Menü

SMR henger. Aktuális divatkellék, vagy hatékony sporteszköz?

Az SMR, vagyis self-myofascial release roller, egy henger, melynek lényege, hogy tulajdonképpen egy kötőszöveti önmasszázst végezhetünk vele, a letapadt izmok fellazítására szolgál. Aktuális divatkellék, vagy hatékony sporteszköz? Hogyan kell használni?

Az SMR hengert eleinte élsportolók és edzők alkalmazták, azonban lassan beszivárgott a funkcionális edzéssel foglalkozók körébe, ma pedig már sok sportoló használja otthon, vagy konditermekben egyaránt. A henger nagyon hasznos eszköze a regenerációnak, ám még ennél is többet tud:

gyors és hatékony megoldást nyújt az izomláz ellen
segít elkerülni az izom és ízületi problémákat, húzódásokat, sérüléseket
fokozza a vérkeringést
ellazítja a kötött, feszes izomzatot
segíti a terhelés utáni regenerációt
feloldja az izomcsomókat.

Kiválóan alkalmas edzés előtti és/vagy utáni használatra, hiszen felkészíthetjük az izomzatot, majd ellazíthatjuk. Az SMR henger az izomzat regenerációja mellett az ízületekre és az idegrendszerre is jó hatással van.

Melyek azok az úgynevezett trigger pontok?

A trigger pontok feszültségpontok, amelyek túlerőltetés, erős igénybevétel hatására alakulnak ki, de a stressz is okozhatja.

A trigger pontok lehet, hogy eleinte nem okoznak gondot, de később fájdalmat okozhatnak, nyomásra érzékenyek, a fájdalom pedig kisugározhat a környező területekre is. Számtalan esetben alakulnak így ki nyaki és háti fájdalmak, gerincproblémák, fejfájás, izomfájdalmak.

A hengerezés tulajdonképpen ezeket segít elkerülni, megelőzni, prevenciós jelleggel nagyon ajánlott használni edzéseink előtt, után, pihenőnapokon.

Az SMR hengerrel történő masszázs nem kellemes, véleményem és tapasztalatom szerint nem kényelmes, kellemes érzés, hanem eleinte fájdalmas lesz, kényelmetlen és szokatlan, de így hatékony.

A világhálón számtalan – hosszabb-rövidebb – videók mutatják be a helyes használatát, a megfelelő masszírozást, de általában a talajra tett hengeren mozgatjuk a fájdalmas testrészt, combot, vádlit, hátat, vállat, farizmokat stb.

Az ára változó, de már 3-4 ezer forinttól beszerezhető.

A keményebb SMR hengerek a mélyebb szövetekre is hatással vannak, amelyet bemelegítéshez ajánlott használni, míg edzés utánra a sima felületű hengerek a hatékonyabbak.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyújtás nem elegendő az edzés végén, hanem ajánlott mellette beszerezni egy hengert is a megfelelő regenerációhoz és érdemes hetente többször is áthengerezni az izmainkat, kritikus pontokat. Tessék kipróbálni! Jó hengerezést!

10 000 lépés az egészséghez. Eddig ma mennyi volt?

Hallottuk már néhányszor, hogy aki egészséges és fitt szeretne lenni, annak10 ezer lépést kell megtennie egy nap. Mi ebben az igazság, hogy érhetjük el ezt a lépésszámot, mennyit kell mozogjuk egy nap? „Beszélgessünk” erről kicsit.

Az ugrókötelezés jótékony hatásai

Nem, az ugrókötél nem csak az iskolai tornaórákra való! Egy igazi alakformáló társ, mivel az ugrókötelezés számos jótékony hatással bír. Lehetőséged van szórakoztató módon szálkásítani a testedet a rendszeres ugrókötelezés által, amely vegyíti a kardió és az izomerősítő gyakorlatokat. Ne várj tovább, kezdj bele!

Életveszélyes súlycsökkentő szerek

Ha fogytán a türelmed fogyókúrád során, érthető, ha a gyors siker érdekében a súlycsökkentő szerekhez fordulnál. Többségük biztonságos, és ha betartod a használati utasítást, eredményesen egészíti ki diétádat. Néhányuk azonban olyan összetevőket tartalmazhat, melyek súlyosan károsítják egészségedet.

Pajzsmirigybetegség és sport

Pajzsmirigybetegségnél egyáltalán nem tilos a sporttevékenység, sőt! sokat javíthat az életmódváltással együtt elkezdett és rendszeresen végzett testmozgás. Pajzsmirigybetegségnél nemcsak az életmódváltás fontos, néhány mozgásforma segítséget jelent.

Jojó effektus, mit tehetünk ellene?

A jojó effektus a leadott és visszahízott kilók többszöri váltakozása. Általában rapid diéták, divatétrendek velejárója, ezért sem ajánlott a drasztikus gyors fogyás, vagy a kampányszerű fogyókúrák alkalmazása. Mit tehetünk a jojó effektus ellen?