Menü

Egyél epret!

Jó pár kutatás eredménye arra jutott, hogy a szamóca csökkenti a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések kockázatát. Kevés kalóriát és sok C-, B6- és K-vitamint, rostot, folsavat, káliumot és aminosavat tartalmaz.

Segít az edzésben! A szamóca magas nitráttartalommal rendelkezik, ami növeli a vér és az oxigén áramlását az izmokhoz. A kutatások szerint, akik edzés előtt epret esznek, nagyobb kitartással sportolnak, és több kalóriát égetnek el.

A közelmúltban számos tanulmány erősítette meg, hogy az eper rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatát.

Azonban a vizsgálatok szerint a hangsúly a rendszerességen van, mivel az alkalomszerű eperfogyasztás nem elegendő a vércukorszint tartós csökkentéséhez (ehhez legalább heti 2-3 alkalommal érdemes epret fogyasztanunk).

Az eperben található tápanyagok segítenek megőrizni a vérerek rugalmasságát, csökkentik a mikroszkopikus gyulladásokat, megelőzik, hogy a vérerek falán plakkok alakuljanak ki (vagyis biztosítják, hogy a véráramlás megfelelő maradjon). Egy 2013-as kutatás eredményei szerint például azok a nők, akik hetente három vagy több adag epret ettek, mintegy 32 százalékkal csökkentették a szívroham rizikóját. Nagyjából 8-10 szem eper számít egy adagnak, és a fagyasztott epernek ugyanolyan jó hatásokat tulajdonítanak, mint a frissnek (igaz a friss eper íze össze sem hasonlítható a fagyasztottéval)

Mivel az eper erős antioxidáns és hatásos gyulladáscsökkentő tápanyagok találhatóak benne, ezért a szakemberek szerint azoknak is érdemes rendszeresen fogyasztani, akik a kognitív hanyatlás ellen kívánják felvenni a harcot. Állatkísérletek során pedig az is kiderült, hogy az eper különösen jó hatással van azokra az agyi területekre, melyek a memóriáért, illetve az információk felidézéséért, előhívásáért felelősek.

Az eper a bőrre is jótékony hatással van. A gyümölcsben található antioxidánsok, például a C-vitamin megakadályozzák az idő előtti öregedést, vagyis a bőr ráncosodását, petyhüdtté válását. Az eper emellett világosítja is a bőrt, savasságának köszönhetően az arcunk nem lesz fakó. Az elhalt hámsejtek eltávolítása azért is előnyös, mert így más hatóanyagok a bőr mélyebb rétegeibe is bejuthatnak.

A fogakat is ápolhatjuk eperrel: a C-vitamin, illetve az almasav segít eltávolítani a fogakon megtelepedő lepedéket, ezzel egyrészt fehérebbé, tisztábbá teszi a fogainkat, másrészt hozzájárul ahhoz is, hogy a különböző fogproblémákat megelőzzük.

Jó eprezést!

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.

Hogyan hat a hőség a magas vérnyomásra?

Az időjárás rengeteg emberre hatással van. A jó időnek a legtöbben örülünk. Azonban a nagy hőség és a kánikula, az állandó izzadás mellett sokszor levertséget, fejfájást okoz, emellett pedig a vérnyomást is befolyásolja.

Miért fontos az anyajegyek védelme?

Az év mindennapján ér minket káros UV sugárzás, amely hozzájárul a bőröregedéshez, az anyajegyek rákosodásához. Komoly probléma lehet, ha sokáig várakozunk a bőrgyógyász meglátogatására, mert olykor lehet, hogy előre fejlődött megbetegedésünk van.

Legjobb gyógynövények alvászavarok ellen

Az utóbbi időben az online sajtóban gyakran találkozhattunk azzal a kutatási eredménnyel, hogy a nem kielégítő alvás, a felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz, hízáshoz vagy krónikus fáradtsághoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti.