Menü

Tippek honvágy leküzdéséhez

Az otthonról való elköltözés mindig nagy változás az életben, és ha gyötör a honvágy, akkor jusson eszedbe, hogy biztosan nem te vagy az egyetlen. A honvágy egy olyan érzés, amit sokan jobban szeretünk magunkban tartani, szóval lehetséges, hogy körülötted sokan éreznek így, de nem szívesen beszélnek róla.

Ne tölts túl sok időt a szobádban kuksolva

Talán csábító a szobád, mint a te kicsi, biztonságos mennyországod, de ha túl sok időt töltesz odabent, csak sokkal rosszabbul fogod érezni magad.

Önmagad elszigetelése csak még intenzívebbé teszi az érzéseidet, csakúgy, mint mikor sok időt töltesz azzal, hogy azon töprengsz, mi hiányzik az otthonodban. Próbálj magadnak elfoglaltságot találni, részt venni a közösségi tevékenységekben, munkát vállalni, vagy valamilyen tanórán kívüli programot elkezdeni.

Maradj a reális elvárásoknál

Az egyik legnagyobb tévhit a főiskoláról/egyetemről, hogy minden nap olyan, mint egy vad parti, ahol szinte nincsen semmi felelősséged, és akár minden nap leihatod magad a sárga földig. Persze ez a többségnek csak mítosz. Próbálj reális maradni, és tapasztalatokat gyűjteni – még akkor is, ha ez nem éppen az, amit akartál. Az egyetem az, amivé teszed – ha van valami, amivel nem vagy elégedett, rajtad múlik, hogy teszel-e ellene vagy sem.

Hozd el az otthoni kényelmet

Mindegy, hogy a kedvenc plüssmacidról van szó, vagy egy rongyos takaróról, amit a nagymamád kötött neked, amikor még 7 éves sem voltál, mindenkinek van egy olyan tárgya, ami leginkább az otthonára emlékezteti.

Akármiről is van szó, vidd magaddal az egyetemre! Ne aggódj, hogy cikizni fognak az ennivaló kis játékod miatt – biztosan a szobatársaidnak is megvan a sajátjuk valahol.

Maradj pozitív

Persze ezt könnyebb mondani, mint megtenni, de ha ráveszed magad, hogy javíts kicsit a hozzáállásodon, az talán segíthet a honvágyadon is. Tervezz olyan dolgokat, amiket nagyon szeretsz csinálni! Ez lehet akár egy jó kávézás a barátaiddal, egy kellemes habfürdő vagy a kedvenc sorozatod új epizódja is.

A pozitív szemlélet a társasági életed is megkönnyítheti, talán új barátokat is szerezhetsz (ami szintén segít a honvágyadon).

Kérj segítséget

Nagy ugrás az iskolából az egyetemre kerülni – kemény lehet elsőre, és semmi szégyen sincs abban, ha segítséget kérsz. Ha problémád van a tanfolyamoddal, vagy bármi mással, akkor ne tartsd magadban!

Hogyha honvágyad van, és azzal együtt még aggódsz a tanulmányaid, vagy az anyagi helyzeted miatt, csak megnehezíti a dolgaidat. Szóval kérj támogatást!

Fedezd fel a környéket

Az egyik legfőbb oka a honvágynak, hogy nem ismered a környékedet, szóval jó ötlet lehet, hogyha szakítasz egy kis időt a város felfedezésére, megismerésére. Ettől sokkal otthonosabban fogsz mozogni.

A legtöbb diplomás diák azt bánja meg, hogy nem ismerte meg eléggé a várost, ahol tanulmányait folytatta.

Sétálj, nézz szét a városban, önkénteskedj helyi közösségeknél! Csak pár évet töltesz itt, szóval éppen itt az ideje, hogy ismerkedj kicsit ideiglenes otthonoddal.

Tartsd a kapcsolatot, de ne vidd túlzásba. Akár egy telefonhívás, vagy online levelezés a barátaiddal/családoddal segíthet abban, hogy jobban érezd magad a bőrödben.

Az érme másik oldala viszont az, hogy a túlzott kapcsolattartás talán csak növeli a honvágyat. A megoldás az, hogy ne kommunikálj többet az otthoniakkal, mint az új ismerőseiddel.

Szerző: Udvari Fanni

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Ezekből a gyógynövényekből érdemes most elraktározni

Nem csak befőttet szokás elrakni télire, hanem akár gyógynövényekkel is feltölthetjük a kamrát azokra az időkre, amikor nincs idényük.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Mindent a kavitációs ultrahangos zsírbontó kezelésről

A kavitációs ultrahang alacsony, 40kHz körüli ultrahang hullám, mely megrepeszti a zsírsejtek falát, és itt a zsír a sejt közötti térbe kerülve a természetes kiválasztó folyamatokkal kiürül.