Menü

Miért fontos az anyajegyek védelme?

Az év mindennapján ér minket káros UV sugárzás, amely hozzájárul a bőröregedéshez, az anyajegyek rákosodásához. Komoly probléma lehet, ha sokáig várakozunk a bőrgyógyász meglátogatására, mert olykor lehet, hogy előre fejlődött megbetegedésünk van.

Az anyajegyek már születésünkkor megtalálhatóak a testünkön, a később megjelenő „anyajegyek” pigmentfoltok. Az anyajegy olyan elváltozás, amely a bőr egyes sejtjeinek vagy szöveteinek helyi felszaporodásából áll. Így meg lehet különböztetni pigmentált (festéket termelő sejtek) anyajegyeket, éreredetű, kötőszövetes, vagy faggyúmirigyekből, verejtékmirigyekből stb. kiinduló anyajegyeket. A pigmentet termelő sejtekből kiinduló anyajegyekkel kell a legjobban vigyázni, mert potenciális veszélynek vannak kitéve. Ugyanis ezek könnyen rákosodhatnak, és melanóma alakulhat ki.

Ezért érdemes évente szűrésekre járni, de mindezek mellett a mi szerepünk is elengedhetetlen. Ha tudjuk helyesen ellenőrizni a testünket, akkor nem csak, hogy felismerhetjük a melanómát, de más betegség ellen is időben léphetünk. Ha komoly megbetegedéseket időben fedezünk fel, jó eséllyel eredményesen küzdhetünk meg ellene.

A témához kapcsolódó szakirodalomban olvashatunk egy olyan módszert, amit a laikus is bátran használhat saját anyajegyeinek vizsgálatára. ABCD-szabálynak nevezzük azt az ugyan angol szavak kezdőbetűiből eredő, de nagyon könnyen megjegyezhető rendszert, amelynek nyomán az anyajegyek legfontosabb tulajdonságai összefoglalhatók. A – asszimetria, B – határ, C – szín, D – átmérő. Az A lépésnél meg kell nézni, hogy nagyjából kerek-e az anyajegy, ha kissé „elfolyt” vagy nincs éles határvonal (B lépés), akkor minél hamarabb keressünk orvost. A C lépésnél figyeljük meg, hogy a pigment eloszlás egyenletes-e, vagy pedig világosabb- sötétebb foltok vannak benne. Végezetül, ha 6 mm átmérőnél (D lépés) nagyobb foltjaid vannak, annál fokozott ellenőrzés szükséges minimum évente.

Az orvos azonban sokkal alaposabban átlátja a problémát. Az orvosi vizsgálat során a bőrgyógyász nem csak megnézi az anyajegyet, hanem speciális nagyítókészülék segítségével olyan eltéréseket is észrevehet, ami szabad szemmel még nem látható.

De mivel előzhető meg a probléma? A fényvédelem nagyon fontos, hiszen a megfelelő spf-es naptej képes kiszűrni a káros sugárzásokat, ezzel egy „védőpajzsot” képezve a bőr felületén. Fontos az arcot, nyakat, vagy a napnak gyakorta kitett végtagokat mindennap (még télen is minimum 30 faktoros fényvédővel) lekenni. Ez nemcsak a bőrrák ellen véd, hanem az arcnak egy anti-aging megoldás.

Mindent a kavitációs ultrahangos zsírbontó kezelésről

A kavitációs ultrahang alacsony, 40kHz körüli ultrahang hullám, mely megrepeszti a zsírsejtek falát, és itt a zsír a sejt közötti térbe kerülve a természetes kiválasztó folyamatokkal kiürül.

A szájápolás fontossága

Már gyermekkortól fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés és a megfelelő szájhigiénia, valamint az egészséges étkezés. Mai témánk a szájápolással kapcsolatos.

Gyógynövényekkel a légúti megbetegedések ellen

Ahogy közeledik az ősz, úgy közeledik az influenza-szezon, így érdemes lehet néhány könnyen elérhető gyógynövénnyel megelőzni a problémát.

A sarki gyökér kapszula szedésének pozitív hatásai

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „Az egész világot fenyegető járványnak” nevezte a stresszt. Fontos azonban tudni, hogy stressz nélkül az élet elképzelhetetlen lenne, bizonyos szituációkban szükségünk van rá. Probléma akkor van, ha a stressz folyamatosan jelen van életünkben, mert ez kimerültséghez vezethet. Egy ilyen tartósan fennálló stressz esetén felhasználjuk energiatartalékainkat, kimerülünk, és nem tudunk megfelelően teljesíteni a mindennapokban.

Ezért egyél meg egy kanál szódabikarbónát

Régen csak a szódabikarbóna segített, ha súrolni, szagtalanítani vagy szépíteni kellett valamit. Manapság már tisztítószerek és kencék garmadájából választhatunk, ennek ellenére is érdemes újra felfedeznünk háztartásunk és pipereasztalunk jolly jokerét. A szódabikarbóna mértékletes, alkalmankénti használata például jót tehet az emésztésnek, nem ez az egyetlen azonban, amelyből egy kanálnyi mennyiség is sokat segíthet.