Frissítő gyógynövények nyárra
- Dátum: 2021.07.24., 20:26
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- bodza, borsmenta, citrom, citromfű, cukor, gyógynövény, hibiszkusz, hőség, hűsítő, ital, izzasztó, kánikula, levendula, limonádé, meleg, növény, nyár, nyugtató, relaxáló, szörp, tea
Ebben a nagy melegben, ami mostanában jellemző szinte az egész világra, mindenki próbálja valahogy lehűteni magát, Van, aki egy nagy pohár jeges limonádéra szavaz, van, aki szerint a meleg tea hozza meg igazán a jobb közérzetet. Mutatunk most néhány olyan gyógynövényt, ami önmagában is hűsítő és nincs szükség sem rengeteg jégkockára, sem forralásra.
A legtöbb hűsítő ital csak ideiglenesen oldja meg a problémánkat. Viszont bizonyos gyógynövények belülről hatva, hosszabb ideig képesek hűteni szervezetünket. Egyes gyógynövények azzal érik el testünk hűtését, hogy megizzasztanak, hiszen tulajdonképpen ez testünk „klímája”, mivel az izzadással csökken a testhőmérséklet, ez az úgynevezett hőmérsékletszabályzó rendszerünk. Más gyógynövények szimplán hűsítő hatásúak és hidegérzetet biztosítanak.
Az első gyógynövény a borsmenta, mely izzasztó hatásával éri el testünk lehűtését, valamint a mentolos íz hidegérzetet okoz, amivel együtt abszolút kellemes és hatásos ital készíthető belőle ilyen hőségben. Még csak forrázni és főzni sem kell, elég, ha pár levelét belenyomkodjuk egy pohár szódába, szörpbe vagy akár limonádéba, és kész is a nyári frissítő.
Egy másik jól ismert gyógynövény a citromfű. Hűsítő hatását már 2011-ben is kutatták és úgy találták, a citromfűben található olaj okozza. Bár készíthetünk belőle teát is, de itt is elegendő, ha pár levelét belenyomkodjuk egy pohár vízbe, vagy hagyjuk, hogy kiázzon hidegen.
Harmadik dobogósunk a hibiszkusz. Egyre több üdítőben és koktélban találkozhatunk ezzel az összetevővel, azonban régi praktikák közt is megtalálhatjuk. Remek szomjoltó, hűsítő és energizáló hatású gyógynövény, bizonyos gyümölcsökkel együtt pedig nagyon jó ízkombinációt alkot. Ilyen például a málna, vagy az eper is. Érdemes azonban odafigyelni, mivel szívbetegnek és cukorbetegeknek csak mértékkel ajánlott a fogyasztása.
Szintén közismert gyógynövény a következő: levendula. Bár inkább nyugtató és relaxáló hatása miatt ismert, emellett kiváló hűsítő és szomjoltó is nyáron. Magas C-vitamin tartalma az immunrendszert is támogatja, valamint citrommal nagyszerűen illik. A cukorral óvatosan bánjunk itt és egyéb italoknál is, mivel azzal épp az ellenkező hatást érjük el, szervezetünket felmelegíti a túlzott cukorbevitel.
Végül pedig gyermekkorunk kedvenc szörp alapanyaga, a bodza. Ez egy szintén izzasztó növény, ami ezzel éppen lehűlést hoz testünk számára. Tea, szörp vagy limonádé formájában is fogyasztható virágzata, de akár ki is áztathatjuk, ez körülbelül 5-6 órát vesz igénybe. Citrommal kombinálva, cukorral pedig szintén óvatosan bánva nagyszerű frissítő készíthető belőle.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.