Menü

A bőrbetegségek lelki okai

  • Dátum: 2021.04.17., 20:50
  • Udvari Fanni
  • képek:pixabay.com

A száraz bőrnek számos oka lehet, valamint kortól és nemtől függetlenül bárkinél előfordulhat. A levegő páratartalmától kezdve a ruhánk anyagáig szinte bármi irritálhatja a bőrünket, különösen akkor, ha nagyon érzékeny a bőrünk. Éppen ezért egy nagyon gyakori tünetről beszélünk, mely a legtöbb esetben nem jelez betegséget és otthon is könnyen kezelhető.

Mi okozhat bőrszárazságot?

A száraz bőr hátterében számtalan tényező állhat, így a környezeti hatásoktól kezdve egészségügyi problémákig vagy akár genetikai adottságokig bármi előidézheti azt. Nézzük is meg, hogy melyek a leggyakoribb kiváltó okok.

Számos mindennapi tényező okozhat száraz bőrt, ezért sok esetben nehéz elkerülni a zavaró tünetet. Többek között az is befolyásolja a száraz bőr kialakulásának az esélyét, hogy milyen anyagból készült ruhát viselünk, valamint hogy milyen szappant, tusfürdőt, és egyéb termékeket használunk, hiszen ezek mind irritálhatják a bőrünket és bőrszárazságot eredményezhetnek. A gyakori kiváltó okok közé tartoznak még az alábbi tényezők:

Alacsony hőmérséklet – a téli hónapokban a bőr jellemzően hamarabb kiszárad, mivel ilyenkor a hőmérséklet mellett a páratartalom is csökken, így nemcsak a bőrszárazság esélye magasabb, de a már meglévő bőrbetegségek is rosszabbodhatnak.

Fűtés és légkondicionálás – a központi fűtés, a kályhák, kandallók, valamint a légkondicionáló berendezések csökkentik a páratartalmat, ezért mind felelősek lehetnek a száraz bőrért.

Napozás – az ultraibolya (UV) sugárzás által károsított bőr amellett, hogy hamarabb ráncosodik, szárazzá is válhat.

Túl kevés folyadékbevitel – ha túl kevés folyadékot fogyasztunk, szervezetünk dehidratálódik, mely a bőr szárazságában is megnyilvánul.

Forró fürdő vagy zuhany – a gyakori, hosszú és túl meleg vízzel való zuhanyzás lebontja a bőr védő lipid rétegét, ezáltal bőrszárazságot okozhat.

Nem megfelelő étrend – ha szervezetünk nem jut elég vitaminhoz és ásványi anyaghoz, az a bőrünkön is meglátszik – kifejezetten a D-vitamin, az A-vitamin, a B3-vitamin (niacin), a cink és a vas hiánya okozhat túlzottan száraz bőrt.

Bizonyos munkakörök – számos olyan munkakör létezik, mely megköveteli a gyakori kézmosást, valamint a vegyszerek használatát, melynek következtében a bőr hamar kiszáradhat – a fodrászok, ápolók, szakácsok, virágkereskedők vagy házvezetők körében így gyakori a száraz bőr.

Dohányzás – a cigarettákban található káros vegyszerek felgyorsítják a bőr öregedésének a folyamatát, így a dohányzás a bőrszárazságért is felelős lehet.

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.