Menü

Mi is az a kombucha?

A kombucha tőlünk nyugatra már egy jól ismert ital, ami a boltok polcain is megtalálható. Azonban nálunk sokan még csak most hallják először a kombucha ital nevét először. Mindenesetre érdemes megkóstolni az italt, hiszen nagyon egészséges.

A kombucha eredetéről nem sokat tudni, azonban első írásos emlékek Kínából származanak nagyjából 2000 évvel ezelőttről. Később népszerűvé vált Japánban, Koreában és Oroszországban is. Valószínűleg az oroszoktól terjedt át Európába a kombucha. Európában is hamar népszerű lett almaborhoz hasonló íze miatt. A viszonylag könnyen elkészíthető ital hamar elterjedt gyógyír lett, egészséges üdítőitalként is gyakran alkalmazzák.

A kombuchát másnéven teagombaként is szokták nevezni, mert a kombucha valójában egy élő organizmus, de nem gomba, hanem zuzmó, ami a gomba és az alga szimbiózisából kialakult ősi életforma. Ezek az élő organizmusok meg­erjesztik az édesített teát, és az élő élesztőgomba mennyisége, amit az ital tartalmaz, ad aktív aktív életet a kombuchának. 1915-től Oroszországban végeztek részletesebb kutatómunkákat a kombuchával kapcsolatban, ezek során kiderült, hogy tartalmaz C, D, K, B1, B2, B3, B6 és B12 vitaminokat is. Ezek alapján a kombucha kiváló ital lehet arra, hogy testünk megőrizze természetes védekező képességét. A kombucha tartalmaz néhány nagyon erős antivitális anyagot, ennek köszönhető, hogy sikeresen lép fel fertőző betegségek ellen. Az Amerikai Rákellenes Társaság szerint a kombucha számos rendellenesség megelőzésében és kezelésében játszik hatékony szerepet, beleértve a kopaszságot, az álmatlanságot, az emésztési zavarokat, az ízületi gyulladásokat, a krónikus fáradtságot, a sclerosis multiplexet, az AIDS-et és a rákot. Sokan alkalmazzák másnaposság során is, mert képes a másnaposság tüneteit is enyhíteni.

Ezt a csodaitalt mi is elkészíthetjük otthon!

Szükség lesz lehetőleg üveg edényre, vízre, teára, cukorra, esetleg gyömbérre és kombucha-kultúrára (webshopról, vegán boltokból beszerezhető)

Először forraljunk fel vizet, majd teafiltert helyezünk a vízbe (literenként 2 db filter, zöld vagy fekete tea). Majd tegyünk bele literenként ~100 gramm (~5 evőkanál) cukrot - ezzel „táplálkozik” a kombucha, tehát minél tovább erjed majd a tea, annál kevesebb cukor marad benne. Hagyjuk a cukrozott teát legalább 20-25 Celsius fokosra hűlni (ne tegyük bele rögtön a kombucha-kultúrát, mert a melegben elpusztulhat). A kihűlt cukros teát öntsük egy üveg-, porcelán-, mázzal bevont agyag- vagy rozsdamentes acéledénybe. (Kerüljük a nem rozsdamentes acélból készült edény használatát, mert az erjedési folyamat során keletkező savak a fémmel reakcióba léphetnek.)

Adjuk a teához a kombucha-gombát, valamint a tápoldat kb. 10%-át kitevő kész kombuchaitalt. Fedjük le egy JÓL SZELLŐZŐ konyharuhával vagy papírtölővel, majd rögzítsük. Az ital 8-12 napon belül lesz kész. Helyezzük az italt inkább egy sötétebb helyre, ahol kb. 21-25 fok van. Az ital közelében mellőzzük a dohányzást, ugyanis a dohányfüst képes a kultúra elpusztítására. 8-10 nap elteltével tiszta kézzel kiemeljük a gombát, leszűrjük az italt és üvegekbe töltjük, ezután hűtőszekrényben tároljuk. Hűtés nélkül túl gyorsan megsavanyodik.

A gombát nem kell kidobni, hanem új ital készítésekor felhasználhatjuk.

Cukkinis finomságok recepttel

A hetvenes évek végén a cukkini még ritkaságnak számított hazánkban. Szorgos kertészeknek és a természet sokoldalúságának köszönhetően ma már kerekded, hajlított alakban, sárgán-zölden-feketén, csíkosan, egyszínűen és foltosan egyaránt megtalálhatjuk. A cukkini virágát is használja a francia és az olasz konyha. Kecskesajttal, paradicsommal és fűszerekkel megtöltve, zsiradékban kisütve fogyasztják.

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

A nap legfontosabb étkezése cukorbetegként

A reggelit egyébként is a nap legfontosabb étkezésének tartják, de cukorbetegnél kiemelt fontosságú, mivel indítják a napot.

Mi az a chutney és hogyan lehet elkészíteni?

Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, megismerni különböző konyhákat, élvezik a gasztronómia világát, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t. egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. a chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak.

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.