Menü

Reflux kezelése természetes gyógymódokkal

A felnőtt lakosság hatvan százaléka évente egyszer megtapasztalja a reflux betegség kellemtelen tüneteit, húsz-harminc százalékuknak pedig heti rendszerességgel jelentkező panaszai vannak.

Arefluxkezelése a szövődmények elkerülése miatt nagyon fontos, a homeopátia természetes összetevőivel pedig erre kínál hatékony gyógymódot. A refluxot a nyelőcső és a gyomor találkozásánál lévő gyűrűs záróizom elégtelen működése okozza. A gyomor savas közegű, nyálkahártyája ehhez alkalmazkodva megóvja a gyomrot a sav káros hatásaitól A nyelőcsőben azonban nincs hasonló nyálkahártya, védőfunkció. Ha a gyűrűsizom elgyengül, nem záródik megfelelően, akkor az akadálytalanul visszaáramló gyomorsav súlyos felmaródásokat, elváltozásokat okozhat a nyelőcsőben.

A reflux betegség (GERD) legjellemzőbb tünete a gyomorégés, amely általában a szegycsont mögött jelentkezik, a mellkas, nyak felé sugárzik. E kellemetlen tünetek leggyakrabban étkezés vagy lefekvés után tapasztalhatók, de akár egész nap is fennállhatnak. Az étkezés, a fekvés vagy a hajolgatás fokozhatja a panaszokat. A gyomorégés mellett jellemző tünet még a torokban jelentkező maró érzés, a savanyú szájíz, a gyakori böfögés, a fokozott nyálképződés, émelygés, teltségérzet, puffadás.

A reflux betegség gyanúja gyakran valamilyen légúti panasz formájában kerül felszínre. A garat és a gége még a nyelőcsőnél is kiszolgáltatottabb a gyomorból visszaáramló maró savhatásának. Például a régóta fennálló makacs köhögés, az elhúzódó rekedtség, esetleg garat-, gége- vagy tüdő-,arcüreggyulladásis utalhat a háttérben meghúzódó reflux betegségre. Ugyanakkor minden ötödik érintettnél időnként mellkasi fájdalom is jelentkezik, amit gyakran nehéz megkülönböztetni a szívinfarktus jeleitől.

A reflux kockázati tényezői

A hasűri nyomás fokozódásának jelentős szerepe van a betegség kialakulásában. Ezt okozhatja elhízás, terhesség, köhögés, tüsszentés, a húgyhólyag problémái is. Az életmódnak, a megfelelő diétának kiemelt szerepe van a reflux kezelésében, a kellemetlen tünetek kiújulásának, fellángolásának megelőzésében. Bizonyos élelmiszerek is nagymértékben befolyásolják a záróizom működését. A nehéz, zsírdús ételek, a kávé, a fekete tea, a csokoládé, a túlfűszerezett, a csípős, ecetes, savanyú, mentolos ételek elernyesztik a záróizmot, elősegítik a betegség kialakulását. Ugyanakkor a citrusfélék, a paradicsom, a paprika, a hagyma, az alkohol, a szénsavas üdítők és magas savtartalmú gyümölcslevek fokozzák a gyomorsav termelését, súlyosbítják a tüneteket.

Az élelmiszereken túl az asztmaellenes szerek, a szívgyógyszerek, a nyugtatók is csökkentik a záróizom tónusát. A savtúltengés, a reflux tüneteit kezelni kell, hisz súlyos szövődmény kialakulásához vezethet. A túlzott savtermelés szétmarhatja a gyomor, a nyelőcső nyálkahártyáját, a krónikus gyulladás sebeket, fekélyeket okozhat.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.