Menü

Hűsítő desszertek nyárra

A kánikulában mindenki valami hűsítő finomságot eszegetne, és szerencsére a fagyin túl is van élet! Tiramisu, panna cotta, madártej, sajttorta vagy pohárkrém, jöhet ilyenkor bármi, ami fogyasztás előtt néhány órát a hűtőben pihent. Jó étvágyat hozzájuk!

EPRES TIRAMISU EGYSZERŰEN

HOZZÁVALÓK

30dkgeper
1dlnarancslé
8ekporcukor
2.5dltejszín
1tkvaníliaaroma
45dkgMascarpone
16dbbabapiskóta

ELKÉSZÍTÉS

Az epres tiramisu elkészítéséhez a megmosott, szárazra törölt és felkockázott epret a narancslével és a porcukor felével kb. 10 perc alatt sűrű raguvá főzzük, majd félretesszük.

A tejszínt a maradék porcukorral és a vaníliaraaromával lassú tűzön felfőzzük, majd lehűtjük és összekeverjük a mascarponéval.

A babapiskótákat meghempergetjük a kihűlt eperraguban, majd a felét egy tál aljába sorakoztatjuk. Meglocsoljuk még egy kis eperraguval és két merőkanál mascarponés szósszal. Ezután rárakjuk a maradék epres babapiskótát, és leöntjük újabb adag szósszal.

A tetejét megkenjük a gyümölcsraguval, és kirakjuk a felkarikázott eperrel. Fogyasztás előtt egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

EGYSZERŰ PUDINGOS SÜTI

HOZZÁVALÓK

A krémhez:
1csomvaníliás pudingpor
1csomcsokoládés pudingpor
1.2litertej
15dkgvaj
3csomvaníliás cukor
15dkgporcukor
A mázhoz:
5tkvíz
9tkcukor
3ekkakaó
2ekvaj
Az összeállításhoz:
30dbbabapiskóta
A tetejére:
tört mogyoró

ELKÉSZÍTÉS

Az egyszerű pudingos süti elkészítéséhez a csokis és a vaníliás pudingporból a csomagoláson található utasítás szerint pudingot főzünk, majd félretesszük.
Közben a vajat 2 csomag vaníliás cukorral és a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt vaníliás pudinggal jól összekeverjük. A mázhoz felforraljuk a vizet a cukorral, majd hozzáadjuk a kakaót és folyamatosan keverve rövid ideig főzzük. Belekeverjük a vajat, és kevergetve lehűtjük. Ezután 2 dl tejben elkeverünk 1 csomag vaníliás cukrot, és megforgatjuk benne a babapiskótákat, majd kirakjuk vele egy jénai tál alját. Erre rákenjük a vaníliás krémet, majd ismét lerakunk egy sor babapiskótát. Rákenjük a csokoládés pudingot, végül bevonjuk a csokoládémázzal, majd megszórjuk a tetejét tört mogyoróval. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

MADÁRTEJ GYORSAN

HOZZÁVALÓK

6dbtojássárgája
8dkgcukor
1dbvaníliarúd
6dlzsíros tej
3dbtojásfehérje
1csipsó

TIRAMISU TOJÁS NÉLKÜL

HOZZÁVALÓK

50dkgMascarpone
20dkgbabapiskóta
4dlpresszókávé
1dbcitrom
1dltej
8dkgcukor
2csomvaníliás cukor
2ekgrappa
1tkkakaópor
1csipfahéj

ELKÉSZÍTÉS

Forró víz alatt alaposan megmossuk a citromot, szárazra töröljük, és vékonyan lereszeljük a héját, és kifacsarjuk az egyik felét. Egy tálba kanalazzuk a mascarponét, hozzáadjuk a tejet, a vaníliás cukrot és a cukrot. Habverővel összekeverjük, amíg a krém kenhető lesz, majd belekeverjük a citromhéjat és 1 ek citromlevet.

Egy kisebb, szögletes tál aljára egy réteg babapiskótát teszünk. Összekeverjük a kávét a grappával, és meglocsoljuk vele a babapiskótát. A kávés piskótára rákenjük a krém felét, majd befedjük egy újabb sor babapiskótával, és meglocsoljuk a kávéval (óvatosan, nehogy elázzanak). Végül rákenjük a maradék krémet.

A kakaóport összekeverjük a fahéjjal, és egyenletesen a tiramisu tetejére szitáljuk. Ezután legalább 8 órát a hűtőben pihentetjük.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.