Menü

Arcüreggyulladás – létezik rá természetes gyógymód?

Az orrmelléküreg egyike, az arcüregek az orr két oldalán, a szemek alatt helyezkednek el. Az arcüreggyulladás lehet egyoldali, de akár mindkét oldalon is jelentkezhet egyszerre.

Az akut betegség jellegzetes tünete a lehajláskor, köhögésre fokozódó, szúró, pulzáló arcfájdalom. A krónikus arcüreggyulladásnál azonban nem jellemző a fájdalom. Orrdugulás, bő orrváladék, hátsó garatfali csorgás és ingerköhögés mindkét típus esetében jelentkezhet. A duzzadt nyálkahártya, a gátolt orrlégzés miatt légszomj, fáradtság és szaglászavar is lehet a panasz.

Orrmosás sós vízzel

Az orvos által javasolt kezelést érdemes kiegészíteni sós vízzel történő orrmosással. Ehhez készen vásárolhatunk port, amit egy e célra kifejlesztett eszközben, előzőleg felforralt, majd lehűtött vízben kell feloldani, majd a megadott módon az orrüregeket átmosni a segítségével. A fájdalmatlan procedúra során kitisztítjuk az orrüregeket, a folyadék segít feloldani a lerakódott orrváladékot. A sós oldat hosszú időre nedvesíti az orrnyálkahártyát, ami segít a gyulladást csökkenteni. Érdemes a műveletet naponta több alkalommal is megismételni.

Arcüreggyulladás kezelése infralámpával

Arcüreggyulladásra a legjobb természetes gyógymód, ha melegen tartjuk a beteg területet. A meleg hatására ugyanis felgyorsul a vérkeringés, ezáltal a gyógyulás is hamarabb következhet be. Habár az infralámpa használata a legtöbb esetben jól esik, de figyeljünk rá, hogy ekkor se essünk túlzásba! Használjuk naponta két-három alkalommal, 15-20 percig. Ügyeljünk rá, hogy használat közben a szemeinket takarjuk le!

Az inhalálás hatása

Arcüreggyulladásra természetes gyógymód az inhalálás és a tea is.Számos légúti betegség, így az arcüreggyulladás természetes gyógymódja is az inhalálás. Nem kell hozzá más, mint vizet forralni és a fejünket törölközővel letakarva fölé hajolni. Ügyeljünk az égési sérülések elkerülésére! Ne hajoljunk túl közel a forró gőzhöz, csak olyan távolságból lélegezzük be, ahol még nem irritálja a nyálkahártyát a túl meleg levegő. Az inhalálást naponta két-három alkalommal, 15 percig érdemes végezni. Segítségével az orrjáratok kitisztulnak, a lerakódott váladék felszakad. A hatást fokozhatjuk illóolajok használatával. Az Amerikai Sinus Intézet ajánlása szerint az alábbi illóolajokat érdemes bevetni, akár az inhaláló vízbe is néhány cseppet csepegtetve: mentol, borsmenta, citrom, eukaliptusz, teafaolaj, szegfűszeg és rozmaring.

Párásítás a lakásban

Az orrmosó és az inhalálás mellett a szoba levegőjének párásítása is segít, hogy nedvesen tartsuk az orrnyálkahártyát és így a gyulladás miatti feszítő érzés is javul, könnyebben távozik az orrváladék. A legegyszerűbb, ha hideg párásító készüléket használunk, ha a szobában teregetünk, vagy a fűtőtestre vízzel teli tálat teszünk. A páratartalmat 40 és 60% között tartsuk, ha ennél magasabb, akkor már nagy az esélye, hogy allergének jelenhetnek meg. A túl magas páratartalom ugyanis kedvező életfeltételt jelent a háziporatka és a penészgomba számára.

Hidratálás és pihenés

A hidratálás belsőleg is fontos, igyunk bőségesen folyadékot a lábadozás ideje alatt. Ásványvíz, gyógy-, vagy gyümölcsteák és leveseket fogyasszunk. A pihenés arcüreggyulladás esetén is az egyik legjobb természetes gyógymód. Hagyjunk időt a szervezetünknek a regenerálódásra, pihenjünk, aludjunk, amennyit csak tudunk.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Arcüreggyulladás esetén a természetes gyógymódokat kiegészítésként ajánljuk, az orvosi vizsgálatot és diagnózist követően, a szakember által javasolt egyéb kezelés – orrspray, gyógyszerek – mellett. Akut arcüreggyulladás esetén, melynek kiváltója valamilyen légúti fertőzés – vírus vagy baktérium – rendszerint 1-2 hét alatt megszűnnek a panaszok. Krónikus arcüreggyulladást többek közt allergia, fogászati probléma vagy fül-orr-gégészeti elváltozás – például orrsövényferdülés, orrpolipok vagy légúti fertőzés – is okozhat. Ilyen esetben az arcüreggyulladás kiújulására kell számítani, amíg az alapbetegséget nem kezeljük.

Ha panaszaink két hét alatt nem javulnak, vagy rosszabbodnak, mindenképp forduljunk orvoshoz!

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.