Menü

A hajnövesztés titkai

Sok nő és hölgy küzd azzal, hogy lassan nő a haja, közben ráadásul egészségtelen és töredezett. Vagy fodrász után sokan nincsenek megelégedve az eredménnyel, ezért minél inkább visszaakarják kapni régi frizurájukat. Az alábbiakban tippeket olvashattok, hogy az átlagnál gyorsabban nőjön a hajatok.

Természetesen nem arra kell számítani, hogy valakinek a haja képes több centit nőni napok alatt, hanem ez kitartó hónapok munkája, és nem csak a hossz fog nőni, de képes a hajkorona sokkal egészségesebbé válni. Akár a hajhullást is mérsékelhetjük, ehhez viszont tisztában kell lennünk belső okokkal is.

A 0. tipp az elég vízfogyasztás és hidratálás! Ez mindenféle szempontból nagyon fontos, hiszen, ha elég vizet iszol, akkor nem csak a szerveid működnek majd hosszútávon megfelelően, de a bőröd is sokkal szebb lesz, a hajad pedig észrevehetően puhább tapintásúvá válik. Ezért súlytól, alkattól függően mindennap kötelezően ajánlott 2-3 liter folyadék bevitele!

Érdemes megfelelő rutint kialakítani, kerülni a káros anyagokat (például szulfátok, szárító alkoholok, szilikonok), mert ezek is roncsolják a haj szerkezetét. Meg kell tapasztalni a hidratálás és a proteinellátás megfelelő arányát, mert a haj könnyen szálkássá, frizzy-vé válik, emiatt könnyebben fog töredezetté válni. Érdemes keratinos, proteines és mélyhidratáló termékeket is bevezetni!

A japán nők a rizsvízre esküsznek. A rizsvíz gazdag proteinben, ezért a haj selymessé, puhává válik és még növekedést is el lehet érni a használatával. Hogyan is kezdjünk neki? Nem kell nehéz dologra gondolni, érdemes akkor nekilátni, amikor otthon rizst készítesz. Mosd meg a rizst alaposan (mindegy milyen fajta), majd 3-4x-es mennyiségű vízben készítsd el. Akkor jó, amikor a víz fehéresen zavarossá válik, majd szűrd le és kész is! Érdemes a napokban elhasználni és hűtőben tartani, mert könnyen romlik.

Léteznek hajnövesztő kapszulák is, azonban ezek egyrésze elég drágán kaphatóak. Én nem ajánlom a drága kapszulák használatát, hiszen egyéntől függ az eredmény. Drogériákban kapható hajnövesztő étrendkiegészítő egészen elérhető áron, több nő is úgy vélekedett róluk, hogy észrevehető a hajukon a növekedés. Ezekben a termékekben cink, szelén, biotin és különböző B-vitaminok találhatóak, érdemes figyelembe venni, hogy néhány személynél pattanásokat okozott.

Fentebb esett szó a B-vitaminokról, ezek nagyban befolyásolják a haj növekedését. Érdemes B-vitaminokban gazdag ételeket enni, például diót, halféléket vagy tojást. Az A-vitamin is nagyon hasznos a haj növekedésében, ezért érdemes spenótot, répát, narancsot fogyasztani.

Plusz tipp: a fejünket érdemes samponozáskor vagy azelőtt megmasszírozni. Ez miért is fontos? Azért, hogy „megmozgassuk” a fejbőrt és serkentsük a vérkeringést. Ez kifejezetten kellemes érzés és még jót is teszünk vele. Ezt csinálhatod az ujjaiddal vagy akár egy erre alkalmas fésűt is beszerezhetsz.

Természetesen ne feledkezzünk meg az elegendő vízfogyasztásról (nem lehet elégszer nyomatékosítani) és a helyes, változatos táplálkozásról sem, hiszen, ha bevisszük a napi ajánlatos mennyiségű nyomelemeket, ásványianyagokat, akkor nincs szükség vitaminokra, étrendkiegészítőkre.

Nagypál Anna

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.