Menü

Mindennapi csodaszerünk, a Matcha tea

A Matcha tea egy nagyon erős zöld tea, ami Ázsiából származik, pontosabban a japánok tradicionális teája. A tealeveleket zöld porrá őrölt formában használják fel, a neve is ezt jelenti; matcha, vagyis porított tea. Bár a zöld tea hagyományos elkészítési módja a teafű leforrázása, a matcha esetében a tealevelekből készült porból készítik.

Két féle módon lehet fogyasztani. Az egyik a híg, amikor egy deciliter vízhez két teáskanál teát adunk hozzá. A másik módszerrel krémesebb, sűrű tea nyerhető, ehhez 4-5 teáskanál por és körülbelül fél deciliter víz szükséges. Magas koffeintartalmát annak köszönheti, hogy az egész levelet feldolgozzák, ami miatt háromszor annyi koffeint tartalmaz, mint egy átlagos csésze tea vagy kávé.

Érdekesség, hogy a matcha port nem csak ital formájában fogyaszthatjuk el, de számos étel alapja lehet. Ilyenek például a muffin, fagylalt, puding, csokoládé, de akár levesekhez is felhasználhatjuk, mint összetevő.

De nézzük, miért is lett ennyire felkapott szuperélelmiszer. Egyrést tartós energiát biztosít, bár ezt a legtöbb teáról el lehet mondani, azonban a matcha, mint fentebb említettük, több koffeint tartalmaz a feldolgozási folyamatnak köszönhetően és ráadásul természetes koffeinforrásként fokozatosan szabadul fel a szervezetben, így akár 6 órán át biztosít extra energiát.

Mindemellett antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik, vagyis segít a szabadgyökök megkötésében. A szabadgyökök természetes melléktermékei az anyagcsere folyamatainkat, azonban káros hatással vannak sejtjeinkre. Szerepet játszanak a rákos megbetegedések kialakulásában, az öregedésifolyamatokban, az immunrendszer legyengítésében és a bőr károsodásában is. A szabadgyökök természetes „ellenségei” az antioxidánsok, melyek megtalálhatók különböző gyümölcsökben és zöldségekben is, azonban a matcha kiemelkedően magas antioxidáns tartalommal bír. Talán ez lehet az egyik oka annak, hogy szuperélelmiszernek nevezik, hiszen a szintén ilyen címke alatt számontartott goji bogyónál több, mint ötször magasabb az antioxidáns tartalma.

Szintén az antioxidánsoknak köszönhetően lelassítja az öregedést, valamint segít a ráncok és a száraz bőr megelőzésében. Csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is, így szív-és érrendszeri betegségek esetén is fogyasztható, sőt, mértékkel ajánlott is a fogyasztása. Ezen kívül antibiotikus és vírusölő hatással is rendelkezik, így erősíti az immunrendszert és segít a betegségek megelőzésében.

A matcha tartalmaz L-theaninet is, ami egy aminosav. Ennek köszönhetően kiválóan alkalmazható stressz kezelésére. Megnyugtat, ellazít, ugyanakkor növeli a koncentrációt, éberséget és mentális energiát. Aki matcha teát fogyaszt, általában arról számol be, hogy egyfajta nyugodt, de koncentrált, éber állapotban van, éppen ezért fogyasztását nem ajánlják lefekvés előtt legalább 5-6 órával.

Balogh Emese

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Hideg gyógyteák meleg napokra

Nyáron is érdemes gyógyteákat fogyasztani, hiszen jótékony hatással van az immunrendszerünkre. Hogyha a kánikulában nem szeretnénk forró italt inni, kiváló megoldás lehet egy hidegen fogyasztható gyógytea elkészítése. Ezzel kapcsolatban olvashatsz elkészítési tippeket és teafajtákat ebben a cikkben!

Az érrendszer megerősítése érdekében szedj Q10-et

A Q10 koenzim, közismert nevén CoQ10, egy létfontosságú antioxidáns, amelyet a szervezet természetes módon elő tudja állítani. A bőrápolásban döntő szerepet játszik a fiatalos megjelenésű bőr fenntartásában.