Menü

Nyári kertápolási tippek

Valójában hogyan is néz ki egy kert? Tehetjük fel a legfontosabb kérdést. Minden bizonnyal nem úgy, ahogy azt a reklámokban, filmekben láthatjuk, hogy a fű tökéletes, a növények pompáznak. A család pedig vidáman grillezik a kert egy üres pontjában, vagy éppen a családfő a vadonatúj fűnyíróval vágja a gyönyörű pázsitot a kertben.

A legtöbb magánháznál a kertek nem kimondottan tematikusak. Az egyszerű évelő virágoktól, a kisebb bokrokon keresztül, egészen a különböző fákig minden megtalálható egy kertben. Valamint akinek vannak gyümölcsfái, azokkal is törődnie kell, nem csak nyáron, hanem egész évben. Trágyázni, permetezni, locsolni, metszeni és természetesen szüretelni is kell a gyümölcsfákat. Majd pedig valamilyen formában feldolgozni, a gyümölcstől függően, legyen az befőtt, lekvár, gyümölcslé, vagy éppen valamilyen szeszes ital, vagyis először csak cefre.

Azonban mindezen túl mi van még a kertekben? Természetesen fű, ami hogyha gondozzák akkor pázsitnak néz ki. Ha pedig nem, akkor általában kikericsek, muhar, és különböző gazok “díszítik” a kerteket.

Nyáron a forróság sokkal inkább visszatartó erő arra, hogy kimenjünk a kertbe dolgozni. Azonban a fű gondozását ekkor sem szabad abbahagyni. A rendszeres 3-4 hetente történő fűnyírás mellett, rendkívül fontos a meleg időszakban az öntözés vagy a locsolás. Az állandó forróság miatt a locsolást a kora reggeli órákban kell elvégezni, mikor még nincs akkora hőség, mert ha forróságban locsolunk, akkor az rossz esetben “megfőzi a növények gyökereit”. Persze fel kell tenni azt a kérdést, hogy kinek van arra pénze, hogy minden nap mondjuk ellocsoljon a kertjében 70-80 liter vizet, csak arra, hogy szépen tartsa a pázsitot. A legtöbb háznál, ahol a gyepet rendszeresen locsolják, fúrt kutak találhatóak. Mivel maga a kútfúrás viszonylag sokba kerül, de utána az ember úgymond “vízdíj” nélkül tud locsolni.

Az, hogy valakinek van öntözőrendszere, vagy pedig saját maga locsol slaggal, már egyéni döntés. Azonban tudni kell, hogy a legjobb öntözőrendszerek sem képesek egy kert minden pontját lefedni. Valamint, ha egy kertben van veteményes vagy éppen gyümölcsfák, akkor azt öntözőrendszer segítségével locsolni rendkívül költséges és körülményes, nem beszélve arról, hogy azt a rendszert fenn is kell tartani.

Emellett a nyár legelején vagy már előtte egy kevéssel. El kell kezdeni a különböző bokrokat, fákat és gyümölcsfákat is metszeni. Minden növény megmetszésének egyedi technikája van. A rózsákat például a hajtások tövénél kell elvágni, ezzel szemben az almafáknál a metszéspont fordítva zajlik. Ha a metszés elmarad, akkor a növények egy idő után nem lesznek képesek megújulni. Emiatt nem borulnak virágba, nem hoznak hajtásokat, és ha valamilyen haszonnövényről beszélünk, akkor a termés is csökkeni fog. Ha visszavágjuk az ágakat, akkor a növények is “felpezsdülnek” és azon dolgoznak majd, hogy minél több új ágat és hajtást hozzanak.

A gyümölcsfák és zöldségek rengeteg munkával járnak. Nem csak nyáron, hanem egész évben. Azonban nyáron lehet látni, hogy ez az egész éves munka meghozza gyümölcsét, a maga szó szoros értelmében. Ráadásul a különböző gyümölcsfák egész nyáron teremnek, kezdve a nyár elején a cseresznyével, majd ősz közepén érnek a szőlők, körte és a datolya is. Akinek pedig van hozzá ideje és kedve, az számos módon el tudja ezeket a gyümölcsöket készíteni és tartósítani. Személyes kedvencem a sárgabaracklekvár, amely önmagában is finom, emellett pedig számos sütemény töltelékének alapja is.

A nyár már itt van a nyakunkon. Aki megteheti, üljön ki a teraszra legalább egy fél órát olvasni, addig is szabadban van és felfrissül. Akinek pedig gyümölcsfái valamint haszonnövényei vannak, a kerti teendők nyáron sem fogják elkerülni, sőt még több munkát zúdítanak a nyakába. Azonban remélhetőleg ez a munka meghozza gyümölcsét.

A falusi fiatalok összetartó közössége

Sokszor felmerül a kérdés, hogy szép dolog falun lakni, mert csend, nyugalom van, de mit is kezdjen ott magával az ember, főleg egy fiatal?! Igen is van mit csinálni, erre egy nagyon jó példa egy kis falu fiatal közössége, akik nagyon kreatívan fogják össze a falu népét, hogy együtt szórakozhassanak, és felpezsdítsék nem csak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály életét is. Interjú a KIFLI közösségével és egy oszlopos tagjával, Bódog Bencével.

Mezítláb járni egészséges

Elődeink évezredeken át mezítláb jártak, ma már azonban cipőt, zoknit hordunk, pedig a mezítláb járásnak nagyon sok előnye van, erre én magam akkor jöttem rá, mikor a fiam ortopéd orvosa egész nyárra ezt tanácsolta, lúdtalp-problémánk kezelésére.

Házi mosogatógép tabletta

A mostani elsivatagosodó világunkban, ahol nagy kincs az egészség, Földünk és vizünk tisztaságának megóvása, sok módszert alkalmazhatunk, hogy vigyázzunk ezekre, magunkra és még spórolhatunk is vele, így kipróbáltuk a házi mosogatógép tablettát, íme, az eredmény.

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.