Menü

Neutrális, supinált, vagy pronáló cipők?

Futócipő vásárlásakor sok kérdés felmerül, ezért ajánlott szakértőkre bízni a választást, vagy legalábbis a döntésben való segítséget. A jobb futóboltokban kellő szakértelemmel rendelkező eladók segítik a vásárlást. Ha van rá lehetőségünk, mindig személyesen vegyük meg a futócipőnket és szánjunk elég időt a vásárlásra.

A lábunk állása lehet állása neutrális, lehet supinált, azaz kifelé dőlő, és lehet befelé dőlő, azaz pronáló. Lábállás alatt azt értjük, hogy az átgördülés fázisában a boka milyen mértékben dől befelé.

A supinált cipő elnevezése latin kifejezésből származik, melynek jelentése: hátra hajlít, de pontosítva a kifelé dőlésre használjuk. A befelé dőlő lábfej a lúdtalp és a bokasüllyedés tünete. Kialakítását tekintve éppen ezért dől egy supinált cipő kifelé, mert ezzel kifelé dönti a cipő a befele dőlő bokát. Szupináló lábállás esetén a boka nem vesz részt a becsapódás tompításban, a futó a külső talpélén gördül végig.

Neutrális lábállás, esetén neutrális, belső támasszal nem rendelkező cipő a megfelelő választás, pronáló lábállásnál pedig a talpboltozat alatti alátámasztásával óvhatjuk a lábat. A belső támasszal rendelkező cipőket stabil cipőknek nevezzük. Laza bokaízületek, bokasüllyedés esetén stabil cipőt célszerű választani.

A boka befelé dőlése esetén a lábszár nem függőleges. Így a terhelés nem optimálisan oszlik meg. A boka befelé dőlését okozhatja: alacsony lábboltozat, lúdtalp, túlsúly, korábbi sérülés.

Hogy milyen a lábállásunk azt a következő módokon lehet megállapítani: vizesláb-teszttel, cipőtalp kopásának megfigyelésével és videós elemzéssel, lábállás diagnosztikával.

A lábállás vizsgálatához legjobb, ha szakember segítségét kérjük, létezik már ugyanis számítógépes diagnosztika is, ami részletes képet ad a láb esetleges deformációiról. A felmérésnél a páciens 2-3 percet kocog a rendelőben, egy nagyfelbontású kamera pedig felveszi lábának mozgását és ezt később elemzéseknek vetik alá.

Tapasztalt futók azt is tudják, hogy a futáshoz nagyobb cipőre lesz szükség, mint az utcai cipőnk. Általában 1-1,5 mérettel nagyobb futócipőt szoktak javasolni.

Nagyon fontos, hogy ne hanyagoljuk el, ha létrejött a pronáció, vagy a láb szupinál, mert a nem megfelelő cipő komoly boka- és térdfájdalmakhoz vezethet az idő múlásával.

A jó futócipő vásárlása a futás egyik alappillére: védi a lábat, segíti a futómozgást és kényelmes, mellyel élmény lesz a futás, s jobb a teljesítmény, kevesebb a sérülés. A jó futócipők nem olcsók, de a futás még így is a kevésbé drága sportok közé tartozik.

Martinka Dia

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.