Menü

Superfood a hozzátáplálásban

Az úgynevezett superfood ételekről már sokat hallottunk, talán magunk is fogyasztjuk őket rendszeresen, a kérdés azonban most az, hogy ezek a táplálékok vajon beilleszthetők a hozzátáplálásba, ha igen, akkor hány hónapos, vagy éves kortól adhatók a gyereknek?

A chia mag és a hozzá hasonló superfood ételek évekkel ezelőtt még nem voltak ismertek, ezért joggal tehetjük fel a kérdést a védőnőknek, hogy vajon mikortól vezethetőek be ezek a superfood élelmiszerek egy tudatos hozzátáplálásban, s egyáltalán valóban szükségesek?

A most trendinek számító ételeket, összetevőket a változatosság kedvéért be lehet emelni a kicsik étrendjébe alkalmanként, kis mennyiségben, de fontos hangsúlyozni, hogy semmiképpen sem nélkülözhetetlen élelmiszerek.

Nincs is egységes álláspont arra vonatkozóan, hogy mit is jelent a superfood, de ha mégis meg szeretnénk fogalmazni, akkor a magas tápanyagtartalmú élelmiszerek sorolhatóak ide.

A superfood olyan élelmiszer, ami magas tápanyagtartalommal bír, az egészségre jótékony hatású.

A superfood ételek közül nem kell a drága külföldi ételeket megvásárolni, hiszen elérhető áron van a csipkebogyó, a lenmag, az olajos magvak. Az egyszerű mézet is nevezhetnénk szupertápláléknak, olyan fantasztikus összetevői vannak, de természetesen válogathatunk a külföldi ételek közül is, lássuk mikortól adhatóak a kisgyerekeknek:

Az avokádót külföldön már hathónapos babák is kapják, nálunk azonban 10 hónapos kortól ajánlott a bevezetése.

Az első zöldségek között adható már 5-6 hónapos kortól pépesítve az édesburgonya (sokkal egészségesebb, mint a hagyományos burgonya).

7-8 hónapos gyermeknek adható a lenmag (kizárólag őrölve, ételbe keverve, sok folyadékkal fogyasztva), a csicseriborsó, a brokkoli, a fahéj.

9-10 hónapos gyermeknek adható a quinoa, a gyömbér (fűszerként, ízesítésre), az áfonya pedig másfél éves kortól ajánlott a hozzátáplálás során.

11-12 hónapos gyermeknek adható őrölve a mandula és 1-3 éves gyermek kaphat beáztatva egy teáskanál chia magot.

Szintén antioxidáns bomba, káliumban, kalciumban, C-vitaminban, E-vitaminban, folsavban és vízben oldódó B-vitamin komplexben is gazdag a gránátalma. Az ajánlások nem egységesek arra vonatkozóan, hogy mikortól adhatjuk a kicsiknek, de az biztos, hogy hároméves kor alatt a teljes magot ne adjuk. A levét a gyümölcslevekkel bevezethetjük.

Bármennyire is szuperegészséges, mégsem a babáknak való a búzafűlé, a goji bogyó. Fontos betartani, hogy mielőtt superfood élelmiszert vezetünk be kisgyermekünk étrendjébe, előtte mindenképp konzultáljunk gyermekorvosunkkal, védőnőnkkel!

A legjobb játék, ami nem játék

Egy totyogót lefoglalni sosem egyszerű. Saját fiaim megfigyeléséből kifolyólag is tudom, hogy amikor megveszem a 15 ezres készségfejlesztő szuperszónikusan hiperszuper játékot, akkor is a citromleves flakonnal játszik órákig, vagy az ajtókitámasztót tologatja, mert az izgalmas.

Terhességi toxémia

A terhességi toxémián (preeclampsia) az anya olyan megbetegedését értjük, amely kizárólag terhesség kapcsán jelentkezhet, a várandósság második felében alakulhat ki. A betegség súlyosbodása akár az anya és a magzat életét is veszélyeztetheti.

Figyelemzavaros hiperaktivitás gyermekkorban (ADHD)

A figyelemzavaros hiperaktivitás gyermekek milliót érinti a világon, de felnőttkorban is előfordulhat, folytatódhat. Az ADHD része a figyelem fenntartásának zavara, a túlzott aktivitás és az impulzív viselkedés.

Hogyan fejleszt a Lego?

A dán eredetű Lego az egyik legismertebb fejlesztő játék világszerte. Sikerének titka, hogy csak a kreativitás szab határt a megépíthető kombinációknak. Ma már több ismert márkával is szerződésben állnak, ezért már van Csillagok Háborújás vagy Harry Potteres Lego is.

Futás babakocsival

Szülés után nyilván nem az az első dolgunk, hogy elővegyük a futóbabakocsit, azonban pár hét, hónap után eljön az ideje a sportolás megkezdésének is, erre a célra remek találmány a futóbabakocsi. Mire figyeljünk a használatakor?