Menü

Ételek sütőtárcsán elkészítve

A korlátozások feloldása lassan lehetővé teszi, hogy otthon is akár kerti partit rendezzünk. A jó idő közeledtével akár hétvégén elő is kaphatjuk a rég elfeledett sütőtárcsát, ami már annyi sok pillanatnak lehetett szem- és fültanúja. Készítsünk hát valami finomat a tárcsán!

Mi is az a tárcsa és miért így hívják? Ismerős lehet a mezőgazdaságból a tárcsa vagy boronatárcsa kifejezés. A sütőtárcsa nem más, mint egy átalakított mezőgazdasági eszköz, az úgynevezett boronatárcsa, amit eredetileg arra használtak, hogy társaival együtt az aratás és a szalma betakarítása után a tarlóhántást és tarlóápolást elvégezzék. Ezeket a tárcsákat alakították át és helyezték a gasztronómia szolgálatába. Először is behegesztik a tárcsa közepén lévő lyukat, majd felcsiszolják, s olyan formára hozzák, hogy a tűz fölé lehessen tenni. Sokan vagy felfüggesztik, mint a bográcsot, de elterjedtebb, hogy a tárcsa lábakon áll, és így a tűz fölé helyezik a sütőtárcsát. A tárcsa öntött vasból készül és egy tál formára hasonlít, ami a közepénél lejt.

Most már a sütőtárcsa a grill mellett egy kötelező elem a kerti partikon. Egészen elérhető árakon lehet már szerencsére sütőtárcsát találni. Olyan multifunkcionális, hogy bármi elkészíthető rajta. Ha nincs otthon grill, akkor a sütőtárcsa akár egy másik alternatíva is lehet. Kicsit emlékeztethet minket a wok formájára is, és igen, a wok valamennyi tulajdonságát is örökölte a sütőtárcsa. Akár a wok, a tárcsa is egész felületén átmelegszik, azonban hátrány, hogy nem lehet oly módon mozgatni, mint a wokot vagy a serpenyőt.

Tényleg csak a fantázia szab annak határt, hogy mit készítünk el a tárcsán. Süthetünk és grillezhetünk különböző grillcélra használt húsokat, kolbászokat. Készíthetünk ropogós halakat, akár grillezhetünk zöldségeket, gyümölcsöket egyaránt! Az alábbiakban hoztam nektek egy tárcsás ponty receptet:

Tárcsán sült ponty szeletek sült zöldségekkel

Hozzávalók 2 főre:

4-6 szelet ponty
étolaj (3 dl)
őrölt paprika ízlés szerint
liszt a panírozáshoz
1 csomag halas fűszerkeverék
3-4 db vöröshagyma
3-4 db paprika
3-4 db paradicsom
Vagy akár cukkini, padlizsán, gomba!
Coleslaw saláta

Elkészítés:

A halakat bepácoljuk a fűszerkeverékkel, majd a lisztet, a halés az őrölt paprikát összekeverjük. Ne sok paprikát rakjunk bele, mert akkor meg ég sütés közben és keserű lehet. Ebbe a lisztes keverékbe bepanírozzuk a ponty szeleteket. Majd ezután az előkészített tárcsán, forró olajon lassú tűzön, süthetjük a be fűszerezett pontyokat. A későbbiekben pedig helyezzük a tárcsára a zöldségeket is. Vigyázzunk, mert az olaj csapkodhat és tűzforró!

Jó étvágyat!

Nagypál Anna

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!