Menü

Új munkahelyi őrület – kik azok a digitális nomádok?

Néhány országban már a koronavírus előtt létezett a home office fogalma, azonban Magyarországon csak a vészhelyzet idejében kezdtek el élni a munkahelyek ezzel a lehetőséggel. Ennek kapcsán ma, aki home officeban dolgozik, az bárhol dolgozhat – így most már hazánkban is kezd elterjedni a digitális nomádkodás fogalma.

A digitális nomád az, akinek nincs szüksége személyes jelenlétre a munkája során. Tehát irodán kívül bárhová elviheti a munkáját, azaz távmunkát végez. Ilyenek általában az online marketing, sales, support, programozás, design, de már egyre több munkát ide lehet sorolni. A digitális nomádoknak ezért lehetőségük van arra, hogy ne csak otthon dolgozzanak, hanem akár másik országból is végezhetik gond nélkül a feladataikat. A digitális nomádok dolgozhatnak egy bizonyos cégnél, de egyre több személy vág bele a freelance munkába, azaz saját vállalkozásba kezd és szabadúszóvá válik.

Ennek a munkaformának is megvannak az előnyei és a hátrányai is. Kifejezetten nagy előny, hogy a távmunkában dolgozóknak megvan arra a lehetőségük, hogy a munkát kirándulás során magukkal vigyék, ezért nincsenek egy fix helyhez kötve. A távmunka kifejezetten előnyös lehet kismamák és anyukák számára, akiknek így van lehetőségük arra, hogy részmunkaidőben otthonról vagy más helyről dolgozhassanak. A digitális nomádok saját maguknak tudják beosztani az idejüket, ezáltal időt nyerhetnek új hobbiknak.

Ugyanakkor az időbeosztás hátrány is lehet, mert nagy önfegyelem kell ahhoz, hogy valaki megfelelően be tudja osztani az idejét. Mindezek mellett nem válik szét a munka és a magánélet, hanem összefolyik, mondhatni eggyé válik. A digitális nomád szó szerint haza viszi a munkát, ami megpecsételheti a mindennapokat. Sokan nem tudnak otthonról dolgozni, hiszen hiányolják a motiváló irodai munkakörnyezetet, a munkatársakat és a már megszokott ritmust.

A koronavírus azonban rámutatott arra, hogy a digitális nomádkodás az elkövetkezendő évtized egyik legnépszerűbb életformája lesz. A vállalkozóknak és vezetőknek is meg kell ismerkedniük a jelenséggel, és ha rájönnek az mikéntekre, akkor képesek lesznek saját vállalatuknak is előnyt kovácsolni belőle.

Egyébként digitális nomádoknak nevezzük még átfogóan az Y-Z generációt, hiszen ők nagyrészt már beleszülettek a számítógépek és telefonok által dominált világba. Ők lesznek a digitális nomádkodás legfőbb haszonélvezői, mert a generációjuk nagyon gyorsan képes új helyzetekhez alkalmazkodni. Gyorsan tanulnak és képesek az internetet jól használni.

Nagypál Anna

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.