Menü

Így készíts házi fehérjeszeletet a legegyszerűbben

Lehet, hogy egészségesnek tűnnek, ám a boltban kapható energia-, fehérje- és müzliszeletek többsége teli van cukrokkal és feldolgozott hozzávalókkal. Ezért megéri házilag nekiállni proteinszeletet készíteni, hiszen így valóban szuperegészségessé tehetjük ezt az energiabombát. Ha előre összedobsz egy nagyobb adagot, elcsomagolhatod a szeleteket, így csak ki kell kapnod a hűtőből, ha szükséged van egy kis energiára. Íme, egy nagyon finom és egészséges recept:

Házi csokis-mandulás fehérjeszelet

Hozzávalók:

1 csésze zabpehely

2 ek chiamag

1/4 csésze apróra vágott mandula

1/4 csésze kókuszolaj

fél csésze mandulavaj

2 ek csokis fehérjepor

Elkészítés:

Először a zabpelyhet, a chiamagot és a mandulát keverd össze.

Egy másik tálban keverd krémes állagúra a kókuszolajat, a mandulavajat és a fehérjeport.

Ezután keverd össze a két mixet alaposan, majd öntsd egy 20×20 centis sütőpapírral borított tepsibe, egyengesd el a felszínét, majd tedd hűtőbe minimum 4 órára.

Vágd 10 egyenlő szeletre, és tárold hűtőben.

Csokoládés fehérjeszeletek

Egy darab házilag készített fehérjeszelet tápanyagtartalma: 117 kalória, 6,9 g fehérje, 16,1 g szénhidrát, 3,6 g zsír.

8 fehérjeszelethez szükségünk van:

• 1 bögre mandulavaj

• 3 evőkanál mandulatej (nem édesített)

• 1/4 bögre agáve szirup (vagy méz)

• 1 evőkanál kakaópor

• 4 mérőkanál True Whey fehérje (csokoládé íz)

• 1/2 bögre darált zabpehely

• 1/4 bögre magas %-ú csokoládé (vagy csokis chips)

Elkészítés:

1. Az összes folyékony hozzávaló összekeverésével kezdjük. (mandulavaj, tej és szirup)

2. Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat (kakaó, fehérje, zabpehely és csokidarabkák) és jól átkeverjük.

3. Tésztát csinálunk belőle, amely állagának a cookies keverékéhez kellene hasonlítania.

4. Utána egy kb. 8×8 cm méretű tálat használunk, amit sütőpapírral bélelünk ki, és a tésztát a tál aljába nyomkodjuk.

5. Ezt követően a tálat 30 percre a hűtőbe helyezzük.

6. A végén felszeleteljük és légmentesen lezárt dobozban vagy zacskóban tárolhatjuk hűtőben vagy mélyhűtőben.

Vörösáfonyás-narancsos fehérjeszelet

Egy darab házilag készített müzliszelet tápanyagtartalma: 234 kalória, 20 g fehérje, 15 g szénhidrát, 5 g cukor, 11 g zsír, 3 g rost.

Hozzávalók:

• 1 csésze zabpehely

• 1/2 csésze földimogyoróvaj vagy más mogyoróvaj

• 1 és 1/3 csésze zsírszegény tej

• 1 és 1/3 csésze vaníliás fehérje

• 1/3 csésze szárított vörösáfonya

• 2 kiskanál reszelt narancshéj

Elkészítés:

1. Előkészítünk egy széles, tapadásmentes felülettel rendelkező serpenyőt, tepsit vagy jénai tálat, amit kibélelünk sütőpapírral.

2. Finom porrá daráljuk a zabpelyhet, de ez nem szükséges.

3. Hozzáadjuk a vajat és a tejet, majd finomra keverjük a keveréket. Ehhez a keverékhez hozzáadjuk a fehérjét és újra jól átkeverjük.

4. A tésztát áthelyezzük az előkészített tepsire és egy kenőkés segítségével egyenletesen szétkenjük. A tetejére zsíros sütőpapírt helyezünk.

5. A keveréket éjszakára a hűtőbe tesszük dermedni.

Használjunk lapátkát a keverék kiborítására a tepsiből és helyezzük át a konyhapultra. Végül tetszőlegesen felvágjuk kb. 8 szeletre.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.