Menü

Ártalmatlan gyógyszerek vagy legális függőség receptre?

Sajnos kevés szó esik arról, hogy egyre több gyógyszert szedünk és egyre inkább rájuk támaszkodunk. Sajnos amikor függőségről beszélünk, általában csak a kábítószer, alkohol és nikotin függőségre gondolunk, azonban ennél sokkal közelebb, akár a konyhafiókunkban is találhatunk függőséget kialakító szereket. Manapság egy kisebb megfázás, vagy kellemetlen fejfájás esetén is azonnal a gyógyszeres fiókhoz nyúlunk, ami önmagában nem veszélyes, de érdemes odafigyelni mit és milyen rendszerességgel szedünk.

Bár aki krónikus betegségben szenved, annak sokat javíthat az életminőségén egy megfelelő gyógyszer vagy gyógymód rendszeres használata, azonban mégis kevés szó esik a gyógyszerfüggőségről. Úgy találták, hogy ez leginkább a nőket és az időseket veszélyezteti, de genetikai hajlam, személyes traumák és egyéb meglévő hajlamosító tényezők is közrejátszhatnak a kialakulásában.

Általában az addikció úgy alakul ki, hogy nem rendeltetésszerűen szedik az orvos által felírt pirulákat. Többet, esetleg hosszabb ideig, mert idővel a hatásfok gyengül, hiszen hozzászokik ehhez is a szervezetünk. Valamint a túl nagy adag szedése akár erőteljesebb mellékhatásokat is eredményezhet, később pedig már maga az elvonási tünet okoz kellemetlen tüneteket.

Persze ne gondoljuk, hogy csak receptre kapható, erős gyógyszerek okozhatnak függőséget. A recept nélkül kapható nyugtatóknál, altatóknál és fájdalomcsillapítóknál is kialakulhat az addikció. A benzodiazepinek főként nyugtatóként és altatóként ismertek, jól oldják a stresszt és a légszomjat, viszont megvonásukkor alvászavar és még erőteljesebb stressz érzése jelenik meg.

A fájdalomcsillapítók közül általában az opioidok családjához tartozók váltanak ki függőséget. Ezeket általában daganatos és mozgásszervi panaszokkal küzdő betegeknek írják ki erős fájdalmakra.

A következő talán furcsán hangozhat, de a hashajtók is vezethetnek függőséghez. Elsősorban evészavarral küzdők körében szokott ez előfordulni, például annál, aki bulímiával, vagy anorexiával küzd. Persze idősek körében is előfordulhat, az esetek többségében székrekedés miatt kezdik el szedni, azonban mivel úgy látják, ez segít, rendszeresen szedik, ami később a belek lelassulásával és a sav-bázis egyensúly felborulásával járhat.

Érdemes fokozottan odafigyelni milyen és mennyi gyógyszert szedünk, valamint szigorúan betartani az orvos által előírt mennyiségeket.

Kétszáz maraton!

42,195 km. Ennyi egy maratoni táv. Egyet is nehéz és küzdelmes lefutni, nemhogy kétszázat. Kele Géza futónagykövet ennyit teljesített eddig, s a történet folytatódik. Bár elfoglalt és mindig úton van, mégis volt rám néhány perce, nekem pedig öröm és motiváló volt Gézával beszélgetni. Vajon mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen eredményt tudhasson maga mögött?

Takarítási trükkök

Nem kezdhetem azzal, hogy takarítani senki sem szeret, hiszen ez nem is igaz, azonban akár szereti valaki ezt a fajta házimunkát, akár nem, a következő tippek és trükkök kipróbálásra érdemesek, megkönnyítik a dolgunkat, s mivel takarítani úgyis kell, ha már csináljuk, csináljuk praktikusan, gyorsan, könnyen, ügyesen.

Őszi selejtezés

Az ősz folyamán sokak számára eljön az idő, mikor ki kell dobálni a felesleges dolgokat. Ez legfőképp amiatt nehéz, mert a dolgok többsége, legyen az ruha, dísztárgy, könyv, haldokló szobanövény vagy bármi más a szívünkhöz nő, és nem akarunk tőle megválni.

Feszültségoldó fűszerek, amik minden háztartásban ott vannak

Bizonyára mindenki emlékszik a mesében szereplő boszorkányra és javasasszonyra, de említhetném a füves embert is, aki különböző hatást gyakorolt az emberekre bizonyos növények segítségével.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.