Menü

Miért vásárolj turkálóban?

Egyre trendibbé válik a fenntartható divat és öltözködés jegyében a secondhand shopokban (azaz turkálókban) való vásárlás. Sokan még mindig óvakodnak turkálókban vásárolni, pedig a fenntartható és környezettudatos élet felé egy nagy lépést jelent.

A turkáló forradalmi korát kezdjük élni, hiszen már mindenféle kategóriákban lehet találni túrkálót, hol olcsóbb, hol drágább árkategóriákban. Már webshopokon keresztül is lehetséges rendelni. Régebben automatikusan ahhoz társították az emberek a turkálókban való vásárlást, hogy az illető biztosan szegény, nincs pénze új, márkás ruhákra. Valójában ez már egyáltalán nem igaz. Vannak olyan használtruha-hálózatok, ahol szinte vadi új ruhákat forgalmaznak bolti árakon. Sőt, ma már nem a szegények „privilégiuma” a használtruhák vásárlása, hanem ma már mindenféle társadalmi helyzetből érkeznek vásárlók.

Számos előnye van annak, ha valaki használtruhákat vesz és hord. Ami a legszembetűnőbb előny, hogy a ruhákat sokkal olcsóbban lehet általánosan megvásárolni, mintha nagy márkaboltokban vásárolnánk. Mindezek mellet nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem „tömegcuccot” vásárlunk, és nem fog velünk minden sarkon szembe jönni ugyanaz a darab. Egészen egyedi darabokat lehet találni némelyik boltban, ezzel jobban kialakíthatjuk egyedi stílusunkat.

A fast fashion jelensége a tömegtermelésből fejlődött ki. A fast fashion divatcégek nem elkötelezettek a fenntarthatóság mellett, sőt a ruhákat harmadik országbeli gyermekek varrják (sok esetben illegálisan) napi 1-5 dollárért. A környezetszennyezésért is nagyban felelősek ezek a cégek, hiszen a gyárak működtetése megnöveli a széndioxid termelést. Ezért, ha tehetjük, ajándékozzuk oda a már nem használt ruháinkat rászorulóknak, esetleg adjuk oda olyan ruhaboltoknak, amelyek újrafelhasználják ruháinkat. Turizással ezért csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat és támogathatjuk a fast fashion kizsákmányoló és szennyező tevékenysége elleni harcot.

Sok ember megteheti, hogy egy ruhát szimplán csak egy alkalomra vesz, ezért tovább nem is használja. Ezek a ruhák sokszor csak a szekrényben porosodnak, ilyenkor jobb, ha elvisszük egy használtruha boltba, ahol valaki olcsóbban hozzájut márkás és jóminőségű darabokhoz. Sokan örülnek az ilyen értékeknek, hiszen lehet, hogy vadi új állapotában nagyon drága. Egyre gyakrabban találkozhatunk újszerű, sőt egészen új ruhákkal, sokszor még az eredeti címke is megtalálható a ruhán.

Mindenkit buzdítok a turkálásra, hiszen nagy élmény meglelni a számunkra tetsző darabokat, illetve buzdítalak benneteket arra, hogy megunt ruháitokat ne dobjátok ki, hanem adományozzátok el, vagy juttassátok el ilyen boltokba!

Nagypál Anna

Ezért érdemes színesen táplálkozni

A zöld méregtelenít, a sárga fiatalít, a piros és a lila véd a ráktól. A zöldségek és gyümölcsök színe elárulja testünknek, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak. A színek is tápanyagok, az egészséges táplálkozás alappillérei.

Miért olyan népszerű a mediterrán étrend?

Ha becsukom a szemem a mediterrán diéta kapcsán egy roskadásig megrakott asztalt látok, mindenféle színes salátával, teljes kiőrlésű bagettekkel, sajtokkal, olívaolajjal, mozzarellával, paradicsommal, tésztákkal, szószokkal - egy gyönyörű megterített tengerparti asztalon. Igen, álmodozom.

A legjobb táplálékkiegészítők szorongás ellen

Számos kutatás bizonyítja, hogy egyes táplálékkiegészítők segíthetnek gyógyszerek nélkül enyhíteni a szorongás tüneteit, illetve erősíthetik a terápia és a receptre felírt szorongáscsökkentők hatását. Mutatjuk a legjobb lehetőségeket.

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Ha nyaralni készülődünk, mindig gondoljuk át, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”.

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.