Menü

Mindennapi csodaszerünk, a Matcha tea

A Matcha tea egy nagyon erős zöld tea, ami Ázsiából származik, pontosabban a japánok tradicionális teája. A tealeveleket zöld porrá őrölt formában használják fel, a neve is ezt jelenti; matcha, vagyis porított tea. Bár a zöld tea hagyományos elkészítési módja a teafű leforrázása, a matcha esetében a tealevelekből készült porból készítik.

Két féle módon lehet fogyasztani. Az egyik a híg, amikor egy deciliter vízhez két teáskanál teát adunk hozzá. A másik módszerrel krémesebb, sűrű tea nyerhető, ehhez 4-5 teáskanál por és körülbelül fél deciliter víz szükséges. Magas koffeintartalmát annak köszönheti, hogy az egész levelet feldolgozzák, ami miatt háromszor annyi koffeint tartalmaz, mint egy átlagos csésze tea vagy kávé.

Érdekesség, hogy a matcha port nem csak ital formájában fogyaszthatjuk el, de számos étel alapja lehet. Ilyenek például a muffin, fagylalt, puding, csokoládé, de akár levesekhez is felhasználhatjuk, mint összetevő.

De nézzük, miért is lett ennyire felkapott szuperélelmiszer. Egyrést tartós energiát biztosít, bár ezt a legtöbb teáról el lehet mondani, azonban a matcha, mint fentebb említettük, több koffeint tartalmaz a feldolgozási folyamatnak köszönhetően és ráadásul természetes koffeinforrásként fokozatosan szabadul fel a szervezetben, így akár 6 órán át biztosít extra energiát.

Mindemellett antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik, vagyis segít a szabadgyökök megkötésében. A szabadgyökök természetes melléktermékei az anyagcsere folyamatainkat, azonban káros hatással vannak sejtjeinkre. Szerepet játszanak a rákos megbetegedések kialakulásában, az öregedésifolyamatokban, az immunrendszer legyengítésében és a bőr károsodásában is. A szabadgyökök természetes „ellenségei” az antioxidánsok, melyek megtalálhatók különböző gyümölcsökben és zöldségekben is, azonban a matcha kiemelkedően magas antioxidáns tartalommal bír. Talán ez lehet az egyik oka annak, hogy szuperélelmiszernek nevezik, hiszen a szintén ilyen címke alatt számontartott goji bogyónál több, mint ötször magasabb az antioxidáns tartalma.

Szintén az antioxidánsoknak köszönhetően lelassítja az öregedést, valamint segít a ráncok és a száraz bőr megelőzésében. Csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is, így szív-és érrendszeri betegségek esetén is fogyasztható, sőt, mértékkel ajánlott is a fogyasztása. Ezen kívül antibiotikus és vírusölő hatással is rendelkezik, így erősíti az immunrendszert és segít a betegségek megelőzésében.

A matcha tartalmaz L-theaninet is, ami egy aminosav. Ennek köszönhetően kiválóan alkalmazható stressz kezelésére. Megnyugtat, ellazít, ugyanakkor növeli a koncentrációt, éberséget és mentális energiát. Aki matcha teát fogyaszt, általában arról számol be, hogy egyfajta nyugodt, de koncentrált, éber állapotban van, éppen ezért fogyasztását nem ajánlják lefekvés előtt legalább 5-6 órával.

Balogh Emese

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!