Menü

Mutasd a körmöd, és megmondom ki vagy! – a helyes körömápolásról

Megvan az az ismerősöd, akinek folyton ápolatlan a kézfeje és a körme? Esetleg neked is ilyen? Itt az ideje odafigyelni a kézfejed egészségére is, hiszen sok mindent elárulhat rólad. Nem csak esztétikai, de egészségügyi problémákat is meg lehet előzni a helyes ápolással.

Sokan végeznek fizikai, mezőgazdasági, vagy egyéb olyan ipari munkát, ahol a kézfej és a köröm koszossá válik. Néha még alapos kézmosással sem lehet megszabadulni a kosztól. Ilyen esetben nagyon hasznos egy apró pedikűr szett, ami akár a táskában is elfér. Ezekkel az eszközökkel lehet végezni egy gyors tisztítást. A körömkefe kimondottan hasznos a köröm alá szorult szennyeződések eltávolítására. Az alkoholos kézfertőtlenítő használata is sok baktériumtól és kosztól képes megszabadítani a kézfejeket.

De munkától függetlenül is léteznek olyan emberek, akik viszont rágják a körmüket. A körömrágás egy pót- vagy kényszercselekvés, általában valami szorongás áll a háttérben. Esztétikailag igencsak kifogásolható, a körömrágónak fel sem tűnik káros szokása, azonban a környezetében mindenkinek. Szerencsére erről a rossz szokásról is le lehet szokni. Gyógyszertárakban kaphatóak olyan ecsetelők, testápolók, amelyek nyállal érintkezve rossz ízűek lesznek. Sokaknak segített a manikűr és a műköröm, ugyanis ilyenkor már sokan sajnálják lerágni a körmüket.

Ezért is hasznos a gyakori manikűr. Azonban nem szükséges mindig körmöshöz járni, ezt magunktól is megtanulhatjuk! Elsőnek is hagyjuk megnőni a körmünket tetszőleges hosszra, ezek után formára reszelhetjük. Erre is van egy megfelelő technika, nem össze-vissza csináljuk! A legjobb módszer, ha a köröm élének külső részénél kezdjük meg a reszelést, és onnan haladunk a köröm élének felső, középső része felé. Így sokkal egységesebbé varázsolhatóak a körmök.

Ezek után lakkozhatunk! (A férfiak is nyugodtan lakkozhatnak akár átlátszóval). Ha van egy kis időnk, hogy tartósabbá tegyük a lakkot, akkor vigyük fel a termékeket több rétegben! Az első lépés mindig az úgynevezett basecoat, vagyis alapozó használata legyen. Ezt kövesse maga a körömlakk felvitele, majd végezetül az úgynevezett topcoat, vagyis a védő, fedőlakk. Azonban arra is szánjunk időt, hogy 2-3 naponta újítsuk meg a lakkot, ugyanis hamar kopni kezd. A kopott körömlakk látványa szintén igénytelenségre és lustaságra vall. Célszerű akár csak egy szimpla átlátszó lakk felvitele, aminek kopása nem észrevehető.

Ha kiszáradt a kezed az időjárási viszonyok vagy a munkás miatt, akkor bátran használj hidratáló krémet, akár egy kisebb méretűt a táskádba is tehetsz! Néhány termék akár már beszívódás után látványosan segít a száraz bőrön.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!