gyógyíthatóak.

A legfontosabb, hogy néhány napig pihentessük a térdet, tehát ha lehet, töltsünk minél több időt ülve és fekve, ne hajolgassunk, ne gyalogoljunk sokat.

Második lépésként jegeljük a fájó testrészt, a fagyasztott borsó például nagyon jó választás, hiszen teljesen rásimul a térdünkre. Fontos, hogy tegyük törülközőbe a jégakkut vagy a fagyasztott zöldséget, és maximum 20 percig jegeljük vele a fájó testrészt.

A fáslizás azért hasznos, mert segít elkerülni a folyadék felhalmozódását a sérült szövetekben és stabilan tartja a térdet.

A duzzanat megelőzésére pedig az a legjobb mód, ha felpolcoljuk a lábunkat.

A túl sok pihenés elgyengítheti az izmokat, ami tovább fokozhatja a fájdalmat. Ezért mindenképpen érdemes egy olyan mozgásprogramot követni, amelyet a szakorvos és/vagy a gyógytornász állít össze. Így biztonságosan, sőt egészségvédő módon tarthatjuk magunkat formában.

A kardio mozgás megerősíti a térd körüli izmokat, és fenntartja a flexibilitást, ahogyan a megfelelő izomerősítő és nyújtó gyakorlatok is. Remek kardio edzést jelenthet a séta, az úszás, a vízi aerobik, az elliptikus tréneren végzett mozgás – ezek kímélik a térdízületet is. Az izomerősítő gyakorlatsort feltétlenül szakemberrel kell egyeztetni, leginkább speciális, a térd körüli izmokat erősítő gyakorlatokat ajánlatos végezni, amelyek önmagukban is jelentősen javítanak az állapoton.

Ha a térdfájdalom kisebb sérülés miatt következett be, a legfontosabb otthoni teendők a felpolcolt lábbal való pihentetés, a jegelés és a szoros, kompressziós kötés alkalmazása.

A sérülések utáni 48-72 órában érdemes a jegelést alkalmazni, akár csak egy törölközőbe csavart fagyasztott borsó formájában. A 15-20 perces hűtést napi 3-4 alkalommal ajánlott bevetni. Ezek után azonban megpróbálkozhatunk a melegítéssel, meleg fürdő, vagy 10-20 perig tartó meleg törölköző felhelyezésével.

Tudni kell, hogy a túlsúly komoly terhelést, stresszt jelent a térdizületeknek, ezért elhízás esetén érdemes megfontolni az életmódváltást. Nem kell feltétlenül hatalmas fogyást megcélozni, már egy kis változás is nagy könnyebbséget jelent a szervezetnek, az ízületeknek.

Térdfájdalomnál jó hatásúak a mesterségesen létrehozott hullámok, vagyis a lökéshullámok. Miután ugyanis a hullám áthatol a géllel bekent felszínen, beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.