Menü

Túraútvonalak és turistajelzések rejtekében

Egyre többen tudnak már kimozdulni otthonról és például elmenni túrázni. A túrázás egy olcsó és nagyon mozgató sport, amit bárhol lehet végezni – kirándulással összekötve. Turistajelzések százai várják a kezdő turistákat is. Gondolkodtál már azon, hogy melyik mit jelent?

A túraútvonalak színei nem a nehézséget jelölik, hanem az utak fontosságát. Ezek szerint a kék a legfontosabb út, ezután következik a piros, majd a sárga, a legkevésbé fontos, népszerű út a zöld. A kék turistavonal nagyon népszerű a túrázók között, bizonyára sokan hallhattak az Országos Kékkörről, ami az egész országon át vezet. Az Országos Kékkör három részből áll: az Alföldi Kéktúrából, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrából és az Országos Kéktúrából. Ezeken a vonalakon gyakorta találkozhat az ember másik túrázókkal. A zöld vonalak kevésbé ismertek, sok titkos és titokzatos vonalat rejt magában, kevesebb a túrázó a zöld turistaútvonalakon.

Magyarországon nyolcféle jelzéskód van, amik különböző helyszíneket és természeti formákat jelölnek. A sáv jelzés a fontosabb kiindulási pontoktól (pl. vasút, villamos, hajó és autóbusz állomásoktól, ill. megállóhelyektől) más hasonlóan fontos pontokig terjedő és a hegységeken (tájegységeken) keresztül vezető turistautak jelzésére szolgál. A kék vonal több tájegységen és legalább egy hegységen átvezető utakat jelöl, a piros pedig a legalább egy hegységen átvezető utak jelzésére szolgál.

A kereszt jelzés arra szolgál, hogy összekötő és átkötő vonalakat jelöljön. Ezt a fajta jelzést valamely sávjelzésből kiágazó és valamilyen fontosabb ponthoz (pl. állomáshoz vagy megállóhelyhez) vezető útjelzésére is alkalmazhatják.

A négyzetes jelzés a sávjelzésekből kiinduló és szálláshelyre, lakott településre vezető, ill. az azoktól jövő utakat jelöli. A kör jelzés sokféle lehet (teli vagy üres kör), de mindig a forrásokat jelöli, tehát ha valaki egy körjelet követ, akkor biztosan talál majd egy forrást És tudjuk, hogy túra során is nagyon fontos a hidratáltság, mindenképpen töltsük meg ilyenkor a kulacsunkat!

A háromszög jelzés más jelzésekből indul ki, de mindig a hegytetőre vezető utat jelzi. Ilyen jeleket találhatunk például a Kékestetőre vezető úton is. Az „L” alakú jelzés szintén másik jelzésekből indul ki, de ezek a jelek romokhoz, műemlékekhez vezető utakat jelölik.

Az omega jelet formázó ábra a barlangokat jelöli, az kereszttel áthúzott „M” betű a nem hivatalos Mária utat jelöli, ami Mária-kegyhelyeket érint. A zöld színű „T” betű pedig a kisebbek számára tanösvényt jelent, ahol számos informáló tábla található a környék adottságairól és különleges élővilágairól.

Nagypál Anna

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?