Menü

Német finomságok, amiket ki kell próbálnod!

Németország konyhája igen változatos, éppúgy, mint természeti és építészeti látnivalói...

A tésztás ételek náluk sem maradhatnak el, s aki szereti a gnocchit, az a Schupfnudeln-t is kedvelni fogja. A krumplis nudli savanyú káposztával és egy kis szalonnával az igazi, de készül édes változatban is mákkal, vagy fahéjas cukorral.

A Bratwurst és a Rostbratwurst egy finoman darált sertéshúsból és marhahúsból készült kolbász, amelyet rendszeresen sütve és édes német mustárral, kenyérrel vagy kemény tekerccsel szolgálnak fel. Thüringer Rostbratwurst – fűszerek majoránna, kömény , néha fokhagyma és a kolbász a sertésbélből készült burkolatokkal van kialakítva. Ezek a kolbászok nagyok és általában grillezettek.

A Currywurst Németország egyik legkedveltebb street foodja, ami speciális currys ketchupban tálalt roston sült kolbászt taktaka

A Bockwurst Frankfurtban származott, sertésbőrből vagy egyéb húsokból készült sajt, bors és paprika ízesítve. Főzött és evett a Bock sörrel és mustárral. Úgy néz ki, mint egy hajlított hot dog.

A bajor specialitás a Weisswurst, vagyis a fehér kolbász népszerű reggeli Németországban. Mielőtt hozzálátnál, mindenképpen húzd le a bőrét.

A kolbászok mellé próbáld ki a Kartoffelsalatot, a német burgonyasalátát, ami ecettel és mustárral készül.

Türingiában komolyan veszik a gombóckészítést. A jó gombóc az állagától lesz igazi türingiai Klöße. A Türingiai erdőkben a szegények eledele volt egykor, s részben nyers (reszelt és préselt), s részben főtt burgonyából készült, s készül sok helyen ma is. Ma pedig már azt tartják Türingiában, hogy „Ein Sonntag ohne Klöße verlöre von seiner Größe.” – Egy vasárnap a krumpligombóc nélkül elveszíti a nagyságát (Isten áldását). Sokszor látni éttermek étlapján, hogy kacsacombbal kínálják a gombócot, amely elég ritka Németország más vidékein.

A német konyhában ismerős gyöngyszemekre is bukkanhatsz. A Schnitzel csirkéből, sertésből vagy a leggyakrabban borjúból készült rántott hús.

Ugyan Németországban Spätzle néven találod meg, a nokedlit sem kell bemutatni. A helyiek főételként szívesen fogyasztják sajttal.

Az Apfelstrudel, vagyis az almás rétes szintén népszerű desszert az országban. Vanília fagyival vagy vanília mártással, porcukorral vastagon meghintve tálalják.

A Rote grütze egy bogyósgyümölcsökből – ribizliből, eperből és málnából – álló kompót. Általában vanília mártással vagy joghurttal eszik.

A Schwarzwälder kirschtorte, azaz a Fekete-erdő torta az itthoni cukrászdákban is megtalálható. A sütemény fő hozzávalói a csokoládé, a meggy és a tejszínhab.

Ha Németországban jársz, akkor ezeket a helyi specialitásokat mindenképp kóstold meg!

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.