Menü

Futás babakocsival

A két nagyfiam születésekor elképzelhetetlen volt ez a fajta edzés, hiszen nem volt divat futóbabakocsival sportolni, talán nem is léteztek még ilyen járgányok, vagy ha igen, borsos áruk volt és ritkaságnak számítottak, ma azonban minden sportos anyuka számára elérhető és nem újkeletű dolog a futóbabakocsi használata. Harmadik gyermekem születésekor lehetőségem lett nekem is kipróbálni ezt a felejthetetlen élményt.

Szülés után nyilván nem az az első dolgunk, hogy elővegyük a futóbabakocsit, azonban pár hét, hónap után eljön az ideje a sportolás megkezdésének is, erre a célra remek találmány a futóbabakocsi. A megmaradt plusz kilók, az esetleges szülés utáni depresszió mind orvosolható a babakocsis sportolással, mely ráadásul új színt visz a sportos életmódunkba. Külföldön már nagy divat ez a mozgalom, de egyre több a lelkes követője hazánkban is.

Először, mint minden újdonság, ez a fajta mozgásforma is szokatlan, hiszen nem olyan természetes, mint a hagyományos futás, hiszen itt 15 kilót tolunk magunk előtt, azonban hamar megbarátkozik vele az ember, ha kipróbálja, egy biztos: a gyermek levegőztetésének és a szabadtéri sportolásnak legjobb és legpraktikusabb formája.

A futáshoz tervezett babakocsi erre alkalmas kerekekkel és lengéscsillapítóval rendelkezik, van három és négykerekű változata, mindkettő rendkívül stabil, kézi- és lábfék is található rajta, valamint állítható bolygókereke. A babakocsi rezgéscsillapítói, a nagy felfújható kerekei és a többi speciális tulajdonsága miatt nem ráz annyira, mint a hagyományos kocsi. Ezek a babakocsik hosszabb tolókarral rendelkeznek, így futás közben nem ütközik bele az ember a kocsiba. A futásra tervezett járgányok masszívabbak, stabilabbak, ám nehezebbek is, mint az átlagos babakocsik, melyek futásra nem használhatóak.

A futóbabakocsikat célszerű a baba 6 hónapos korától használni, amikor már stabilan ül, azonban egyes modellek rendelkeznek mózeskosárral, hordozóval is.

Babakocsis futóhelyszín keresésekor figyelembe kell venni a terepviszonyokat, a bicikliutak, sík terepek a legalkalmasabbak a babakocsival való futáshoz, bár léteznek ma már terepfutó-babakocsik is, illetve az időjárást is gondosan kell megválasztani, ugyanis míg az ember egyedül elindul borongós, vagy esős időben, addig kisgyerekkel ezt nem tehetjük meg.

Mire figyeljünk futáskor?

A babakocsis futás lebutítja a futómozgást, a tempónk lassul, miközben másfajta stresszhatások érik a testünket, különösen keményen dolgozik babakocsis futás közben a vádli, és az Achilles-ín is nagyobb munkának van kitéve. A vállakra, karokra nehezedő nyomás is fokozódik, ezért is érdemes figyelni a megfelelő testtartásra, különösen a váltott kézzel történő fogásra, különben hátfájdalom lehet a vége.

Érdemes úgy elkerülni az egyoldalú terhelést és a test túlzott elcsavarodását, hogy 3-4 karlendítésenként váltogatjuk a kezeinket, amivel a kocsit toljuk magunk előtt.

A pulzusunk 20 ütés/perccel magasabb babakocsival, mint nélküle, nagyobb edzésmunkát végzünk, pláne egy-egy emelkedőnél.

Sokszor kérdezik tőlem, hogy viseli ezt a baba? Nos, a gyerekek nagyon szokták élvezni: alszanak, gagyarásznak, nézelődnek vagy akár játszanak, nagyobbak akár esznek-isznak. Pont olyan, mint mikor sétálunk velük, csak ez egy picit gyorsabb tempó.

Nagyon jó, ha a gyerek azt látja, hogy a mozgás a napirend része, ez hosszútávon vitathatatlan pozitívum.

Martinka Dia

Sosem késő elkezdeni sportolni: így vágj bele 40 felett

Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, sportolni bármikor el lehet kezdeni. Sőt, érdemes is, hiszen a rendszeres mozgás segít megőrizni a fiatalságunkat és formában tart, arról nem is beszélve, hogy sportolással rengeteg betegséget megelőzhetünk. Ám 40 éves kor felett már nem pontosan úgy kell nekikezdeni a sportolásnak, mint fiatalabb korban. Íme, azok a tippek, amelyek segítségül szolgálhatnak az elkezdésben - szakértő tippjeivel.

A lecsökkent fizikai aktivitás és a táplálkozás kapcsolata

Sajnos napjainkban a gyermekeinknek kevesebb lehetősége van a mozgásra, sportolásra az iskolán kívül, mint korábban. Sok esetben nem nincs meg a lehetőség kerékpárral iskolába járni, az iskolatáskát gyalogszerrel húzni, vonni, cipelni.

A meditációs alapok elsajátítása

Előkészület nélkül nincs próbálkozás.
Próbálkozás nélkül nincs fejlődés.
Fejlődés nélkül nincs tökéletesség.
Tökéletesség nélkül nincs elégedettség.

Mivel segíthetjük az elalvást?

Forgolódunk az ágyban, gondolkodunk, jár az agyunk, nem tudunk elaludni, reggel pedig kialvatlanul ébredünk, nehezen kelünk fel, rosszul indul a nap, fáradtak vagyunk. Ismerős? Az alvásproblémáknak sok oka lehet, azonban jó eséllyel orvosolhatóak!

Laktózérzékenység kezelése

Sokakat érint a laktózérzékenység, szinte már népbetegség, azonban könnyen kezelhető, sőt, akár meg is szüntethető.