Menü

Ártalmatlan gyógyszerek vagy legális függőség receptre?

Sajnos kevés szó esik arról, hogy egyre több gyógyszert szedünk és egyre inkább rájuk támaszkodunk. Sajnos amikor függőségről beszélünk, általában csak a kábítószer, alkohol és nikotin függőségre gondolunk, azonban ennél sokkal közelebb, akár a konyhafiókunkban is találhatunk függőséget kialakító szereket. Manapság egy kisebb megfázás, vagy kellemetlen fejfájás esetén is azonnal a gyógyszeres fiókhoz nyúlunk, ami önmagában nem veszélyes, de érdemes odafigyelni mit és milyen rendszerességgel szedünk.

Bár aki krónikus betegségben szenved, annak sokat javíthat az életminőségén egy megfelelő gyógyszer vagy gyógymód rendszeres használata, azonban mégis kevés szó esik a gyógyszerfüggőségről. Úgy találták, hogy ez leginkább a nőket és az időseket veszélyezteti, de genetikai hajlam, személyes traumák és egyéb meglévő hajlamosító tényezők is közrejátszhatnak a kialakulásában.

Általában az addikció úgy alakul ki, hogy nem rendeltetésszerűen szedik az orvos által felírt pirulákat. Többet, esetleg hosszabb ideig, mert idővel a hatásfok gyengül, hiszen hozzászokik ehhez is a szervezetünk. Valamint a túl nagy adag szedése akár erőteljesebb mellékhatásokat is eredményezhet, később pedig már maga az elvonási tünet okoz kellemetlen tüneteket.

Persze ne gondoljuk, hogy csak receptre kapható, erős gyógyszerek okozhatnak függőséget. A recept nélkül kapható nyugtatóknál, altatóknál és fájdalomcsillapítóknál is kialakulhat az addikció. A benzodiazepinek főként nyugtatóként és altatóként ismertek, jól oldják a stresszt és a légszomjat, viszont megvonásukkor alvászavar és még erőteljesebb stressz érzése jelenik meg.

A fájdalomcsillapítók közül általában az opioidok családjához tartozók váltanak ki függőséget. Ezeket általában daganatos és mozgásszervi panaszokkal küzdő betegeknek írják ki erős fájdalmakra.

A következő talán furcsán hangozhat, de a hashajtók is vezethetnek függőséghez. Elsősorban evészavarral küzdők körében szokott ez előfordulni, például annál, aki bulímiával, vagy anorexiával küzd. Persze idősek körében is előfordulhat, az esetek többségében székrekedés miatt kezdik el szedni, azonban mivel úgy látják, ez segít, rendszeresen szedik, ami később a belek lelassulásával és a sav-bázis egyensúly felborulásával járhat.

Érdemes fokozottan odafigyelni milyen és mennyi gyógyszert szedünk, valamint szigorúan betartani az orvos által előírt mennyiségeket.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.