Menü

Így kezd újra az edzést egy nagyobb kihagyás után

Sokan vagyunk úgy, hogy egy hosszabb kihagyás után újrakezdenénk az edzést. Ekkor pedig bele kell csapnunk a lecsóba, de mindeközben figyelnünk kell arra is, hogy ne essünk át a ló túloldalára.

A legtöbb ember, aki visszatér az edzéshez, szinte presztizskérdést csinál abból, hogy edzetlenül ugyanazt a szintet produkálja, mint amikor formában volt. Ennek általában az a következménye, hogy túl nagy súlyokat kezdünk el használni, és tulajdonképpen minden edzést úgy fogunk fel mintha az utolsó lenne, és teljesen “megöljük” magunkat. Emiatt viszont a szervezetünk nem tud megfelelően regenerálódni, és fejlődni sem fogunk. A hatalmas elszántság és eltökéltség után pedig 3-4 hét elteltével lerobbanunk, általában amiatt mert teljesen lefáradunk minden edzésben, vagy valamilyen sérül miatt, amit nem hagyunk meggyógyulni.

Sokkal inkább érdemes egy kicsit lejjebb engedni az egónkon és teljesítménykényszerünkön, és az első 1-2 hétben csak átmozgató edzéseket végezni, kisebb súlyokkal és kevesebb ismétlésszámmal.

Az étkezés terén elsőként el kell hagyni a felesleges kalóriákat, a tipikus zsíros, cukros ételeket. Ehelyett meg kell próbálni a szokásos fehérjében gazdag ételek fogyasztásához visszatérni, ilyenek például a csirkemell, rizs, halfélék. Érdemes inni 1-2 fehérjeturmixot is, különösen edzés előtt, hogy több energiánk legyen edzeni. Edzés után pedig a tejsavófehérje a legjobb, mert gyorsan felszívódik és hasznosul. Ha valaki komolyabban is edz, az első 1-2 hétben nem érdemes táplálékkiegészítőket szednie, szteroidokat pedig semmiképpen. Mikor már valaki edz legalább 1 hónapja, és megszokta a szervezete a terhelést, akkor lehet érdemes elkezdeni használni táplálékkiegészítőket.

Hogyan kezdj hozzá pontosan?

Az első héten érdemes egy 3 napos átmozgató programot követned, és csak után edzeni külön az egyes testrészekre. Nagyon fontos, hogy járasd be a tested! A legrosszabb, hogyha hamar váltasz túl nagy súlyokra és az első vagy második héten leséérülsz.

Ha egy idő után komolyabban csinálod az edzést, akkor két nagy járható út van. Az egyik, hogy elkezdesz fogyókúrázni és mellé összerakni egy olyan edzéstervet, amellyel lehet edzeni hónapokig. A másik, hogy tömegelni kezdesz, és majd később mikor teljesen formában vagy, akkor már ledobod azt a néhány kilót, ami felszaladt a kihagyás alatt.

Az edzés terén az elszántság a legfontosabb, ha tartasz egy megfelelő étrendet, és rendesen lenyomod az edzéseket, közöttük olyannal is amelyik keményebb és jobban elfáradsz benne, akkor viszonylag rövid idő alatt, összeszedheted magad és visszajuthatsz oda, ahonnan elindultál.

Fontos, hogy ne légy türelmetlen, és ne akarj első héten rekordokat dönteni. Legyen egy célod, és törekedj arra, hogy azt bármi áron elérd. Az edzés nagy hatással van a mentális egészségünkre is. Ha nem vagyunk következetesek vagy félvállról vesszük a dolgokat, viszont komoly eredményeket várunk, akkor az úgysem fog jönni, mi pedig lelkileg még lejjebb süllyedünk. Onnan pedig még nehezebb összeszedni magunkat!

Szabó Máté

Sosem késő elkezdeni sportolni: így vágj bele 40 felett

Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, sportolni bármikor el lehet kezdeni. Sőt, érdemes is, hiszen a rendszeres mozgás segít megőrizni a fiatalságunkat és formában tart, arról nem is beszélve, hogy sportolással rengeteg betegséget megelőzhetünk. Ám 40 éves kor felett már nem pontosan úgy kell nekikezdeni a sportolásnak, mint fiatalabb korban. Íme, azok a tippek, amelyek segítségül szolgálhatnak az elkezdésben - szakértő tippjeivel.

A lecsökkent fizikai aktivitás és a táplálkozás kapcsolata

Sajnos napjainkban a gyermekeinknek kevesebb lehetősége van a mozgásra, sportolásra az iskolán kívül, mint korábban. Sok esetben nem nincs meg a lehetőség kerékpárral iskolába járni, az iskolatáskát gyalogszerrel húzni, vonni, cipelni.

A meditációs alapok elsajátítása

Előkészület nélkül nincs próbálkozás.
Próbálkozás nélkül nincs fejlődés.
Fejlődés nélkül nincs tökéletesség.
Tökéletesség nélkül nincs elégedettség.

Mivel segíthetjük az elalvást?

Forgolódunk az ágyban, gondolkodunk, jár az agyunk, nem tudunk elaludni, reggel pedig kialvatlanul ébredünk, nehezen kelünk fel, rosszul indul a nap, fáradtak vagyunk. Ismerős? Az alvásproblémáknak sok oka lehet, azonban jó eséllyel orvosolhatóak!

Laktózérzékenység kezelése

Sokakat érint a laktózérzékenység, szinte már népbetegség, azonban könnyen kezelhető, sőt, akár meg is szüntethető.