Menü

A hajnövesztés titkai

Sok nő és hölgy küzd azzal, hogy lassan nő a haja, közben ráadásul egészségtelen és töredezett. Vagy fodrász után sokan nincsenek megelégedve az eredménnyel, ezért minél inkább visszaakarják kapni régi frizurájukat. Az alábbiakban tippeket olvashattok, hogy az átlagnál gyorsabban nőjön a hajatok.

Természetesen nem arra kell számítani, hogy valakinek a haja képes több centit nőni napok alatt, hanem ez kitartó hónapok munkája, és nem csak a hossz fog nőni, de képes a hajkorona sokkal egészségesebbé válni. Akár a hajhullást is mérsékelhetjük, ehhez viszont tisztában kell lennünk belső okokkal is.

A 0. tipp az elég vízfogyasztás és hidratálás! Ez mindenféle szempontból nagyon fontos, hiszen, ha elég vizet iszol, akkor nem csak a szerveid működnek majd hosszútávon megfelelően, de a bőröd is sokkal szebb lesz, a hajad pedig észrevehetően puhább tapintásúvá válik. Ezért súlytól, alkattól függően mindennap kötelezően ajánlott 2-3 liter folyadék bevitele!

Érdemes megfelelő rutint kialakítani, kerülni a káros anyagokat (például szulfátok, szárító alkoholok, szilikonok), mert ezek is roncsolják a haj szerkezetét. Meg kell tapasztalni a hidratálás és a proteinellátás megfelelő arányát, mert a haj könnyen szálkássá, frizzy-vé válik, emiatt könnyebben fog töredezetté válni. Érdemes keratinos, proteines és mélyhidratáló termékeket is bevezetni!

A japán nők a rizsvízre esküsznek. A rizsvíz gazdag proteinben, ezért a haj selymessé, puhává válik és még növekedést is el lehet érni a használatával. Hogyan is kezdjünk neki? Nem kell nehéz dologra gondolni, érdemes akkor nekilátni, amikor otthon rizst készítesz. Mosd meg a rizst alaposan (mindegy milyen fajta), majd 3-4x-es mennyiségű vízben készítsd el. Akkor jó, amikor a víz fehéresen zavarossá válik, majd szűrd le és kész is! Érdemes a napokban elhasználni és hűtőben tartani, mert könnyen romlik.

Léteznek hajnövesztő kapszulák is, azonban ezek egyrésze elég drágán kaphatóak. Én nem ajánlom a drága kapszulák használatát, hiszen egyéntől függ az eredmény. Drogériákban kapható hajnövesztő étrendkiegészítő egészen elérhető áron, több nő is úgy vélekedett róluk, hogy észrevehető a hajukon a növekedés. Ezekben a termékekben cink, szelén, biotin és különböző B-vitaminok találhatóak, érdemes figyelembe venni, hogy néhány személynél pattanásokat okozott.

Fentebb esett szó a B-vitaminokról, ezek nagyban befolyásolják a haj növekedését. Érdemes B-vitaminokban gazdag ételeket enni, például diót, halféléket vagy tojást. Az A-vitamin is nagyon hasznos a haj növekedésében, ezért érdemes spenótot, répát, narancsot fogyasztani.

Plusz tipp: a fejünket érdemes samponozáskor vagy azelőtt megmasszírozni. Ez miért is fontos? Azért, hogy „megmozgassuk” a fejbőrt és serkentsük a vérkeringést. Ez kifejezetten kellemes érzés és még jót is teszünk vele. Ezt csinálhatod az ujjaiddal vagy akár egy erre alkalmas fésűt is beszerezhetsz.

Természetesen ne feledkezzünk meg az elegendő vízfogyasztásról (nem lehet elégszer nyomatékosítani) és a helyes, változatos táplálkozásról sem, hiszen, ha bevisszük a napi ajánlatos mennyiségű nyomelemeket, ásványianyagokat, akkor nincs szükség vitaminokra, étrendkiegészítőkre.

Nagypál Anna

Bőrápolás, életkornak megfelelően

Abban azt hiszem mindenki egyetért, hogy a bőrünk megfelelő ápolása, hidratálása minden életkorban fontos, azonban – ahogy a különböző koroknak megfelelően készülnek a kozmetikumok is – nem mindegy, milyen módon végezzük az életkorunknak megfelelő bőrápolást.

Az alultápláltság, mint étkezési zavar

Napjaink leggyakrabban előforduló népbetegsége az elhízás, szinte a csapból is az folyik hogyan fogyjunk le, legyünk fittebbek, vagy éppen vékonyabbak. Azonban keveset hallani a legalább ennyire komoly zavarról, az alultápláltságról.

Kar edzés: A legjobb gyakorlatok nőknek és férfiaknak

A kar edzés az egyik legkedveltebb mind közül, de nem mindenki körében. Rengeteg nő fél attól, hogy egyik pillanatról a másikra nagy, férfias karja lesz. A tévhitek helyett tisztázzuk miről is szól a lógó kar eltüntetése, hogy néz ki egy kar edzésterv és melyek a legjobb karizom erősítő gyakorlatok.

Koronavírus: 6 post-Covid tünet, amit kezelni kell

Amikor már azt hinnénk, meggyógyultunk, következik a post-Covid szakasz.

Fogfehérítés házilag

Mindannyian rajongunk a csillogó-villogó, hófehér fogakért. Megkoronázza a mosolyunkat és a vörös rúzs is csak azzal mutat jól. Meg a rózsaszín. Meg őszintén, mindegyik! Megmutatunk pár praktikát, ami egyszerűbb és olcsóbb, mint a fogorvos vagy a gyakran fájdalmas fogfehérítési eljárások, nem mellesleg valamennyi kíméletesebb is.