Menü

Jótékony hatású ételek ízületi gyulladásra

Az ízületi gyulladás egy olyan betegség, amely megnehezíti a mindennapokat, hiszen alapvető mozdulatok fájdalommal járnak. A betegség nemcsak az idősebb emberek betegsége, fiatalok is éppúgy szenvedhetnek miatta. Bizonyos ételek szerencsére nagyon hatékonyak az ízületi gyulladás leküzdésében.

A kiegyensúlyozott étrend lassíthatja, de meg is előzheti az ízületek károsodását. Ebből a szempontból kiemelkedő a jó zsírok, antioxidánsok szerepe, beleérve az A-, C- és E-vitamint.

Az omega-3 zsírsavak fogyasztása nagyon ajánlott, mert az ezt tartalmazó ételek – többnyire a halak - csökkentik az ízületek duzzanatát, merevségét, és a reggeli fájdalom is jelentősen csökkenhet a hatásukra.

Kutatások alátámasztják, hogy az omega-3 zsírsavak remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

Szintén ajánlott étel gyulladásokra a fokhagyma, mely szintén gyulladásgátló hatással rendelkezik.

A fahéj is gyulladásgátló és ajánlott azoknak, akik ízületi gyulladásban szenvednek, de azoknak is, akik autoimmun betegséggel élnek.

A kurkuma is híres gyulladáscsökkentő, térdproblémákra kapszulában szedtem, nemcsak gyulladásgátló, hanem antioxidáns hatással is bír. Jobb, mintha gyógyszert kellene szednünk.

A citrusfélék sem maradhatnak ki a felsorolásból, hiszen nagyon hasznos tápanyagokat tartalmaznak. A grapefruit, a mandarin, a narancs vagy a citrom szintén csökkenti a gyulladást.

A bogyós gyümölcsök is enyhítik a betegséggel járó tüneteket, gyulladáscsökkentő hatásuk ismert.

A tejtermékek ellenzői ezzel nem értenek egyet, de valójában a tejtermékek is gazdagok kalciumban és D-vitaminban, ami hozzájárul a csontok egészségéhez.

A zöld leveles zöldségek is gazdagok klorofillban, antioxidánsokban, amelyek segítenek a gyulladáscsökkentésben és erősítik az immunrendszert.

Ízületi problémák, gyulladások esetén feltétlen fel kell keresni szakorvost, azonban a jól megválasztott étrend is rengeteget számít. Érdemes erre is odafigyelni, nemcsak gyógyszereket szedni. Tudni kell, hogy a túlsúly is extra terhet helyez az ízületekre, s hozzájárul a gyulladás fennmaradásához, ezért elengedhetetlen a normál súly fenntartása is.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!