Menü

SMR henger. Aktuális divatkellék, vagy hatékony sporteszköz?

Az SMR, vagyis self-myofascial release roller, egy henger, melynek lényege, hogy tulajdonképpen egy kötőszöveti önmasszázst végezhetünk vele, a letapadt izmok fellazítására szolgál. Aktuális divatkellék, vagy hatékony sporteszköz? Hogyan kell használni?

Az SMR hengert eleinte élsportolók és edzők alkalmazták, azonban lassan beszivárgott a funkcionális edzéssel foglalkozók körébe, ma pedig már sok sportoló használja otthon, vagy konditermekben egyaránt. A henger nagyon hasznos eszköze a regenerációnak, ám még ennél is többet tud:

gyors és hatékony megoldást nyújt az izomláz ellen
segít elkerülni az izom és ízületi problémákat, húzódásokat, sérüléseket
fokozza a vérkeringést
ellazítja a kötött, feszes izomzatot
segíti a terhelés utáni regenerációt
feloldja az izomcsomókat.

Kiválóan alkalmas edzés előtti és/vagy utáni használatra, hiszen felkészíthetjük az izomzatot, majd ellazíthatjuk. Az SMR henger az izomzat regenerációja mellett az ízületekre és az idegrendszerre is jó hatással van.

Melyek azok az úgynevezett trigger pontok?

A trigger pontok feszültségpontok, amelyek túlerőltetés, erős igénybevétel hatására alakulnak ki, de a stressz is okozhatja.

A trigger pontok lehet, hogy eleinte nem okoznak gondot, de később fájdalmat okozhatnak, nyomásra érzékenyek, a fájdalom pedig kisugározhat a környező területekre is. Számtalan esetben alakulnak így ki nyaki és háti fájdalmak, gerincproblémák, fejfájás, izomfájdalmak.

A hengerezés tulajdonképpen ezeket segít elkerülni, megelőzni, prevenciós jelleggel nagyon ajánlott használni edzéseink előtt, után, pihenőnapokon.

Az SMR hengerrel történő masszázs nem kellemes, véleményem és tapasztalatom szerint nem kényelmes, kellemes érzés, hanem eleinte fájdalmas lesz, kényelmetlen és szokatlan, de így hatékony.

A világhálón számtalan – hosszabb-rövidebb – videók mutatják be a helyes használatát, a megfelelő masszírozást, de általában a talajra tett hengeren mozgatjuk a fájdalmas testrészt, combot, vádlit, hátat, vállat, farizmokat stb.

Az ára változó, de már 3-4 ezer forinttól beszerezhető.

A keményebb SMR hengerek a mélyebb szövetekre is hatással vannak, amelyet bemelegítéshez ajánlott használni, míg edzés utánra a sima felületű hengerek a hatékonyabbak.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyújtás nem elegendő az edzés végén, hanem ajánlott mellette beszerezni egy hengert is a megfelelő regenerációhoz és érdemes hetente többször is áthengerezni az izmainkat, kritikus pontokat. Tessék kipróbálni! Jó hengerezést!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.