Menü

Miért fontos az anyajegyek védelme?

Az év mindennapján ér minket káros UV sugárzás, amely hozzájárul a bőröregedéshez, az anyajegyek rákosodásához. Komoly probléma lehet, ha sokáig várakozunk a bőrgyógyász meglátogatására, mert olykor lehet, hogy előre fejlődött megbetegedésünk van.

Az anyajegyek már születésünkkor megtalálhatóak a testünkön, a később megjelenő „anyajegyek” pigmentfoltok. Az anyajegy olyan elváltozás, amely a bőr egyes sejtjeinek vagy szöveteinek helyi felszaporodásából áll. Így meg lehet különböztetni pigmentált (festéket termelő sejtek) anyajegyeket, éreredetű, kötőszövetes, vagy faggyúmirigyekből, verejtékmirigyekből stb. kiinduló anyajegyeket. A pigmentet termelő sejtekből kiinduló anyajegyekkel kell a legjobban vigyázni, mert potenciális veszélynek vannak kitéve. Ugyanis ezek könnyen rákosodhatnak, és melanóma alakulhat ki.

Ezért érdemes évente szűrésekre járni, de mindezek mellett a mi szerepünk is elengedhetetlen. Ha tudjuk helyesen ellenőrizni a testünket, akkor nem csak, hogy felismerhetjük a melanómát, de más betegség ellen is időben léphetünk. Ha komoly megbetegedéseket időben fedezünk fel, jó eséllyel eredményesen küzdhetünk meg ellene.

A témához kapcsolódó szakirodalomban olvashatunk egy olyan módszert, amit a laikus is bátran használhat saját anyajegyeinek vizsgálatára. ABCD-szabálynak nevezzük azt az ugyan angol szavak kezdőbetűiből eredő, de nagyon könnyen megjegyezhető rendszert, amelynek nyomán az anyajegyek legfontosabb tulajdonságai összefoglalhatók. A – asszimetria, B – határ, C – szín, D – átmérő. Az A lépésnél meg kell nézni, hogy nagyjából kerek-e az anyajegy, ha kissé „elfolyt” vagy nincs éles határvonal (B lépés), akkor minél hamarabb keressünk orvost. A C lépésnél figyeljük meg, hogy a pigment eloszlás egyenletes-e, vagy pedig világosabb- sötétebb foltok vannak benne. Végezetül, ha 6 mm átmérőnél (D lépés) nagyobb foltjaid vannak, annál fokozott ellenőrzés szükséges minimum évente.

Az orvos azonban sokkal alaposabban átlátja a problémát. Az orvosi vizsgálat során a bőrgyógyász nem csak megnézi az anyajegyet, hanem speciális nagyítókészülék segítségével olyan eltéréseket is észrevehet, ami szabad szemmel még nem látható.

De mivel előzhető meg a probléma? A fényvédelem nagyon fontos, hiszen a megfelelő spf-es naptej képes kiszűrni a káros sugárzásokat, ezzel egy „védőpajzsot” képezve a bőr felületén. Fontos az arcot, nyakat, vagy a napnak gyakorta kitett végtagokat mindennap (még télen is minimum 30 faktoros fényvédővel) lekenni. Ez nemcsak a bőrrák ellen véd, hanem az arcnak egy anti-aging megoldás.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?