Menü

Az év gyógynövénye a fekete nadálytő

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya tavaly a felső légúti megbetegedések kezelésre használható bíbor kasvirágot, idén, 2021-ben a fekete nadálytövet választotta az év gyógynövényének, erről az egyik gyógynövényekkel foglalkozó portál oldalán olvashatunk. Gyökerének hatásossága klinikailag is jól alátámasztott. A növény gyógyászati értékét már az ókori hellének is ismerték.

Sportolóként nem ismeretlen a fekete nadálytő hatása, de azt hiszem sportos életmódtól függetlenül is számos esetben alkalmazzák ezt a gyógynövényt, amelynek kivonata gyógyszerkészítmények hatóanyagaként ismert.

Az izom- és ízületi fájdalmakat, sérüléseket rohanó világunk leggyakoribb egészségügyi panaszai közé sorolhatjuk, így sokak számára jelent sokszor megoldást az említett gyógynövény.

A fekete nadálytő elsősorban ízületi fájdalmak enyhítésében és tompa sérülések kezelésében rendelkezik nagy terápiás jelentőséggel.

A növény az érdeslevelűek családjába tartozik, évelő növény, megtalálható vízpartok, árokpartok, erdőszélek, nedves rétek közelében. A gyökeret általában tavasszal gyűjtik, virágzás előtt. A fekete nadálytő Európában és Ázsiában is őshonos, májustól szeptemberig virágzik, bíbor- és rózsaszínű virágokat hoz.

A gyógyászatban a növény gyökere adja a hatóanyagot, de alkalmanként a levelét is hasznosítják.

Dioszkoridész, a nagyon híres görög orvos a fekete nadálytőnek a „symphytum” nevet adta, ami annyit jelent, hogy összenő. ez pedig tökéletesen jellemezi is a gyógyhatásait, ugyanis nagyszerű a csontok és a sebek gyógyításában.

Külsőleg paszták, kenőcsök, krémek, pakolások formájában használják, s csonttörések, húzódások, zúzódások, ficamok, rándulások gyógyítására szolgál, de izom-, ideg- és ínhüvely-gyulladásoknál is jól bevált módszer a nadálytő hatóanyaga.

A nadálytő kivonat számos humán klinikai vizsgálatban bizonyult hatásosnak a zúzódások, sérülések kezelésében.

A gyógynövény allantoint, C- és A-vitamint, B-vitaminokat tartalmaz, ezenkívül 18-féle aminosavat, kalciumot, jódot, vasat és szelént.

A fekete nadálytő különböző hígítású készítményeit a fentiekhez hasonló tünetek kezelésére használja a homeopátiás orvoslás is. Gyomor- és bélfekélynél hámosító, toroköblítő.

Fontos megemlíteni, hogy belsőleg nem ajánlott a fogyasztása, mivel a májra mérgező hatású. A borogatást nyílt sebre ne használjuk, kétévesnél fiatalabb gyermekek és áldott állapotú nők, szoptatós anyukák sem alkalmazhatják.

Meggyógyulhatunk a Placebo tablettáktól is?

Placebonak tekinthető minden olyan gyógyszer, amely valódi orvosi kezelésnek tűnhet, de nem az. Lehet tabletta, injekció, és sok más típusú álgyógyszer is. Ami minden placeboban közös, az az, hogy nem tartalmaz aktív hatóanyagot, mely kihat az egészségre.

Sosem késő elkezdeni sportolni: így vágj bele 40 felett

Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, sportolni bármikor el lehet kezdeni. Sőt, érdemes is, hiszen a rendszeres mozgás segít megőrizni a fiatalságunkat és formában tart, arról nem is beszélve, hogy sportolással rengeteg betegséget megelőzhetünk. Ám 40 éves kor felett már nem pontosan úgy kell nekikezdeni a sportolásnak, mint fiatalabb korban. Íme, azok a tippek, amelyek segítségül szolgálhatnak az elkezdésben - szakértő tippjeivel.

Gyógynövényekkel a demencia ellen

Léteznek gyógynövények, melyek demencia esetén hatásosak. Utánajártunk a lehetőségeknek.

Miért vásárolj turkálóban?

Egyre trendibbé válik a fenntartható divat és öltözködés jegyében a secondhand shopokban (azaz turkálókban) való vásárlás. Sokan még mindig óvakodnak turkálókban vásárolni, pedig a fenntartható és környezettudatos élet felé egy nagy lépést jelent.

Ashwagandha: Az álombogyó jótékony tulajdonságai

Az álombogyó (Ashwagandha, Withania somniferam farkascseresznye) amellett hogy az egyik legismertebb és legtöbbet használt gyógynövény az ayurvéda, siddha és kínai gyógyászatban, a nootropikumok jellegzetességeit is magában hordozza, ezért mind a mai napig tökéletes a neurodegeneratív betegségek, pl. az Alzheimer-kór és a depresszió kezelésére.