Mindennapi csodaszerünk, a Matcha tea
- Dátum: 2021.05.03., 23:16
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- antibiotikus, antioxidáns, bőr, étel, immunrendszer, ital, japán, koffein, koleszterin, koncentráció, l-theanine, levél, matcha, nyugtat, nyugtató, öregedés, por, rák, ránc, stressz, szabadgyökök, tea, tealevél, természetes, vérnyomás, vírusölő, zöld, zöld por, zöld tea
A Matcha tea egy nagyon erős zöld tea, ami Ázsiából származik, pontosabban a japánok tradicionális teája. A tealeveleket zöld porrá őrölt formában használják fel, a neve is ezt jelenti; matcha, vagyis porított tea. Bár a zöld tea hagyományos elkészítési módja a teafű leforrázása, a matcha esetében a tealevelekből készült porból készítik.

Két féle módon lehet fogyasztani. Az egyik a híg, amikor egy deciliter vízhez két teáskanál teát adunk hozzá. A másik módszerrel krémesebb, sűrű tea nyerhető, ehhez 4-5 teáskanál por és körülbelül fél deciliter víz szükséges. Magas koffeintartalmát annak köszönheti, hogy az egész levelet feldolgozzák, ami miatt háromszor annyi koffeint tartalmaz, mint egy átlagos csésze tea vagy kávé.
Érdekesség, hogy a matcha port nem csak ital formájában fogyaszthatjuk el, de számos étel alapja lehet. Ilyenek például a muffin, fagylalt, puding, csokoládé, de akár levesekhez is felhasználhatjuk, mint összetevő.
De nézzük, miért is lett ennyire felkapott szuperélelmiszer. Egyrést tartós energiát biztosít, bár ezt a legtöbb teáról el lehet mondani, azonban a matcha, mint fentebb említettük, több koffeint tartalmaz a feldolgozási folyamatnak köszönhetően és ráadásul természetes koffeinforrásként fokozatosan szabadul fel a szervezetben, így akár 6 órán át biztosít extra energiát.

Mindemellett antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik, vagyis segít a szabadgyökök megkötésében. A szabadgyökök természetes melléktermékei az anyagcsere folyamatainkat, azonban káros hatással vannak sejtjeinkre. Szerepet játszanak a rákos megbetegedések kialakulásában, az öregedésifolyamatokban, az immunrendszer legyengítésében és a bőr károsodásában is. A szabadgyökök természetes „ellenségei” az antioxidánsok, melyek megtalálhatók különböző gyümölcsökben és zöldségekben is, azonban a matcha kiemelkedően magas antioxidáns tartalommal bír. Talán ez lehet az egyik oka annak, hogy szuperélelmiszernek nevezik, hiszen a szintén ilyen címke alatt számontartott goji bogyónál több, mint ötször magasabb az antioxidáns tartalma.
Szintén az antioxidánsoknak köszönhetően lelassítja az öregedést, valamint segít a ráncok és a száraz bőr megelőzésében. Csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is, így szív-és érrendszeri betegségek esetén is fogyasztható, sőt, mértékkel ajánlott is a fogyasztása. Ezen kívül antibiotikus és vírusölő hatással is rendelkezik, így erősíti az immunrendszert és segít a betegségek megelőzésében.
A matcha tartalmaz L-theaninet is, ami egy aminosav. Ennek köszönhetően kiválóan alkalmazható stressz kezelésére. Megnyugtat, ellazít, ugyanakkor növeli a koncentrációt, éberséget és mentális energiát. Aki matcha teát fogyaszt, általában arról számol be, hogy egyfajta nyugodt, de koncentrált, éber állapotban van, éppen ezért fogyasztását nem ajánlják lefekvés előtt legalább 5-6 órával.
Balogh Emese
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.