Menü

SMR henger. Aktuális divatkellék, vagy hatékony sporteszköz?

Az SMR, vagyis self-myofascial release roller, egy henger, melynek lényege, hogy tulajdonképpen egy kötőszöveti önmasszázst végezhetünk vele, a letapadt izmok fellazítására szolgál. Aktuális divatkellék, vagy hatékony sporteszköz? Hogyan kell használni?

Az SMR hengert eleinte élsportolók és edzők alkalmazták, azonban lassan beszivárgott a funkcionális edzéssel foglalkozók körébe, ma pedig már sok sportoló használja otthon, vagy konditermekben egyaránt. A henger nagyon hasznos eszköze a regenerációnak, ám még ennél is többet tud:

gyors és hatékony megoldást nyújt az izomláz ellen
segít elkerülni az izom és ízületi problémákat, húzódásokat, sérüléseket
fokozza a vérkeringést
ellazítja a kötött, feszes izomzatot
segíti a terhelés utáni regenerációt
feloldja az izomcsomókat.

Kiválóan alkalmas edzés előtti és/vagy utáni használatra, hiszen felkészíthetjük az izomzatot, majd ellazíthatjuk. Az SMR henger az izomzat regenerációja mellett az ízületekre és az idegrendszerre is jó hatással van.

Melyek azok az úgynevezett trigger pontok?

A trigger pontok feszültségpontok, amelyek túlerőltetés, erős igénybevétel hatására alakulnak ki, de a stressz is okozhatja.

A trigger pontok lehet, hogy eleinte nem okoznak gondot, de később fájdalmat okozhatnak, nyomásra érzékenyek, a fájdalom pedig kisugározhat a környező területekre is. Számtalan esetben alakulnak így ki nyaki és háti fájdalmak, gerincproblémák, fejfájás, izomfájdalmak.

A hengerezés tulajdonképpen ezeket segít elkerülni, megelőzni, prevenciós jelleggel nagyon ajánlott használni edzéseink előtt, után, pihenőnapokon.

Az SMR hengerrel történő masszázs nem kellemes, véleményem és tapasztalatom szerint nem kényelmes, kellemes érzés, hanem eleinte fájdalmas lesz, kényelmetlen és szokatlan, de így hatékony.

A világhálón számtalan – hosszabb-rövidebb – videók mutatják be a helyes használatát, a megfelelő masszírozást, de általában a talajra tett hengeren mozgatjuk a fájdalmas testrészt, combot, vádlit, hátat, vállat, farizmokat stb.

Az ára változó, de már 3-4 ezer forinttól beszerezhető.

A keményebb SMR hengerek a mélyebb szövetekre is hatással vannak, amelyet bemelegítéshez ajánlott használni, míg edzés utánra a sima felületű hengerek a hatékonyabbak.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyújtás nem elegendő az edzés végén, hanem ajánlott mellette beszerezni egy hengert is a megfelelő regenerációhoz és érdemes hetente többször is áthengerezni az izmainkat, kritikus pontokat. Tessék kipróbálni! Jó hengerezést!

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.

Miért fontos a hyaluronsav?

Sokszor mondjuk, hogy mi bizony nem dőlünk be a csodát ígérő krémeknek és kozmetikumoknak, hiszen jól tudjuk, nincs ilyen szer, mégis eladhatóvá válik egy kence, ha több divatos kifejezéssel ruházzuk fel.

Megduplázza a mozgás hatását, ha ezeket eszed edzés után

Az edzés célja nemcsak a fogyás lehet, de az izomtömeg növelése is. A két folyamat azonban nem zajlik párhuzamosan, mert a testnek az építkezéshez felhasználható extra energiára van szüksége, ami egy kalóriadeficittel rendelkező étrendben nincsen meg. Ahhoz, hogy a sportolásba ölt órák meglátszanak rajtad, az étkezésedet is a céljaidnak megfelelően kell alakítani.

Legerősebb természetes tisztítószerek, amivel minden vegyszert kiválthatsz

Kell egy flakon vízkőoldó, valami a fertőtlenítéshez, némi por, hogy megtisztítsd a ruhákat, valami mindent átmaró anyag, hogy megszüntesd a dugulást, és persze a szagokat is jó lenne semlegesíteni.

Látásjavító zöldség, gyümölcs és hal

A szem egészségének megőrzéséért sokat tehetünk szemtornával, szemcseppekkel, de helyes táplálkozással is. Rengeteg olyan vitamin, ásványi anyag és más összetevő létezik, melyek megfelelő bevitele a szem karbantartásában is segíthet!