Menü

Frissítő gyógynövények nyárra

Ebben a nagy melegben, ami mostanában jellemző szinte az egész világra, mindenki próbálja valahogy lehűteni magát, Van, aki egy nagy pohár jeges limonádéra szavaz, van, aki szerint a meleg tea hozza meg igazán a jobb közérzetet. Mutatunk most néhány olyan gyógynövényt, ami önmagában is hűsítő és nincs szükség sem rengeteg jégkockára, sem forralásra.

A legtöbb hűsítő ital csak ideiglenesen oldja meg a problémánkat. Viszont bizonyos gyógynövények belülről hatva, hosszabb ideig képesek hűteni szervezetünket. Egyes gyógynövények azzal érik el testünk hűtését, hogy megizzasztanak, hiszen tulajdonképpen ez testünk „klímája”, mivel az izzadással csökken a testhőmérséklet, ez az úgynevezett hőmérsékletszabályzó rendszerünk. Más gyógynövények szimplán hűsítő hatásúak és hidegérzetet biztosítanak.

Az első gyógynövény a borsmenta, mely izzasztó hatásával éri el testünk lehűtését, valamint a mentolos íz hidegérzetet okoz, amivel együtt abszolút kellemes és hatásos ital készíthető belőle ilyen hőségben. Még csak forrázni és főzni sem kell, elég, ha pár levelét belenyomkodjuk egy pohár szódába, szörpbe vagy akár limonádéba, és kész is a nyári frissítő.

Egy másik jól ismert gyógynövény a citromfű. Hűsítő hatását már 2011-ben is kutatták és úgy találták, a citromfűben található olaj okozza. Bár készíthetünk belőle teát is, de itt is elegendő, ha pár levelét belenyomkodjuk egy pohár vízbe, vagy hagyjuk, hogy kiázzon hidegen.

Harmadik dobogósunk a hibiszkusz. Egyre több üdítőben és koktélban találkozhatunk ezzel az összetevővel, azonban régi praktikák közt is megtalálhatjuk. Remek szomjoltó, hűsítő és energizáló hatású gyógynövény, bizonyos gyümölcsökkel együtt pedig nagyon jó ízkombinációt alkot. Ilyen például a málna, vagy az eper is. Érdemes azonban odafigyelni, mivel szívbetegnek és cukorbetegeknek csak mértékkel ajánlott a fogyasztása.

Szintén közismert gyógynövény a következő: levendula. Bár inkább nyugtató és relaxáló hatása miatt ismert, emellett kiváló hűsítő és szomjoltó is nyáron. Magas C-vitamin tartalma az immunrendszert is támogatja, valamint citrommal nagyszerűen illik. A cukorral óvatosan bánjunk itt és egyéb italoknál is, mivel azzal épp az ellenkező hatást érjük el, szervezetünket felmelegíti a túlzott cukorbevitel.

Végül pedig gyermekkorunk kedvenc szörp alapanyaga, a bodza. Ez egy szintén izzasztó növény, ami ezzel éppen lehűlést hoz testünk számára. Tea, szörp vagy limonádé formájában is fogyasztható virágzata, de akár ki is áztathatjuk, ez körülbelül 5-6 órát vesz igénybe. Citrommal kombinálva, cukorral pedig szintén óvatosan bánva nagyszerű frissítő készíthető belőle.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.