Isteni áfonyás receptek nyárra
- Dátum: 2021.07.11., 23:23
- Liszli Kornélia
- képek:pexels.com
- áfonya fagyi, mentalevél, recept, sajttorta, túrókrém
A nyugati étrendben az áfonya az eper mellett a második legnépszerűbb bogyós gyümölcs. Nemcsak Európában, de szerte a világon rajonganak érte.
Hideg áfonyás sajttorta, pohárban
Hozzávalók
10 dkg zabkeksz
25 dkg mascarpone
17,5 dkg natúr görög joghurt
2 evőkanál méz
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg áfonya
reszelt citromhéj
pár csepp frissen facsart citromlé
friss mentalevél
Elkészítés
Készítsünk elő négy poharat vagy kisebb tálkát. Törjük apróra a zabkekszet. Kézi habverő segítségével finoman keverjük össze az áfonya kivételével az összes többi hozzávalót. A megmosott áfonyából pár szemet tegyünk félre (poharanként 4-5 szemet), a többit turmixgépben épp, hogy törjük meg.
A poharak aljára tegyünk egy adag krémet, szórjunk rá kekszmorzsát, majd jöhet egy újabb adag krém. A tetejére tegyük a pürésített áfonyát, díszítsük az egész szemekkel és menta levelekkel. A kész desszerteket tegyük a hűtőbe néhány órára, amíg a keksz kicsit megpuhul a két krémréteg között.
A következő könnyed, nyári desszert pedig az áfonyás túrókrém.
Hozzávalók:
a túrókrémhez
25 dkg túró
12,5 dkg mascarpone
7,5 dkg cukor
fél rúd vanília kikapart magjai
1 kezeletlen citrom héja
2 dl hideg tejszín
az áfonyaszószhoz:
20 dkg áfonya
10 dkg cukor
1 kezeletlen citrom héja
egy nagy marék babapiskóta
néhány szem friss áfonya
Elkészítés:
Az áfonyát a cukorral és a reszelt citromhéjjal 10-15 perc alatt öntet sűrűségűre főzzük egy kis lábasban. Hagyjuk kihűlni.
A hideg tejszínt kemény habbá verjük. A túrót, a krémsajtot, a cukrot, a vaníliát és a reszelt citromhéjat simára keverjük, majd beleforgatjuk a felvert tejszínt is.
A túrókrémet és az áfonyaszószt babapiskótával rétegezve pohárba szedjük. Szórhatunk közé néhány szem friss áfonyát is.
Végül pedig jöjjön az isteni, jó hideg áfonya fagyi.
Hozzávalók:
2 tojás fehérje
20 dkg cukor
2 dl tej
3 dl habtejszín
1 evőkanál tejföl
30 dkg áfonya
A díszítéshez
10 dkg áfonya
Elkészítése:
Az áfonyát megmossuk és pépesítjük, hozzáadjuk a cukrot. Kis lángon 5 percen át főzzük, nem kell forrnia, majd kihűtjük. A tojások fehérjét felverjük, majd felöntjük a tejjel és belekeverjük a felvert habot és a tejfölt. A kihűtött áfonyát is összedolgozzuk vele és egy műanyag edénykébe öntjük, majd mélyhűtőbe tesszük 3 órára. Félóránként megkavarjuk, hogy egyenletesen fagyjon meg. Tálaláskor megszórjuk friss áfonyával.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.