Menü

Túraútvonalak és turistajelzések rejtekében

Egyre többen tudnak már kimozdulni otthonról és például elmenni túrázni. A túrázás egy olcsó és nagyon mozgató sport, amit bárhol lehet végezni – kirándulással összekötve. Turistajelzések százai várják a kezdő turistákat is. Gondolkodtál már azon, hogy melyik mit jelent?

A túraútvonalak színei nem a nehézséget jelölik, hanem az utak fontosságát. Ezek szerint a kék a legfontosabb út, ezután következik a piros, majd a sárga, a legkevésbé fontos, népszerű út a zöld. A kék turistavonal nagyon népszerű a túrázók között, bizonyára sokan hallhattak az Országos Kékkörről, ami az egész országon át vezet. Az Országos Kékkör három részből áll: az Alföldi Kéktúrából, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrából és az Országos Kéktúrából. Ezeken a vonalakon gyakorta találkozhat az ember másik túrázókkal. A zöld vonalak kevésbé ismertek, sok titkos és titokzatos vonalat rejt magában, kevesebb a túrázó a zöld turistaútvonalakon.

Magyarországon nyolcféle jelzéskód van, amik különböző helyszíneket és természeti formákat jelölnek. A sáv jelzés a fontosabb kiindulási pontoktól (pl. vasút, villamos, hajó és autóbusz állomásoktól, ill. megállóhelyektől) más hasonlóan fontos pontokig terjedő és a hegységeken (tájegységeken) keresztül vezető turistautak jelzésére szolgál. A kék vonal több tájegységen és legalább egy hegységen átvezető utakat jelöl, a piros pedig a legalább egy hegységen átvezető utak jelzésére szolgál.

A kereszt jelzés arra szolgál, hogy összekötő és átkötő vonalakat jelöljön. Ezt a fajta jelzést valamely sávjelzésből kiágazó és valamilyen fontosabb ponthoz (pl. állomáshoz vagy megállóhelyhez) vezető útjelzésére is alkalmazhatják.

A négyzetes jelzés a sávjelzésekből kiinduló és szálláshelyre, lakott településre vezető, ill. az azoktól jövő utakat jelöli. A kör jelzés sokféle lehet (teli vagy üres kör), de mindig a forrásokat jelöli, tehát ha valaki egy körjelet követ, akkor biztosan talál majd egy forrást És tudjuk, hogy túra során is nagyon fontos a hidratáltság, mindenképpen töltsük meg ilyenkor a kulacsunkat!

A háromszög jelzés más jelzésekből indul ki, de mindig a hegytetőre vezető utat jelzi. Ilyen jeleket találhatunk például a Kékestetőre vezető úton is. Az „L” alakú jelzés szintén másik jelzésekből indul ki, de ezek a jelek romokhoz, műemlékekhez vezető utakat jelölik.

Az omega jelet formázó ábra a barlangokat jelöli, az kereszttel áthúzott „M” betű a nem hivatalos Mária utat jelöli, ami Mária-kegyhelyeket érint. A zöld színű „T” betű pedig a kisebbek számára tanösvényt jelent, ahol számos informáló tábla található a környék adottságairól és különleges élővilágairól.

Nagypál Anna

A hatékony tanulásról

Mint kiderült, a legtöbb diák főként a könyvei és a jegyzetei újraolvasása útján próbál tanulni; a pszichológusok laborkísérleteinek ill. a diákok körében végzett éles megfigyeléseinek eredményei azonban egyaránt azt mutatják, hogy ez egy nemcsak, hogy nem hatékony tanulási módszer, de borzasztóan rossz hatásfokú tanulási módszer.

Shinrin-yoku, azaz erdőfürdőzés

Talán már hallottunk az erdőfürdőzés kifejezésről, bár nem annyira ismert itthon, annak ellenére, hogy nem egy újkeletű dologról van szó. Nézzük is mi ez a misztikusan hangzó, ám annál hétköznapibb tevékenység.

Hogyan fejleszt a Lego?

A dán eredetű Lego az egyik legismertebb fejlesztő játék világszerte. Sikerének titka, hogy csak a kreativitás szab határt a megépíthető kombinációknak. Ma már több ismert márkával is szerződésben állnak, ezért már van Csillagok Háborújás vagy Harry Potteres Lego is.

Mit vigyél magaddal túrázni?

Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni egy jó túrára a hátizsákjukba, meg hogy egyáltalán milyen nagy zsák szükséges egy kirándulásra. Az alábbiakban tanácsokat hozok nektek, mi is kerüljön bele egy ideális túrazsákba.

Call of Duty élőben – avagy a paintball extrém világa

Sokan szeretik a lövöldözős játékokat, amiben fel kell venni a harcot az ellenséges csapattal és ki kell iktatni őket. Sokan érdeklődnek a háborús világ iránt, főleg fiúk, akiket érdekel a harcászat és a fegyverek működése. A háború átélésnek kicsit „barátságosabb alternatívája” a paintball, ami manapság nagy népszerűségnek örvend.