Menü

Amiket sose fogyasszunk éhgyomorra

Mindenki máshogy indítja a napot, mindenkinek van egy saját, jól bevált reggeli rutinja. Van, aki egyáltalán nem reggelizik, van, aki a nap legfontosabb étkezésének tartja a reggelit, van, aki csak egy kávét, vagy valamilyen gyümölcsöt, zöldséget eszik. Egyik sem rosszabb a másiknál, hiszen kutatások bizonyítják, hogy nem mindenkinek válik be az, ha reggelente is étkezik és fordítva, illetve különböző anyagcserezavarok vagy vércukor problémák megléte szintén beleszól abba, hogyan zajlanak a reggelek. Ettől függetlenül azonban van néhány olyan étel és ital, amit érdemes elkerülnünk reggel, legalábbis éhgyomorra.

Az egyik talán leggyakoribb probléma, hogy éhgyomorra fogyasztjuk a kávét. Természetes, hogy sokan kávézunk reggel, hiszen ettől indul el a nap, kicsit felébreszt, vagy éppen csak a reggeli rituálé része, mindenesetre, ha szoktunk reggel kávézni, érdemes előtte legalább egy falatot enni, hogy ez ne éhgyomorra történjen. A kávé ugyanis, ha üres gyomorra isszuk, megemeli a reggel egyébként is magasabb kortizol szintjét, ami felboríthatja a hormonháztartásunkat. Ezen kívül, ha befolyásolhatja az alvást és a testsúlyunkat is.

Egy másik szintén gyakori étel, amit reggelente fogyasztunk, az a joghurt. Gondolhatnánk, hogy ez egy igazán egészséges, nem túl nehéz reggeli és jót tesz, ha üres gyomorra egy joghurtot eszünk. Épp ellenkezőleg, a joghurtban található baktérium kultúra, ami alapvetően jótékony hatással van a gyomorra és az emésztésre, ha éhgyomorra fogyasztjuk, elpusztul a gyomorsavtól, aminek kellemetlen gyomorégés és savtúltengés lesz a következménye.

Szintén megtévesztő lehet a következő pont is: nyers zöldségek. Hiszen ezek is egészségesek és alacsony kalóriatartalmuk miatt sokan salátaként, vagy valamilyen köretként fogyasztják reggelire, azonban éhgyomorra ezeket sem javasolt enni, mivel puffadást és gyomorgörcsöt okozhat. Persze nem minden zöldség tiltólistás, például az uborka vagy a cukkini kifejezetten jó választás reggelre.

A fentebb említett nyers zöldségek mellett a gyümölcsök közül is van, amit nem érdemes reggel fogyasztani. Egyrészt a savas, magas cukortartalmú gyümölcsök, mint például az alma vagy a szőlő sem a legjobb választás a nap első étkezésére, de meglepő módon a sokak által kedvelt banán sem javallott. Igaz, magas rosttartalma miatt kiváló energiaszintet biztosít akár egész délelőtt, azonban a rost mellett a magnézium- és káliumtartalma is magas. Ez pedig éhgyomorra fogyasztva megemeli a vér ásványianyag-szintjét is, ami pedig káros hatással lehet a szívműködésre, különösen olyanoknál, akiknél eleve fennáll valamilyen szív- és érrendszeri probléma.

Stressz vezetés közben: így csökkenthetjük a feszültséget

Manapság alig akad olyan ember, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne érezné magát stresszesnek. A stressz a 21. század egyik népbetegsége, amely nemcsak az egészségünkre, hanem az autóvezetésre sincs jó hatással.

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?