Menü

Futás babakocsival

A két nagyfiam születésekor elképzelhetetlen volt ez a fajta edzés, hiszen nem volt divat futóbabakocsival sportolni, talán nem is léteztek még ilyen járgányok, vagy ha igen, borsos áruk volt és ritkaságnak számítottak, ma azonban minden sportos anyuka számára elérhető és nem újkeletű dolog a futóbabakocsi használata. Harmadik gyermekem születésekor lehetőségem lett nekem is kipróbálni ezt a felejthetetlen élményt.

Szülés után nyilván nem az az első dolgunk, hogy elővegyük a futóbabakocsit, azonban pár hét, hónap után eljön az ideje a sportolás megkezdésének is, erre a célra remek találmány a futóbabakocsi. A megmaradt plusz kilók, az esetleges szülés utáni depresszió mind orvosolható a babakocsis sportolással, mely ráadásul új színt visz a sportos életmódunkba. Külföldön már nagy divat ez a mozgalom, de egyre több a lelkes követője hazánkban is.

Először, mint minden újdonság, ez a fajta mozgásforma is szokatlan, hiszen nem olyan természetes, mint a hagyományos futás, hiszen itt 15 kilót tolunk magunk előtt, azonban hamar megbarátkozik vele az ember, ha kipróbálja, egy biztos: a gyermek levegőztetésének és a szabadtéri sportolásnak legjobb és legpraktikusabb formája.

A futáshoz tervezett babakocsi erre alkalmas kerekekkel és lengéscsillapítóval rendelkezik, van három és négykerekű változata, mindkettő rendkívül stabil, kézi- és lábfék is található rajta, valamint állítható bolygókereke. A babakocsi rezgéscsillapítói, a nagy felfújható kerekei és a többi speciális tulajdonsága miatt nem ráz annyira, mint a hagyományos kocsi. Ezek a babakocsik hosszabb tolókarral rendelkeznek, így futás közben nem ütközik bele az ember a kocsiba. A futásra tervezett járgányok masszívabbak, stabilabbak, ám nehezebbek is, mint az átlagos babakocsik, melyek futásra nem használhatóak.

A futóbabakocsikat célszerű a baba 6 hónapos korától használni, amikor már stabilan ül, azonban egyes modellek rendelkeznek mózeskosárral, hordozóval is.

Babakocsis futóhelyszín keresésekor figyelembe kell venni a terepviszonyokat, a bicikliutak, sík terepek a legalkalmasabbak a babakocsival való futáshoz, bár léteznek ma már terepfutó-babakocsik is, illetve az időjárást is gondosan kell megválasztani, ugyanis míg az ember egyedül elindul borongós, vagy esős időben, addig kisgyerekkel ezt nem tehetjük meg.

Mire figyeljünk futáskor?

A babakocsis futás lebutítja a futómozgást, a tempónk lassul, miközben másfajta stresszhatások érik a testünket, különösen keményen dolgozik babakocsis futás közben a vádli, és az Achilles-ín is nagyobb munkának van kitéve. A vállakra, karokra nehezedő nyomás is fokozódik, ezért is érdemes figyelni a megfelelő testtartásra, különösen a váltott kézzel történő fogásra, különben hátfájdalom lehet a vége.

Érdemes úgy elkerülni az egyoldalú terhelést és a test túlzott elcsavarodását, hogy 3-4 karlendítésenként váltogatjuk a kezeinket, amivel a kocsit toljuk magunk előtt.

A pulzusunk 20 ütés/perccel magasabb babakocsival, mint nélküle, nagyobb edzésmunkát végzünk, pláne egy-egy emelkedőnél.

Sokszor kérdezik tőlem, hogy viseli ezt a baba? Nos, a gyerekek nagyon szokták élvezni: alszanak, gagyarásznak, nézelődnek vagy akár játszanak, nagyobbak akár esznek-isznak. Pont olyan, mint mikor sétálunk velük, csak ez egy picit gyorsabb tempó.

Nagyon jó, ha a gyerek azt látja, hogy a mozgás a napirend része, ez hosszútávon vitathatatlan pozitívum.

Martinka Dia

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.