Menü

Mit tehetünk szétnyílt hasizom ellen?

Nagyon sok nőt, anyukát érint a szétnyílt hasfal problémája, mégis keveset beszélünk erről. A magam részéről túl vagyok három terhességen és egy szétnyílt hasfal miatti sérvműtéten. Természetesen nemcsak a nőknek írom, a férjek, apukák is tájékozódhatnak erről, de szerintem ők most inkább olvassanak valami mást.

Nagyon sokan küzdenek a szétnyílt has okozta gondokkal, mely főleg a terhesség következtében alakul ki, s nemcsak esztétikailag zavaró, de egészségügyileg is gondot okozhat, például köldöksérv.

A szétnyílt hasfal a terhesség velejárója lenne? Sajnos azt kell, hogy mondjam, többedik terhességnél igen nagy az esély rá. Az egyenes hasizmok eltávolodása a terhesség alatt alapvetően egy teljesen természetes folyamat, ha a magzat növekedésére gondolunk, akkor nyilvánvaló következménye a terhességnek. Normális esetben ez a szülést követő néhány héten belül elmúlik, ahogy a test regenerálódik, de többedik terhességnél, ikerterhességnél előfordul, hogy nem múlik el.

Ha az izmok közötti távolság két ujjnál szélesebb, vagy problémákat okoz, érdemes szakemberhez fordulni.

A szétnyílt hasizom legjellemzőbb tünete a hasfal elődomborodása. Terhes pocakhoz hasonlít, s nemcsak esztétikaliag zavaró, hanem hosszútávon hátfájást, sérvet, inkontinenciát, gerinc- és derékfájást okozhat.

A szétnyílt hasizom nem egy rejtett probléma, bárki észreveheti magán. A leggyakoribb tünete, hogy a has hónapokkal a szülés után sem húzódik vissza, továbbra is kidudorodik.

Hogy mennyire nyílt szét a hasizom és hogy lehet megállapítani, az teljes részletességgel fent van az interneten, rá lehet keresni, meg lehet magunkat vizsgálni, érdemes elvégezni a rövid megfigyelését annak, hasunk mennyire regenerálódott a szülés után.

Mivel a harmadik terhességem már egy sérvműtét után vállaltam, így nagyobb hangsúlyt fektettem a megelőzésre, gyógytornász által összeállított speciális, a légzéssel is összehangolt mozdulatokból álló tornára.

A szétnyílt hasizom legtöbb esetben funkcionális hasizom tréninggel kiválóan kezelhető, türelem és gyakorlás kell hozzá és egy jó gyógytornász, aki helyesen mutatja meg a mozdulatokat.

A megelőzés mindig jobb, mint a műtét, de ha nincs más megoldás, akkor a műtét a járható út, mely során összevarrják a hasfalat, szükség esetén hálót is ültethetnek be. A szülést követően akkor végezhető el a műtét, ha a kismama leadta a súlyfelesleget és körülbelül 6 hónapig tartja is a súlyát.

Martinka Dia

Házi gyógymódok fejfájás ellen

A fejfájás oka ezer és egy féle lehet. Ám amikor a fájdalomtól semmire sem tud figyelni, akkor általában nem az okokat keresi, hanem azt, hogy mivel lehet a fejfájás kezelése gyors és hatékony. Erre kínálunk most néhány egészséges és egyszerű, házi megoldást.

Szépüljünk belülről!

Talán kevésbé hirdetett vagy ritkábban emlegetett dolog, hogy belülről legalább annyit tehetünk a bőrünk épségért és szépségéért, mint külsőleg, a drága kozmetikumokkal. A márkás holmik mit sem érnek, a belső támogatás nélkül. Mégis mit értünk azon, hogy szépüljünk belülről?

Mindent a kavitációs ultrahangos zsírbontó kezelésről

A kavitációs ultrahang alacsony, 40kHz körüli ultrahang hullám, mely megrepeszti a zsírsejtek falát, és itt a zsír a sejt közötti térbe kerülve a természetes kiválasztó folyamatokkal kiürül.

A szájápolás fontossága

Már gyermekkortól fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés és a megfelelő szájhigiénia, valamint az egészséges étkezés. Mai témánk a szájápolással kapcsolatos.

Gyógynövényekkel a légúti megbetegedések ellen

Ahogy közeledik az ősz, úgy közeledik az influenza-szezon, így érdemes lehet néhány könnyen elérhető gyógynövénnyel megelőzni a problémát.