Menü

Isteni áfonyás receptek nyárra

A nyugati étrendben az áfonya az eper mellett a második legnépszerűbb bogyós gyümölcs. Nemcsak Európában, de szerte a világon rajonganak érte.

Hideg áfonyás sajttorta, pohárban

Hozzávalók

10 dkg zabkeksz

25 dkg mascarpone

17,5 dkg natúr görög joghurt

2 evőkanál méz

1 csomag vaníliás cukor

15 dkg áfonya

reszelt citromhéj

pár csepp frissen facsart citromlé

friss mentalevél

Elkészítés

Készítsünk elő négy poharat vagy kisebb tálkát. Törjük apróra a zabkekszet. Kézi habverő segítségével finoman keverjük össze az áfonya kivételével az összes többi hozzávalót. A megmosott áfonyából pár szemet tegyünk félre (poharanként 4-5 szemet), a többit turmixgépben épp, hogy törjük meg.

A poharak aljára tegyünk egy adag krémet, szórjunk rá kekszmorzsát, majd jöhet egy újabb adag krém. A tetejére tegyük a pürésített áfonyát, díszítsük az egész szemekkel és menta levelekkel. A kész desszerteket tegyük a hűtőbe néhány órára, amíg a keksz kicsit megpuhul a két krémréteg között.

A következő könnyed, nyári desszert pedig az áfonyás túrókrém.

Hozzávalók:

a túrókrémhez

25 dkg túró

12,5 dkg mascarpone

7,5 dkg cukor

fél rúd vanília kikapart magjai

1 kezeletlen citrom héja

2 dl hideg tejszín

az áfonyaszószhoz:

20 dkg áfonya

10 dkg cukor

1 kezeletlen citrom héja

egy nagy marék babapiskóta

néhány szem friss áfonya

Elkészítés:

Az áfonyát a cukorral és a reszelt citromhéjjal 10-15 perc alatt öntet sűrűségűre főzzük egy kis lábasban. Hagyjuk kihűlni.

A hideg tejszínt kemény habbá verjük. A túrót, a krémsajtot, a cukrot, a vaníliát és a reszelt citromhéjat simára keverjük, majd beleforgatjuk a felvert tejszínt is.

A túrókrémet és az áfonyaszószt babapiskótával rétegezve pohárba szedjük. Szórhatunk közé néhány szem friss áfonyát is.

Végül pedig jöjjön az isteni, jó hideg áfonya fagyi.

Hozzávalók:

2 tojás fehérje

20 dkg cukor

2 dl tej

3 dl habtejszín

1 evőkanál tejföl

30 dkg áfonya

A díszítéshez

10 dkg áfonya

Elkészítése:

Az áfonyát megmossuk és pépesítjük, hozzáadjuk a cukrot. Kis lángon 5 percen át főzzük, nem kell forrnia, majd kihűtjük. A tojások fehérjét felverjük, majd felöntjük a tejjel és belekeverjük a felvert habot és a tejfölt. A kihűtött áfonyát is összedolgozzuk vele és egy műanyag edénykébe öntjük, majd mélyhűtőbe tesszük 3 órára. Félóránként megkavarjuk, hogy egyenletesen fagyjon meg. Tálaláskor megszórjuk friss áfonyával.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.