Menü

Neutrális, supinált, vagy pronáló cipők?

Futócipő vásárlásakor sok kérdés felmerül, ezért ajánlott szakértőkre bízni a választást, vagy legalábbis a döntésben való segítséget. A jobb futóboltokban kellő szakértelemmel rendelkező eladók segítik a vásárlást. Ha van rá lehetőségünk, mindig személyesen vegyük meg a futócipőnket és szánjunk elég időt a vásárlásra.

A lábunk állása lehet állása neutrális, lehet supinált, azaz kifelé dőlő, és lehet befelé dőlő, azaz pronáló. Lábállás alatt azt értjük, hogy az átgördülés fázisában a boka milyen mértékben dől befelé.

A supinált cipő elnevezése latin kifejezésből származik, melynek jelentése: hátra hajlít, de pontosítva a kifelé dőlésre használjuk. A befelé dőlő lábfej a lúdtalp és a bokasüllyedés tünete. Kialakítását tekintve éppen ezért dől egy supinált cipő kifelé, mert ezzel kifelé dönti a cipő a befele dőlő bokát. Szupináló lábállás esetén a boka nem vesz részt a becsapódás tompításban, a futó a külső talpélén gördül végig.

Neutrális lábállás, esetén neutrális, belső támasszal nem rendelkező cipő a megfelelő választás, pronáló lábállásnál pedig a talpboltozat alatti alátámasztásával óvhatjuk a lábat. A belső támasszal rendelkező cipőket stabil cipőknek nevezzük. Laza bokaízületek, bokasüllyedés esetén stabil cipőt célszerű választani.

A boka befelé dőlése esetén a lábszár nem függőleges. Így a terhelés nem optimálisan oszlik meg. A boka befelé dőlését okozhatja: alacsony lábboltozat, lúdtalp, túlsúly, korábbi sérülés.

Hogy milyen a lábállásunk azt a következő módokon lehet megállapítani: vizesláb-teszttel, cipőtalp kopásának megfigyelésével és videós elemzéssel, lábállás diagnosztikával.

A lábállás vizsgálatához legjobb, ha szakember segítségét kérjük, létezik már ugyanis számítógépes diagnosztika is, ami részletes képet ad a láb esetleges deformációiról. A felmérésnél a páciens 2-3 percet kocog a rendelőben, egy nagyfelbontású kamera pedig felveszi lábának mozgását és ezt később elemzéseknek vetik alá.

Tapasztalt futók azt is tudják, hogy a futáshoz nagyobb cipőre lesz szükség, mint az utcai cipőnk. Általában 1-1,5 mérettel nagyobb futócipőt szoktak javasolni.

Nagyon fontos, hogy ne hanyagoljuk el, ha létrejött a pronáció, vagy a láb szupinál, mert a nem megfelelő cipő komoly boka- és térdfájdalmakhoz vezethet az idő múlásával.

A jó futócipő vásárlása a futás egyik alappillére: védi a lábat, segíti a futómozgást és kényelmes, mellyel élmény lesz a futás, s jobb a teljesítmény, kevesebb a sérülés. A jó futócipők nem olcsók, de a futás még így is a kevésbé drága sportok közé tartozik.

Martinka Dia

Meggyógyulhatunk a Placebo tablettáktól is?

Placebonak tekinthető minden olyan gyógyszer, amely valódi orvosi kezelésnek tűnhet, de nem az. Lehet tabletta, injekció, és sok más típusú álgyógyszer is. Ami minden placeboban közös, az az, hogy nem tartalmaz aktív hatóanyagot, mely kihat az egészségre.

Sosem késő elkezdeni sportolni: így vágj bele 40 felett

Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, sportolni bármikor el lehet kezdeni. Sőt, érdemes is, hiszen a rendszeres mozgás segít megőrizni a fiatalságunkat és formában tart, arról nem is beszélve, hogy sportolással rengeteg betegséget megelőzhetünk. Ám 40 éves kor felett már nem pontosan úgy kell nekikezdeni a sportolásnak, mint fiatalabb korban. Íme, azok a tippek, amelyek segítségül szolgálhatnak az elkezdésben - szakértő tippjeivel.

A lecsökkent fizikai aktivitás és a táplálkozás kapcsolata

Sajnos napjainkban a gyermekeinknek kevesebb lehetősége van a mozgásra, sportolásra az iskolán kívül, mint korábban. Sok esetben nem nincs meg a lehetőség kerékpárral iskolába járni, az iskolatáskát gyalogszerrel húzni, vonni, cipelni.

A meditációs alapok elsajátítása

Előkészület nélkül nincs próbálkozás.
Próbálkozás nélkül nincs fejlődés.
Fejlődés nélkül nincs tökéletesség.
Tökéletesség nélkül nincs elégedettség.

Gyógynövényekkel a demencia ellen

Léteznek gyógynövények, melyek demencia esetén hatásosak. Utánajártunk a lehetőségeknek.