Menü

A hasi zsír 4 fajtája

A hason lerakódott zsírpárnák nem csak esztétikailag lehetnek zavaróak. A makacs úszógumi kialakulása ugyanakkor nem csak a mozgásszegény életmód vagy a túl sok bevitt kalória miatt alakulhat ki. Számos tényező közrejátszhat a hasi zsír kialakulásában, kezdve a stresszes életmódtól a genetikán át a hormonális problémákig, amelyek alapján a hasi zsír négy leggyakoribb típusa is elkülöníthető.

Ahhoz, hogy megértsük a zsigeri zsír fogalmát, ismerni kell, hogy mit jelent a bőr alatti zsír. Legegyszerűbben úgy tudjuk megfogalmazni, hogy a bőr alatti zsírszövet az, amit össze tudunk csípni az ujjunkkal. Jellemző feladata a szigetelés. Ezzel szemben a zsigeri zsírszövet nem látható helyen található, a belső szerveinket borítja. Mindenkiben megtalálható a szervek körül (pl. máj, hasnyálmirigy), de ha kóros mértékben felszaporodik, jelentős egészségügyi kockázatot jelenthet.

Szerepe lehet kettes típusú cukorbetegség, szív-érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás kialakulásában. A zsigeri zsírszövetet alkotó sejtek biológiailag aktívak, részt vesznek gyulladásos folyamatokban, ezáltal az inzulinrezisztencia kialakulásában is szerepe lehet. A zsigeri zsír hormonszerű anyagokat termel, többek között stresszhormont, illetve gyulladásos faktorokat, amelyeknek szintén szerepe lehet az egyes megbetegedések kialakulásában.

Ha a hasi hízást a hormonok okozzák

A hormonrendszer kisebb változásai is elegendőek ahhoz, hogy a has alsó részén puha felesleg alakuljon ki. A kevés alvás vagy például egy pajzsmirigybetegség is megzavarhatja az anyagcserét, de klimax környékén még azok a nők is, akik alkatilag karcsúbbak, azt vehetik észre, hogy elkezdenek hasra, illetve a derékvonalra hízni. Itt a ludas az ösztrogénszint csökkenése, aminek köszönhetően lassul az anyagcsere, és megjelennek a pluszkilók.

Ha a hasi hízást a stressz okozza

A szervezetben megjelenő stresszhormon - kortizol - magas szintje is hasi típusú elhízáshoz vezethet, hiszen növeli a vércukorszintet, ez pedig fokozza az étvágyat, így még inkább elősegíti a pluszkilók kialakulását. A kevés alvás, de a túl sok sport is megzavarhatja az anyagcserét, így érdemes mértékletesnek lenni ilyen téren.

Terhesség után megmaradt hasi háj

A terhesség során a has és a bőr sokat tágul, ami sajnos nem húzódik vissza rögtön szülés után, ilyenkor nem is biztos, hogy feleslegről van szó. Gyakori probléma a szülés után a szétnyílt hasizom, amely a középen futó egyenes hasizmot érinti, és a teljes hasi rész megereszkedéséhez vezet, ezért ilyenkor jobb minél előbb orvossal konzultálni.

A női "sörhas"

A túlzott alkoholfogyasztás egyenes összefüggésben áll a hasi és deréktáji zsírréteg kialakulásával. Ha valaki alkoholt fogyaszt, a máj ezt próbálja meg minél gyorsabban lebontani a zsír helyett, ami pedig a hasi tájékra rakódik le. A szeszes italokon kívül a cukrozott és édesített üdítők is veszélyt jelentenek, de a telített zsírsavak és az egyszerű szénhidrátokat tartalmazó ételek, mint például a fehér kenyér vagy a tészta is hozzájárul a kerekded formájú has megjelenéséhez.

Hogyan lehet csökkenteni a zsigeri zsírt?

A válasz nem lesz újszerű, a megoldás az életmódváltásban keresendő, mind a táplálkozás, mind a testmozgás vonatkozásában. Nincsen egy csodaszer vagy jó megoldás, több oldalról kell megközelíteni a problémát. Pár tipp, amire érdemes figyelni, ha csökkenteni szeretnénk a belső szerveink között lerakódott zsír mennyiségét:

megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát fogyasztása: Nem érdemes túlságosan kiiktatni a szénhidrát forrásokat a mindennapi étrendünkből, hiszen elsősorban ez biztosítja az energiát a mindennapjainkhoz. Fontos azonban, hogy fizikai aktivitásunknak megfelelő mennyiséget vigyünk be, ennek meghatározásához érdemes dietetikus szakember segítségét kérni. Minimalizáljuk a finomított szénhidrát és cukor bevitelt, használjunk cukorpótlókat, illetve kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek fogyasztását. Válasszunk teljes kiőrlésű, rozsos, magvas,illetve barna pékárut az étkezéseinkhez.
megfelelő mennyiségű rostbevitel: Naponta 25-30 gramm rost bevitele ajánlott egy egészséges ember számára. Szerepe van a teltségérzet fokozásában, koleszterinszint csökkentésében, illetve segíthet megelőzni a cukorbetegség, elhízás kialakulását. Fontos, hogy a rostbevitel mellé naponta minimum 2 l folyadék (tiszta víz, cukrozatlan tea, cukrozatlan limonádé…) is társuljon.

Egy kis odafigyeléssel és a megfelelő táplálkozással egyszerűen csökkentheted a has zsír mennyiségét a testedben. A legjobb módszer a hasi elhízás elkerülésére és megszüntetésére egy szívbarát, rostban gazdag, telített zsírokban szegény étrend.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.