Menü

Tippek a frontot okozó tünetek ellen

Az időjárás, a frontok alakulása sokunk életét befolyásolja napi szinten, akár tudunk róla, akár nem. Vannak ugyanis, akik nem is hozzák összefüggésbe az időnkénti elviselhetetlen fejfájásukat, ízületi fájdalmaikat, rossz közérzetüket, például egy közelgő melegfront érkezésével.

Kiket érint?

Hazánk időjárását gyakori, hirtelen változások jellemzik: heti egy ciklon biztosan átvonul a fejünk felett, meleg- és hidegfrontokkal tarkítva. Az ezekkel járó környezeti, légköri változások szervezetünket alkalmazkodásra, vegetatív reakciókra kényszerítik. A gyakori frontváltozások leginkább a csecsemőket, időseket, a változó korban lévő nőket és főleg a cukor- és magas vérnyomásban szenvedőket viselik meg. Ez utóbbi két tényező gyakran elválaszthatatlanul együtt jár, így az életkor előrehaladtával és az egyre szaporodó egészségügyi panaszokkal, sajnos a frontérzékenység is állandó jelenséggé válhat.

Mit okozhatnak az egyes légköri frontok?

Kétféle front létezik: hideg- és melegfront. Mindkettőre jellemző, hogy fáradtak, ingerlékenyek, rosszkedvűek lesznek az arra érzékenyek, de fejfájás, alvászavar, szorongás, nehézlégzés is gyakori kísérője a hideg- és melegfrontnak egyaránt.

Melegfront idején a hőmérséklet és a páratartalom növekedése mellett a légnyomás csökken. Mindez testünkben fokozódó anyagcserével, vérnyomás- és vércukorszint emelkedéssel jár. Nő a fehérvérsejtszám és a vér kalciumszintje is, míg a káliumszint leesik. A frontérzékenység általános tünetein túl felléphet még:

Pulzusszám emelkedés

Keringési elégtelenség

Reumás fájdalmak

Zöldhályogos rohamok

Korábbi műtéti hegek fájhatnak

Infarktus- és trombózis veszély nő

Ezek a tünetek már a melegfront megérkezése előtt órákkal jelentkezhetnek, ellentétben a hidegfrontot kísérő egészségügyi problémákkal, amelyek a front átvonulása alatt és után okoznak gondot:

Asztmás és epilepsziás rohamok

Szédülés

Ízületi és reumás fájdalmak

Gyomor-, epe- és vesegörcsök

Mellkasi panaszok

Koraszülés

Természetes gyógymódokkal a fronthatások ellen

Ha az időjárást befolyásolni nem is tudjuk, azért még tehetünk a hirtelen változó légköri viszonyok kedvezőtlen hatásai ellen. Ha mi is érintettek vagyunk, mindenképpen érdemes tartós életmódváltásba belefogni. A stresszes, túlterhelt, mozgásszegény, egészségtelenül táplálkozó életmód, csak még érzékenyebbé tesz bennünket a légköri változásokra.

Léteznek természetes módszerek, melyekkel enyhíteni tudjuk a légköri frontok kellemetlen tüneteit.

Tippek a frontok okozta tünetek enyhítésére:

Víz, Tea - Fogyasszunk naponta legalább 1,5-2 liter folyadékot. Hasznosak lehetnek a frontok okozta tünetek csökkentésére az orbáncfű, a kamilla, a ginzeng, cickafark, gyömbértea, vagy a citromfű és a mentatea, illetve ezek keverékéből készült főzet is.

Mozgás - Amellett, hogy a szabadban végzett rendszeres mozgás erősíti immunrendszerünket, segít a stresszkezelésben, hozzászoktat bennünket az aktuális időjáráshoz, és annak változásaihoz. Szervezetünk így könnyebben alkalmazkodik, mint a négy fal között.

Hatékony stresszkezelés - a stresszt elkerülni nem lehet, mivel egy természetes élettani folyamat, amelyben testünk a környezeti változásokra ad válaszreakciót. A hatékony és mielőbbi megoldásra azonban törekedni kell, hogy ez az állapot minél előbb megszűnjön. A jóga, az aromaterápia, a relaxáció mind-mind segítségünkre lehet a stressz tüneteinek enyhítésében, így a fronthatásokat is könnyebben verjük vissza.

Étkezés - Étrendünket állítsuk össze úgy, hogy kiegyensúlyozottan minden ételcsoportból jusson elegendő. Együnk minél több rostban gazdag, nyers zöldséget és gyümölcsöt, a könnyen emészthető kategóriából. Részesítsük előnyben a C-vitaminban, magnéziumban és káliumban gazdag ételeket: tejtermékeket, olajos magvakat.

A frontérzékenységre való hajlam ugyan nagy valószínűséggel örökölhető, de ez még nem jelenti azt, hogy ne tehetnénk a tünetek enyhítéséért, vagy teljes megszüntetésért.

A genetikai háttér tehát csak egy dolog, azt hogy mennyire intenzíven jelentkeznek a fronthatások kiváltotta tünetek, nagyban befolyásolja életmódunk, meglévő betegségeink, aktuális fizikai és lelkiállapotunk.

Szerző: Udvari Fanni

Értelmes és hasznos hobbik

Ki mivel tölti a szabadidejét? kinek mi a hobbija? A következő téma eköré épül fel, igyekeztünk hasznos, tartalmas szabadidős tevékenységeket összegyűjteni, melyek között van olyan is, amellyel az intelligencia is növelhető. Remélhetőleg kedvet kaptak a cikk elolvasásához!

Mediterrán étrend a fogyásért

Sokféle diéta létezik, ám az egyik legközkedveltebb a fogyni vágyók közt a mediterrán étrend. Nézzük, miért ez a legjobb választás.

Tippek őszi stresszoldásra!

Még az olyan aprónak tűnő, hétköznapi kihívások is okozhatnak bennünk feszültséget, mint a családi élet szervezése, a háztartás menedzselése vagy a munkahelyi rutinfeladatok elvégzése. Az ősszel újrainduló mókuskerékben szinte észre sem vesszük, hogy tűréshatárunk végéhez értünk, a felgyülemlett stresszt pedig ideje lenne levezetni. Ebben akár néhány otthon is elvégezhető, egyszerű gyakorlat is segíthet – állítja a NaturMed Hotel Carbona orvosa, aki a stressz oldásával kapcsolatban ad hasznos tanácsokat.

A serdülők lelki egészsége

Nemrég volt a Mentális egészség világnapja, melynek kapcsán a koronavírus járvány lelki egészségre való hatását is vizsgálták, s összefüggést mutattak ki a fiatalok lelki egészsége és a vírus között. Sajnos tény, hogy emelkedik világszerte az öngyilkosságok aránya a fiatalok körében, ezért pedig többnyire a serdülők mentális betegségei okolhatók.

Sport és a reflux

Aki komolyan veszi a sportot és az edzést, annak a reflux miatt alaposan be kell tartania néhány szabályt a táplálkozásban, amelyekkel kivédheti a kellemetlen refluxos tüneteket. Életmódváltással kell kezdeni a probléma megoldását.