Menü

Gyógynövényekkel a demencia ellen

A mai téma azon gyógynövények felkutatása, melyek demencia esetén hatásosak, ugyanis léteznek gyógynövények a demenciára. Természetesen a gyógyszeres kezelés gyógynövényekkel való kiegészítését az orvossal kell megbeszélni, mindenképp érdemes utánajárni a lehetőségeknek.

A demencia több, gyakran egymással kombinálva is fennálló betegség összefoglaló orvosi neve. A demencia egy olyan betegség, amely rontja a memóriát. A betegség sajnos nagyon sok embert érint világszerte, s a memóriát érintő kellemetlen tünetei mellett az is probléma, hogy más társbetegségei is vannak. A demenciával együtt járhat a magas vérnyomás és a különféle szívbetegségek is.

A demenciára jellemző, hogy a memória fokozatos romlásával járnak, azonban tévedés, hogy csak memóriazavar sajnos más egyéb betegségek is jelentkeznek mellette.

A különböző ezzel kapcsolatos kutatások rávilágítottak arra, hogy számos gyógynövényről bizonyítottan elmondható, hogy hatékonyan csökkentik a demencia tüneteit.

Ezek közül elsőként említendő a ginkgo biloba, mely javítja a tanulási képességet és a memóriára is pozitív hatást gyakorol, ezenkívül fokozza az agy működését, javítja az agy véráramlását.

A kurkumáról évezredek óta tartják, hogy számos egészségügyi problémára jó, többek között használták ízületi gyulladásra, emésztési rendellenességekre is, azonban talán kevésbé közismert, hogy a demencia esetén is hatásos, ugyanis javítja a kognitív funkciókat, illetve a memóriára is pozitív hatást gyakorol.

A másik csodás gyógynövény a ginszeng, amely a demenciában szenvedő betegek esetében javítja a memóriát. Csökkentheti a vérnyomást és javíthatja a vér áramlását is.

A sáfránnyal kapcsolatban is bebizonyosodott, hogy - amellett, hogy antidepresszáns hatású -, szintén pozitívan hat a tanulásra és a memóriára.

A nem gyógyszeres segítés másik fő területe a szellemi napi aktivitás fenntartásának segítése, fokozása. Különféle agyi tréning módszerekkel segíthetjük a lehető legjobb formában maradni agyunkat. A könyv, keresztrejtvény nagyon hasznos időtöltések.

Természetesen a gyógynövények sosem helyettesítik az orvosi kezelést, szakszerű terápiát, de kiegészítő kezelésként, szakorvossal egyeztetve érdemes bevonni a terápiába, gyógyítás folyamatába.

Martinka Dia

Fáradtság és energiahiány okai és kezelése természetes módszerekkel

Mai felpörgött és rohanó világunkban gyakran érezzük azt, hogy fáradtak és kimerültek vagyunk. Az energia és a motiváció hiánya gyakran nem csak kimerültséget és kiégést okoz, hanem komolyabb fizikai tünetekkel vagy akár betegségekkel is járhat.

A délutáni, esti túlevés okai

Egész nap tartod magad, ügyesen eszel, mértékletesen, aztán hazaérve előbb vagy utóbb étel után nézel, és ott valami megborul. Elveszik a kontroll és jön a délutáni/esti túlevés.

A mellrák elleni küzdelem!

A mellrák nem egy egyik napról a másikra kialakuló és hirtelen áttétet adó betegség, tehát a rendszeres szűréssel időben felfedezhető és kezelhető, gyógyítható! Nagyon fontos az önvizsgálat és a szűrés, mert szó szerint életet ment!

Tippek őszi stresszoldásra!

Még az olyan aprónak tűnő, hétköznapi kihívások is okozhatnak bennünk feszültséget, mint a családi élet szervezése, a háztartás menedzselése vagy a munkahelyi rutinfeladatok elvégzése. Az ősszel újrainduló mókuskerékben szinte észre sem vesszük, hogy tűréshatárunk végéhez értünk, a felgyülemlett stresszt pedig ideje lenne levezetni. Ebben akár néhány otthon is elvégezhető, egyszerű gyakorlat is segíthet – állítja a NaturMed Hotel Carbona orvosa, aki a stressz oldásával kapcsolatban ad hasznos tanácsokat.

Sport és a reflux

Aki komolyan veszi a sportot és az edzést, annak a reflux miatt alaposan be kell tartania néhány szabályt a táplálkozásban, amelyekkel kivédheti a kellemetlen refluxos tüneteket. Életmódváltással kell kezdeni a probléma megoldását.