Menü

Futók kedvenc ételei

A futók étrendje - és most nem térek ki a különböző éppen aktuális diéta divatirányzatokra, mert mindenkinek más válik be – de általában és nem titkoltan az esetek többségében elég magas szénhidrátbevitelből áll, mely közül is a három alap étel a zabpehely, a banán, és a tészta.

Az egyes futóversenyek előtti tésztapartik is mutatják, bizony a futók egyik kedvelt étele a tészta, melyhez előszeretettel nyúlunk mi futók, ha szénhidrátfeltöltés a cél. A tésztavacsorát reggelente nagyon gyakran egy zabkása követi, mely tápláló és rengeteg energiát ad, a versenyek előtt és a frissítőpontokon pedig gyakori, hogy banánt majszolunk.

Ezek az ételek kiváló és könnyen emészthető szénhidrátforrások, alacsony zsírtartalommal.

Ha megvizsgáljuk mi minden van ezekben a szénhidrátforrásokban, meg tudjuk érteni, miért olyan jótékony hatásúak a sportolók számára.

A zabpehelyről tudni kell, hogy rengeteg benne a rost, a könnyen emészthető szénhidrát mellett ez egy másik nagy előnye, illetve a magas B vitamin tartalma is jelentős. A B1-vitamin magas mennyiségben van jelen a zabban, mely a szénhidrát-anyagcserében tölt be fontos szerepet.

A vitaminokon túl az ásványi anyagok is megtalálhatóak a zabban, úgy mint: cink, magnézium, mangán és foszfor, ebből a magnézium fontosságát egy sportoló esetében nem is kell külön magyarázni, hiszen a futások (és más állóképességi sportok) alkalmával jelentősen megnő a magnéziumszükséglet.

A zabkása melletti érvelés végén megemlítendő, hogy ne a bolti, kész, zacskós és erősen felcukrozott, ám egészségesnek hirdetett porokat válasszuk, hiszen elkészíteni is pofonegyszerű otthon és sokkal egészségesebb.

A banán szerepe is kiemelkedő a sportolók életében, a szénhidráttartalma magas és mivel gyors felszívódású szénhidrát szintén alacsony zsírtartalommal, az egyik legjobb elmajszolnivaló egy verseny előtt.

B6 vitamin a banánban is megtalálható, az ásványi anyagok közül nagyon gazdag káliumban, ami kifejezetten fontos, hiszen sport közben az izzadsággal káliumot is veszítünk.

Edzés vagy verseny előtt kiváló gyorsan felszívódó szénhidrát.

Akinek nincs szénhidrát-felszívódási problémája, nem kell szigorú szénhidrátot számolós diétát tartania, az nyugodtan fogyaszthatja. Akár a fent említett zabkásába karikázva.

A tésztapartikkal kezdtem a felsorolást a cikk elején, ha megvizsgáljuk miért nyúlnak a futók előszeretettel a sajtos-tejfölös tésztához, azontúl, hogy szerintem is nagyon finom, nos azért, mert könnyen emészthető, szénhidrátban dús élelmiszer, a legjobb, ha teljes kiőrlésű, vagy durumbúzából készült változatot készítünk és fogyasztunk el. B vitamintartalma jelentős, rosttartalma pedig a liszten múlik, de ha egészségesebb verziót választunk, a rosttartalma is magasabb. A feltételeket pedig ízlésünk alapján számtalan módon variálhatjuk.

A fent említett ételekkel nemcsak segíthetjük az edzéseink, versenyeink sikerét, feltöltve szénhidrát raktárainkat, hanem még tápláló ételeket is fogyaszthatunk, melyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Attól függetlenül, hogy mit és mennyit sportolunk.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.