Menü

Frissítő gyógynövények nyárra

Ebben a nagy melegben, ami mostanában jellemző szinte az egész világra, mindenki próbálja valahogy lehűteni magát, Van, aki egy nagy pohár jeges limonádéra szavaz, van, aki szerint a meleg tea hozza meg igazán a jobb közérzetet. Mutatunk most néhány olyan gyógynövényt, ami önmagában is hűsítő és nincs szükség sem rengeteg jégkockára, sem forralásra.

A legtöbb hűsítő ital csak ideiglenesen oldja meg a problémánkat. Viszont bizonyos gyógynövények belülről hatva, hosszabb ideig képesek hűteni szervezetünket. Egyes gyógynövények azzal érik el testünk hűtését, hogy megizzasztanak, hiszen tulajdonképpen ez testünk „klímája”, mivel az izzadással csökken a testhőmérséklet, ez az úgynevezett hőmérsékletszabályzó rendszerünk. Más gyógynövények szimplán hűsítő hatásúak és hidegérzetet biztosítanak.

Az első gyógynövény a borsmenta, mely izzasztó hatásával éri el testünk lehűtését, valamint a mentolos íz hidegérzetet okoz, amivel együtt abszolút kellemes és hatásos ital készíthető belőle ilyen hőségben. Még csak forrázni és főzni sem kell, elég, ha pár levelét belenyomkodjuk egy pohár szódába, szörpbe vagy akár limonádéba, és kész is a nyári frissítő.

Egy másik jól ismert gyógynövény a citromfű. Hűsítő hatását már 2011-ben is kutatták és úgy találták, a citromfűben található olaj okozza. Bár készíthetünk belőle teát is, de itt is elegendő, ha pár levelét belenyomkodjuk egy pohár vízbe, vagy hagyjuk, hogy kiázzon hidegen.

Harmadik dobogósunk a hibiszkusz. Egyre több üdítőben és koktélban találkozhatunk ezzel az összetevővel, azonban régi praktikák közt is megtalálhatjuk. Remek szomjoltó, hűsítő és energizáló hatású gyógynövény, bizonyos gyümölcsökkel együtt pedig nagyon jó ízkombinációt alkot. Ilyen például a málna, vagy az eper is. Érdemes azonban odafigyelni, mivel szívbetegnek és cukorbetegeknek csak mértékkel ajánlott a fogyasztása.

Szintén közismert gyógynövény a következő: levendula. Bár inkább nyugtató és relaxáló hatása miatt ismert, emellett kiváló hűsítő és szomjoltó is nyáron. Magas C-vitamin tartalma az immunrendszert is támogatja, valamint citrommal nagyszerűen illik. A cukorral óvatosan bánjunk itt és egyéb italoknál is, mivel azzal épp az ellenkező hatást érjük el, szervezetünket felmelegíti a túlzott cukorbevitel.

Végül pedig gyermekkorunk kedvenc szörp alapanyaga, a bodza. Ez egy szintén izzasztó növény, ami ezzel éppen lehűlést hoz testünk számára. Tea, szörp vagy limonádé formájában is fogyasztható virágzata, de akár ki is áztathatjuk, ez körülbelül 5-6 órát vesz igénybe. Citrommal kombinálva, cukorral pedig szintén óvatosan bánva nagyszerű frissítő készíthető belőle.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.