Menü

Mivel segíthetjük az elalvást?

Forgolódunk az ágyban, gondolkodunk, jár az agyunk, nem tudunk elaludni, reggel pedig kialvatlanul ébredünk, nehezen kelünk fel, rosszul indul a nap, fáradtak vagyunk, nem tudunk koncentrálni a munkahelyünkön. Ismerős? Az alvásproblémáknak sok oka lehet, azonban jó eséllyel orvosolhatóak!

A mindennapi stressz általában okozhat és okoz is alvásgondokat. Idegesen, feszültem nehéz elaludni, éjjel többször felriadunk, álmatlanul forgolódunk, nehezen alszunk vissza, ha egyáltalán sikerül, pedig a szervezetnek 7-8 órát kellene pihennie, hogy regenerálódhasson.

Természetesen soha nem az altató, a nyugtató a megoldás, az csak a tüneteket és nem a problémát kezeli, s ráadásul hosszútávon nagyon káros is, illetve fennáll a hozzászokás veszélye.

Sokkal szerencsésebb és egészségesebb bizonyos ételek után kutatni, melyek segítik az elalvást és a nyugodt alvást.

Ezt hallani például az nagyszerű táplálékról is, mint az édesburgonya. Nem tudom nem azzal kezdeni, milyen finom, de tele van értékes tápanyagokkal is és még az alvást is megtámogatja.

Azt olajos magvak közül a mandula is segítség alvásproblémák esetén. Jó az idegrendszerre.

A mandulán kívül a diót is érdemes rendszeresen fogyasztani az olajos magvak kedvelőinek, ami szintén hozzásegít a nyugodt alváshoz.

A gyümölcsök közül a banán kiemelendő e téren, hiszen olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek nemcsak az elalvást könnyítik meg, hanem abban is segíthetnek, hogy nyugodtan aludjuk át az éjszakát és reggel pihentebben ébredhessünk.

Gyerekkoromban anyukám gyakran mondta, hogy lefekvés előtt egy pohár tejet ihatunk, ma már utána olvasva tudom, hogy a tej, a sajt vagy a joghurt mind olyan kalciumtartalmú ételek, melyek segítenek az izmok ellazításában is, ezt pedig elengedhetetlen a nyugodt alváshoz.

Kiváló vacsora a zabpehely tejjel és mézzel. A zab melatonint tartalmaz (a melatonin az alvásciklust szabályozza), emiatt segíti ellazítani a szervezetet, és így könnyebben megy az elalvás is.

A zabhoz hasonlóan a meggyben és a cseresznyében is óriási mennyiségű természetes eredetű melatonin hormon található, melyet tökéletes „altatóként” tartanak számon.

Rengetegen szenvednek kialvatlanságban, ez az állapot pedig hosszútávon súlyosan hathat a szervezetre, komoly egészségügyi problémákat okozva. Ha ezzel küzdünk, a fenti tippek, praktikák kipróbálása megér egy próbát.

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

Ezért fontos a helyes légzés

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi.

A halogatás megelőzhető mellékhatásai

Halogatunk, mert nincs kedvünk valamihez. Halogatunk, mert unalmas vagy idegőrlő valamit elkezdeni, befejezni. Mindannyian halogatunk, de vajon milyen hatása van ennek az életünkre?