Menü

Így kezd újra az edzést egy nagyobb kihagyás után

Sokan vagyunk úgy, hogy egy hosszabb kihagyás után újrakezdenénk az edzést. Ekkor pedig bele kell csapnunk a lecsóba, de mindeközben figyelnünk kell arra is, hogy ne essünk át a ló túloldalára.

A legtöbb ember, aki visszatér az edzéshez, szinte presztizskérdést csinál abból, hogy edzetlenül ugyanazt a szintet produkálja, mint amikor formában volt. Ennek általában az a következménye, hogy túl nagy súlyokat kezdünk el használni, és tulajdonképpen minden edzést úgy fogunk fel mintha az utolsó lenne, és teljesen “megöljük” magunkat. Emiatt viszont a szervezetünk nem tud megfelelően regenerálódni, és fejlődni sem fogunk. A hatalmas elszántság és eltökéltség után pedig 3-4 hét elteltével lerobbanunk, általában amiatt mert teljesen lefáradunk minden edzésben, vagy valamilyen sérül miatt, amit nem hagyunk meggyógyulni.

Sokkal inkább érdemes egy kicsit lejjebb engedni az egónkon és teljesítménykényszerünkön, és az első 1-2 hétben csak átmozgató edzéseket végezni, kisebb súlyokkal és kevesebb ismétlésszámmal.

Az étkezés terén elsőként el kell hagyni a felesleges kalóriákat, a tipikus zsíros, cukros ételeket. Ehelyett meg kell próbálni a szokásos fehérjében gazdag ételek fogyasztásához visszatérni, ilyenek például a csirkemell, rizs, halfélék. Érdemes inni 1-2 fehérjeturmixot is, különösen edzés előtt, hogy több energiánk legyen edzeni. Edzés után pedig a tejsavófehérje a legjobb, mert gyorsan felszívódik és hasznosul. Ha valaki komolyabban is edz, az első 1-2 hétben nem érdemes táplálékkiegészítőket szednie, szteroidokat pedig semmiképpen. Mikor már valaki edz legalább 1 hónapja, és megszokta a szervezete a terhelést, akkor lehet érdemes elkezdeni használni táplálékkiegészítőket.

Hogyan kezdj hozzá pontosan?

Az első héten érdemes egy 3 napos átmozgató programot követned, és csak után edzeni külön az egyes testrészekre. Nagyon fontos, hogy járasd be a tested! A legrosszabb, hogyha hamar váltasz túl nagy súlyokra és az első vagy második héten leséérülsz.

Ha egy idő után komolyabban csinálod az edzést, akkor két nagy járható út van. Az egyik, hogy elkezdesz fogyókúrázni és mellé összerakni egy olyan edzéstervet, amellyel lehet edzeni hónapokig. A másik, hogy tömegelni kezdesz, és majd később mikor teljesen formában vagy, akkor már ledobod azt a néhány kilót, ami felszaladt a kihagyás alatt.

Az edzés terén az elszántság a legfontosabb, ha tartasz egy megfelelő étrendet, és rendesen lenyomod az edzéseket, közöttük olyannal is amelyik keményebb és jobban elfáradsz benne, akkor viszonylag rövid idő alatt, összeszedheted magad és visszajuthatsz oda, ahonnan elindultál.

Fontos, hogy ne légy türelmetlen, és ne akarj első héten rekordokat dönteni. Legyen egy célod, és törekedj arra, hogy azt bármi áron elérd. Az edzés nagy hatással van a mentális egészségünkre is. Ha nem vagyunk következetesek vagy félvállról vesszük a dolgokat, viszont komoly eredményeket várunk, akkor az úgysem fog jönni, mi pedig lelkileg még lejjebb süllyedünk. Onnan pedig még nehezebb összeszedni magunkat!

Szabó Máté

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.