Menü

Mivel segíthetjük az elalvást?

Forgolódunk az ágyban, gondolkodunk, jár az agyunk, nem tudunk elaludni, reggel pedig kialvatlanul ébredünk, nehezen kelünk fel, rosszul indul a nap, fáradtak vagyunk, nem tudunk koncentrálni a munkahelyünkön. Ismerős? Az alvásproblémáknak sok oka lehet, azonban jó eséllyel orvosolhatóak!

A mindennapi stressz általában okozhat és okoz is alvásgondokat. Idegesen, feszültem nehéz elaludni, éjjel többször felriadunk, álmatlanul forgolódunk, nehezen alszunk vissza, ha egyáltalán sikerül, pedig a szervezetnek 7-8 órát kellene pihennie, hogy regenerálódhasson.

Természetesen soha nem az altató, a nyugtató a megoldás, az csak a tüneteket és nem a problémát kezeli, s ráadásul hosszútávon nagyon káros is, illetve fennáll a hozzászokás veszélye.

Sokkal szerencsésebb és egészségesebb bizonyos ételek után kutatni, melyek segítik az elalvást és a nyugodt alvást.

Ezt hallani például az nagyszerű táplálékról is, mint az édesburgonya. Nem tudom nem azzal kezdeni, milyen finom, de tele van értékes tápanyagokkal is és még az alvást is megtámogatja.

Azt olajos magvak közül a mandula is segítség alvásproblémák esetén. Jó az idegrendszerre.

A mandulán kívül a diót is érdemes rendszeresen fogyasztani az olajos magvak kedvelőinek, ami szintén hozzásegít a nyugodt alváshoz.

A gyümölcsök közül a banán kiemelendő e téren, hiszen olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek nemcsak az elalvást könnyítik meg, hanem abban is segíthetnek, hogy nyugodtan aludjuk át az éjszakát és reggel pihentebben ébredhessünk.

Gyerekkoromban anyukám gyakran mondta, hogy lefekvés előtt egy pohár tejet ihatunk, ma már utána olvasva tudom, hogy a tej, a sajt vagy a joghurt mind olyan kalciumtartalmú ételek, melyek segítenek az izmok ellazításában is, ezt pedig elengedhetetlen a nyugodt alváshoz.

Kiváló vacsora a zabpehely tejjel és mézzel. A zab melatonint tartalmaz (a melatonin az alvásciklust szabályozza), emiatt segíti ellazítani a szervezetet, és így könnyebben megy az elalvás is.

A zabhoz hasonlóan a meggyben és a cseresznyében is óriási mennyiségű természetes eredetű melatonin hormon található, melyet tökéletes „altatóként” tartanak számon.

Rengetegen szenvednek kialvatlanságban, ez az állapot pedig hosszútávon súlyosan hathat a szervezetre, komoly egészségügyi problémákat okozva. Ha ezzel küzdünk, a fenti tippek, praktikák kipróbálása megér egy próbát.

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Ha nyaralni készülődünk, mindig gondoljuk át, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”.

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.

A kínzó térdfájás csillapítása

A gyógyszeres megoldások mellett otthoni és alternatív módszerekkel is felvehetjük a harcot a kellemetlen tünet ellen, de elhúzódó fájdalom esetén mindenképpen keressük fel az orvost.

Táplálkozási tanácsok 65 év felettieknek

A 65 év felettiek táplálkozása külön odafigyelést igényel, esetükben ugyanis gyakoribb, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik már megfelelően. Különösen fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása.

Fruktózfelszívódási zavar

Itt a nyár, kevesebbet és könnyebb ételeket eszünk, sokat vagyunk a napon. Na de akkor mégis mitől ez a puffadás? Talán épp a gyümölcsök okozta fruktózfelszívódási zavarral küzd.