Menü

Neutrális, supinált, vagy pronáló cipők?

Futócipő vásárlásakor sok kérdés felmerül, ezért ajánlott szakértőkre bízni a választást, vagy legalábbis a döntésben való segítséget. A jobb futóboltokban kellő szakértelemmel rendelkező eladók segítik a vásárlást. Ha van rá lehetőségünk, mindig személyesen vegyük meg a futócipőnket és szánjunk elég időt a vásárlásra.

A lábunk állása lehet állása neutrális, lehet supinált, azaz kifelé dőlő, és lehet befelé dőlő, azaz pronáló. Lábállás alatt azt értjük, hogy az átgördülés fázisában a boka milyen mértékben dől befelé.

A supinált cipő elnevezése latin kifejezésből származik, melynek jelentése: hátra hajlít, de pontosítva a kifelé dőlésre használjuk. A befelé dőlő lábfej a lúdtalp és a bokasüllyedés tünete. Kialakítását tekintve éppen ezért dől egy supinált cipő kifelé, mert ezzel kifelé dönti a cipő a befele dőlő bokát. Szupináló lábállás esetén a boka nem vesz részt a becsapódás tompításban, a futó a külső talpélén gördül végig.

Neutrális lábállás, esetén neutrális, belső támasszal nem rendelkező cipő a megfelelő választás, pronáló lábállásnál pedig a talpboltozat alatti alátámasztásával óvhatjuk a lábat. A belső támasszal rendelkező cipőket stabil cipőknek nevezzük. Laza bokaízületek, bokasüllyedés esetén stabil cipőt célszerű választani.

A boka befelé dőlése esetén a lábszár nem függőleges. Így a terhelés nem optimálisan oszlik meg. A boka befelé dőlését okozhatja: alacsony lábboltozat, lúdtalp, túlsúly, korábbi sérülés.

Hogy milyen a lábállásunk azt a következő módokon lehet megállapítani: vizesláb-teszttel, cipőtalp kopásának megfigyelésével és videós elemzéssel, lábállás diagnosztikával.

A lábállás vizsgálatához legjobb, ha szakember segítségét kérjük, létezik már ugyanis számítógépes diagnosztika is, ami részletes képet ad a láb esetleges deformációiról. A felmérésnél a páciens 2-3 percet kocog a rendelőben, egy nagyfelbontású kamera pedig felveszi lábának mozgását és ezt később elemzéseknek vetik alá.

Tapasztalt futók azt is tudják, hogy a futáshoz nagyobb cipőre lesz szükség, mint az utcai cipőnk. Általában 1-1,5 mérettel nagyobb futócipőt szoktak javasolni.

Nagyon fontos, hogy ne hanyagoljuk el, ha létrejött a pronáció, vagy a láb szupinál, mert a nem megfelelő cipő komoly boka- és térdfájdalmakhoz vezethet az idő múlásával.

A jó futócipő vásárlása a futás egyik alappillére: védi a lábat, segíti a futómozgást és kényelmes, mellyel élmény lesz a futás, s jobb a teljesítmény, kevesebb a sérülés. A jó futócipők nem olcsók, de a futás még így is a kevésbé drága sportok közé tartozik.

Martinka Dia

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.