Menü

A hasi zsír 4 fajtája

A hason lerakódott zsírpárnák nem csak esztétikailag lehetnek zavaróak. A makacs úszógumi kialakulása ugyanakkor nem csak a mozgásszegény életmód vagy a túl sok bevitt kalória miatt alakulhat ki. Számos tényező közrejátszhat a hasi zsír kialakulásában, kezdve a stresszes életmódtól a genetikán át a hormonális problémákig, amelyek alapján a hasi zsír négy leggyakoribb típusa is elkülöníthető.

Ahhoz, hogy megértsük a zsigeri zsír fogalmát, ismerni kell, hogy mit jelent a bőr alatti zsír. Legegyszerűbben úgy tudjuk megfogalmazni, hogy a bőr alatti zsírszövet az, amit össze tudunk csípni az ujjunkkal. Jellemző feladata a szigetelés. Ezzel szemben a zsigeri zsírszövet nem látható helyen található, a belső szerveinket borítja. Mindenkiben megtalálható a szervek körül (pl. máj, hasnyálmirigy), de ha kóros mértékben felszaporodik, jelentős egészségügyi kockázatot jelenthet.

Szerepe lehet kettes típusú cukorbetegség, szív-érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás kialakulásában. A zsigeri zsírszövetet alkotó sejtek biológiailag aktívak, részt vesznek gyulladásos folyamatokban, ezáltal az inzulinrezisztencia kialakulásában is szerepe lehet. A zsigeri zsír hormonszerű anyagokat termel, többek között stresszhormont, illetve gyulladásos faktorokat, amelyeknek szintén szerepe lehet az egyes megbetegedések kialakulásában.

Ha a hasi hízást a hormonok okozzák

A hormonrendszer kisebb változásai is elegendőek ahhoz, hogy a has alsó részén puha felesleg alakuljon ki. A kevés alvás vagy például egy pajzsmirigybetegség is megzavarhatja az anyagcserét, de klimax környékén még azok a nők is, akik alkatilag karcsúbbak, azt vehetik észre, hogy elkezdenek hasra, illetve a derékvonalra hízni. Itt a ludas az ösztrogénszint csökkenése, aminek köszönhetően lassul az anyagcsere, és megjelennek a pluszkilók.

Ha a hasi hízást a stressz okozza

A szervezetben megjelenő stresszhormon - kortizol - magas szintje is hasi típusú elhízáshoz vezethet, hiszen növeli a vércukorszintet, ez pedig fokozza az étvágyat, így még inkább elősegíti a pluszkilók kialakulását. A kevés alvás, de a túl sok sport is megzavarhatja az anyagcserét, így érdemes mértékletesnek lenni ilyen téren.

Terhesség után megmaradt hasi háj

A terhesség során a has és a bőr sokat tágul, ami sajnos nem húzódik vissza rögtön szülés után, ilyenkor nem is biztos, hogy feleslegről van szó. Gyakori probléma a szülés után a szétnyílt hasizom, amely a középen futó egyenes hasizmot érinti, és a teljes hasi rész megereszkedéséhez vezet, ezért ilyenkor jobb minél előbb orvossal konzultálni.

A női "sörhas"

A túlzott alkoholfogyasztás egyenes összefüggésben áll a hasi és deréktáji zsírréteg kialakulásával. Ha valaki alkoholt fogyaszt, a máj ezt próbálja meg minél gyorsabban lebontani a zsír helyett, ami pedig a hasi tájékra rakódik le. A szeszes italokon kívül a cukrozott és édesített üdítők is veszélyt jelentenek, de a telített zsírsavak és az egyszerű szénhidrátokat tartalmazó ételek, mint például a fehér kenyér vagy a tészta is hozzájárul a kerekded formájú has megjelenéséhez.

Hogyan lehet csökkenteni a zsigeri zsírt?

A válasz nem lesz újszerű, a megoldás az életmódváltásban keresendő, mind a táplálkozás, mind a testmozgás vonatkozásában. Nincsen egy csodaszer vagy jó megoldás, több oldalról kell megközelíteni a problémát. Pár tipp, amire érdemes figyelni, ha csökkenteni szeretnénk a belső szerveink között lerakódott zsír mennyiségét:

megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát fogyasztása: Nem érdemes túlságosan kiiktatni a szénhidrát forrásokat a mindennapi étrendünkből, hiszen elsősorban ez biztosítja az energiát a mindennapjainkhoz. Fontos azonban, hogy fizikai aktivitásunknak megfelelő mennyiséget vigyünk be, ennek meghatározásához érdemes dietetikus szakember segítségét kérni. Minimalizáljuk a finomított szénhidrát és cukor bevitelt, használjunk cukorpótlókat, illetve kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek fogyasztását. Válasszunk teljes kiőrlésű, rozsos, magvas,illetve barna pékárut az étkezéseinkhez.
megfelelő mennyiségű rostbevitel: Naponta 25-30 gramm rost bevitele ajánlott egy egészséges ember számára. Szerepe van a teltségérzet fokozásában, koleszterinszint csökkentésében, illetve segíthet megelőzni a cukorbetegség, elhízás kialakulását. Fontos, hogy a rostbevitel mellé naponta minimum 2 l folyadék (tiszta víz, cukrozatlan tea, cukrozatlan limonádé…) is társuljon.

Egy kis odafigyeléssel és a megfelelő táplálkozással egyszerűen csökkentheted a has zsír mennyiségét a testedben. A legjobb módszer a hasi elhízás elkerülésére és megszüntetésére egy szívbarát, rostban gazdag, telített zsírokban szegény étrend.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.