Menü

Teával az egészségért

Legtöbbször, ha lebetegszünk, nem rohanunk azonnal orvoshoz. Kisebb fájdalmak, betegségek esetén, amikor nem szükséges feltétlen gyógyszert szednünk, azonban jól esne, ha valami enyhítené tüneteinket, tökéletes megoldás a tea.

Már önmagában is ha valamilyen forró folyadékot iszunk, jobban érezzük magunkat, kevésbé fáj a torkunk, vagy épp a mellkasi fájdalom enyhül. A teák között is van különbség, mindegyiknek más és más jótékony hatása van szervezetünkre.

Az elkészítésük eltérhet, hiszen van, amelyiket kifejezetten forrázni kell, van, amelyiket csak meleg vízben áztatni, illetve olyan is akad, amelyiket főzni kell hosszú órákon át. Egy viszont közös bennük: a különböző gyógyhatású növények részeiből a vízbe oldódott hatóanyag az, ami valójában hasznos és egészséges a számunkra. Rengeteg féle növényből készület tea, csak néhányat említve a teljesség igénye nélkül: orbáncfű, zálya, mezei zsurló, macskagyökér, körömvirág, kamilla, fodormenta, borsmenta, csalán, csipkebogyó, citromfű, cickafark.

A borsmenta teát például gyomorjavító- és nyugtató hatása miatt fogyasztjuk. Kiváló lehet gyomorégésre, emésztési problémákra vagy a hétköznapi stressz enyhítésére. Egy kis mézzel és citromlével pedig édesebbé tehetjük, de nem vagyunk a menta ízének nagy rajongói.

A cickafark teával sokszor találkozhatunk alternatív gyógymódok között kutatva. Gyulladáscsökkentő hatása régóta ismert, különösen gyomor- és bélgyulladásra ajánlják. Emellett a veseműködést is javítja, valamint reumatikus hátfájásra és keringési zavarokra is ajánlják kiegészítő kezelésként. Kellemes, enyhe íze van, így akik nem kedvelik a gyógyteák jellegzetes aromáját, azok se ijedjenek meg.

Egy másik klasszikus nagymamáink házi praktikái közül a csalántea. Elsősorban vértisztító és vízhajtó tulajdonságai ismertek, de baktériumölő és köhögéscsillapító hatása is van. Ezen kívül reumára, köszvényre, vesehomokra és hólyaghurutra is ajánlják, így az idősebb korosztály számára különösen hasznos lehet.

Egy másik általánosan ismert tea a csipkebogyótea. Aki vidéken él, akár saját maga is elkészítheti a friss csipkebogyó termését kiszárítva majd kifőzve. Influenza és megfázás esetén csodákat művel, mivel természetes antibiotikum, nem utolsó sorban pedig gyulladásgátló és immunerősítő hatása is van.

Végül pedig egy igazi klasszikus: a kamillatea. Használhatjuk gyomorbántalmakra, mivel nyugtatja a gyomrot és enyhíti a gyomorégést. Ajánlják menstruációs zavarok csökkentésére a simaizmokra kifejtett görcsoldó hatása miatt és álmatlanság ellen is kiváló, amit nyugtató hatásának köszönhet. Ha pedig meghűléses betegségről van szó, lázcsillapításra és torokfájás enyhítésére is alkalmas.

Balogh Emese

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?