Menü

Frissítő gyógynövények nyárra

Ebben a nagy melegben, ami mostanában jellemző szinte az egész világra, mindenki próbálja valahogy lehűteni magát, Van, aki egy nagy pohár jeges limonádéra szavaz, van, aki szerint a meleg tea hozza meg igazán a jobb közérzetet. Mutatunk most néhány olyan gyógynövényt, ami önmagában is hűsítő és nincs szükség sem rengeteg jégkockára, sem forralásra.

A legtöbb hűsítő ital csak ideiglenesen oldja meg a problémánkat. Viszont bizonyos gyógynövények belülről hatva, hosszabb ideig képesek hűteni szervezetünket. Egyes gyógynövények azzal érik el testünk hűtését, hogy megizzasztanak, hiszen tulajdonképpen ez testünk „klímája”, mivel az izzadással csökken a testhőmérséklet, ez az úgynevezett hőmérsékletszabályzó rendszerünk. Más gyógynövények szimplán hűsítő hatásúak és hidegérzetet biztosítanak.

Az első gyógynövény a borsmenta, mely izzasztó hatásával éri el testünk lehűtését, valamint a mentolos íz hidegérzetet okoz, amivel együtt abszolút kellemes és hatásos ital készíthető belőle ilyen hőségben. Még csak forrázni és főzni sem kell, elég, ha pár levelét belenyomkodjuk egy pohár szódába, szörpbe vagy akár limonádéba, és kész is a nyári frissítő.

Egy másik jól ismert gyógynövény a citromfű. Hűsítő hatását már 2011-ben is kutatták és úgy találták, a citromfűben található olaj okozza. Bár készíthetünk belőle teát is, de itt is elegendő, ha pár levelét belenyomkodjuk egy pohár vízbe, vagy hagyjuk, hogy kiázzon hidegen.

Harmadik dobogósunk a hibiszkusz. Egyre több üdítőben és koktélban találkozhatunk ezzel az összetevővel, azonban régi praktikák közt is megtalálhatjuk. Remek szomjoltó, hűsítő és energizáló hatású gyógynövény, bizonyos gyümölcsökkel együtt pedig nagyon jó ízkombinációt alkot. Ilyen például a málna, vagy az eper is. Érdemes azonban odafigyelni, mivel szívbetegnek és cukorbetegeknek csak mértékkel ajánlott a fogyasztása.

Szintén közismert gyógynövény a következő: levendula. Bár inkább nyugtató és relaxáló hatása miatt ismert, emellett kiváló hűsítő és szomjoltó is nyáron. Magas C-vitamin tartalma az immunrendszert is támogatja, valamint citrommal nagyszerűen illik. A cukorral óvatosan bánjunk itt és egyéb italoknál is, mivel azzal épp az ellenkező hatást érjük el, szervezetünket felmelegíti a túlzott cukorbevitel.

Végül pedig gyermekkorunk kedvenc szörp alapanyaga, a bodza. Ez egy szintén izzasztó növény, ami ezzel éppen lehűlést hoz testünk számára. Tea, szörp vagy limonádé formájában is fogyasztható virágzata, de akár ki is áztathatjuk, ez körülbelül 5-6 órát vesz igénybe. Citrommal kombinálva, cukorral pedig szintén óvatosan bánva nagyszerű frissítő készíthető belőle.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A nap legfontosabb étkezése cukorbetegként

A reggelit egyébként is a nap legfontosabb étkezésének tartják, de cukorbetegnél kiemelt fontosságú, mivel indítják a napot.

Ezekből a gyógynövényekből érdemes most elraktározni

Nem csak befőttet szokás elrakni télire, hanem akár gyógynövényekkel is feltölthetjük a kamrát azokra az időkre, amikor nincs idényük.

Mindent a kavitációs ultrahangos zsírbontó kezelésről

A kavitációs ultrahang alacsony, 40kHz körüli ultrahang hullám, mely megrepeszti a zsírsejtek falát, és itt a zsír a sejt közötti térbe kerülve a természetes kiválasztó folyamatokkal kiürül.

Mi az a chutney és hogyan lehet elkészíteni?

Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, megismerni különböző konyhákat, élvezik a gasztronómia világát, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t. egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. a chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak.