Menü

Miért vásárolj turkálóban?

Egyre trendibbé válik a fenntartható divat és öltözködés jegyében a secondhand shopokban (azaz turkálókban) való vásárlás. Sokan még mindig óvakodnak turkálókban vásárolni, pedig a fenntartható és környezettudatos élet felé egy nagy lépést jelent.

A turkáló forradalmi korát kezdjük élni, hiszen már mindenféle kategóriákban lehet találni túrkálót, hol olcsóbb, hol drágább árkategóriákban. Már webshopokon keresztül is lehetséges rendelni. Régebben automatikusan ahhoz társították az emberek a turkálókban való vásárlást, hogy az illető biztosan szegény, nincs pénze új, márkás ruhákra. Valójában ez már egyáltalán nem igaz. Vannak olyan használtruha-hálózatok, ahol szinte vadi új ruhákat forgalmaznak bolti árakon. Sőt, ma már nem a szegények „privilégiuma” a használtruhák vásárlása, hanem ma már mindenféle társadalmi helyzetből érkeznek vásárlók.

Számos előnye van annak, ha valaki használtruhákat vesz és hord. Ami a legszembetűnőbb előny, hogy a ruhákat sokkal olcsóbban lehet általánosan megvásárolni, mintha nagy márkaboltokban vásárolnánk. Mindezek mellet nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem „tömegcuccot” vásárlunk, és nem fog velünk minden sarkon szembe jönni ugyanaz a darab. Egészen egyedi darabokat lehet találni némelyik boltban, ezzel jobban kialakíthatjuk egyedi stílusunkat.

A fast fashion jelensége a tömegtermelésből fejlődött ki. A fast fashion divatcégek nem elkötelezettek a fenntarthatóság mellett, sőt a ruhákat harmadik országbeli gyermekek varrják (sok esetben illegálisan) napi 1-5 dollárért. A környezetszennyezésért is nagyban felelősek ezek a cégek, hiszen a gyárak működtetése megnöveli a széndioxid termelést. Ezért, ha tehetjük, ajándékozzuk oda a már nem használt ruháinkat rászorulóknak, esetleg adjuk oda olyan ruhaboltoknak, amelyek újrafelhasználják ruháinkat. Turizással ezért csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat és támogathatjuk a fast fashion kizsákmányoló és szennyező tevékenysége elleni harcot.

Sok ember megteheti, hogy egy ruhát szimplán csak egy alkalomra vesz, ezért tovább nem is használja. Ezek a ruhák sokszor csak a szekrényben porosodnak, ilyenkor jobb, ha elvisszük egy használtruha boltba, ahol valaki olcsóbban hozzájut márkás és jóminőségű darabokhoz. Sokan örülnek az ilyen értékeknek, hiszen lehet, hogy vadi új állapotában nagyon drága. Egyre gyakrabban találkozhatunk újszerű, sőt egészen új ruhákkal, sokszor még az eredeti címke is megtalálható a ruhán.

Mindenkit buzdítok a turkálásra, hiszen nagy élmény meglelni a számunkra tetsző darabokat, illetve buzdítalak benneteket arra, hogy megunt ruháitokat ne dobjátok ki, hanem adományozzátok el, vagy juttassátok el ilyen boltokba!

Nagypál Anna

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.