Menü

Mivel segíthetjük az elalvást?

Forgolódunk az ágyban, gondolkodunk, jár az agyunk, nem tudunk elaludni, reggel pedig kialvatlanul ébredünk, nehezen kelünk fel, rosszul indul a nap, fáradtak vagyunk, nem tudunk koncentrálni a munkahelyünkön. Ismerős? Az alvásproblémáknak sok oka lehet, azonban jó eséllyel orvosolhatóak!

A mindennapi stressz általában okozhat és okoz is alvásgondokat. Idegesen, feszültem nehéz elaludni, éjjel többször felriadunk, álmatlanul forgolódunk, nehezen alszunk vissza, ha egyáltalán sikerül, pedig a szervezetnek 7-8 órát kellene pihennie, hogy regenerálódhasson.

Természetesen soha nem az altató, a nyugtató a megoldás, az csak a tüneteket és nem a problémát kezeli, s ráadásul hosszútávon nagyon káros is, illetve fennáll a hozzászokás veszélye.

Sokkal szerencsésebb és egészségesebb bizonyos ételek után kutatni, melyek segítik az elalvást és a nyugodt alvást.

Ezt hallani például az nagyszerű táplálékról is, mint az édesburgonya. Nem tudom nem azzal kezdeni, milyen finom, de tele van értékes tápanyagokkal is és még az alvást is megtámogatja.

Azt olajos magvak közül a mandula is segítség alvásproblémák esetén. Jó az idegrendszerre.

A mandulán kívül a diót is érdemes rendszeresen fogyasztani az olajos magvak kedvelőinek, ami szintén hozzásegít a nyugodt alváshoz.

A gyümölcsök közül a banán kiemelendő e téren, hiszen olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek nemcsak az elalvást könnyítik meg, hanem abban is segíthetnek, hogy nyugodtan aludjuk át az éjszakát és reggel pihentebben ébredhessünk.

Gyerekkoromban anyukám gyakran mondta, hogy lefekvés előtt egy pohár tejet ihatunk, ma már utána olvasva tudom, hogy a tej, a sajt vagy a joghurt mind olyan kalciumtartalmú ételek, melyek segítenek az izmok ellazításában is, ezt pedig elengedhetetlen a nyugodt alváshoz.

Kiváló vacsora a zabpehely tejjel és mézzel. A zab melatonint tartalmaz (a melatonin az alvásciklust szabályozza), emiatt segíti ellazítani a szervezetet, és így könnyebben megy az elalvás is.

A zabhoz hasonlóan a meggyben és a cseresznyében is óriási mennyiségű természetes eredetű melatonin hormon található, melyet tökéletes „altatóként” tartanak számon.

Rengetegen szenvednek kialvatlanságban, ez az állapot pedig hosszútávon súlyosan hathat a szervezetre, komoly egészségügyi problémákat okozva. Ha ezzel küzdünk, a fenti tippek, praktikák kipróbálása megér egy próbát.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.