Menü

Teával az egészségért

Legtöbbször, ha lebetegszünk, nem rohanunk azonnal orvoshoz. Kisebb fájdalmak, betegségek esetén, amikor nem szükséges feltétlen gyógyszert szednünk, azonban jól esne, ha valami enyhítené tüneteinket, tökéletes megoldás a tea.

Már önmagában is ha valamilyen forró folyadékot iszunk, jobban érezzük magunkat, kevésbé fáj a torkunk, vagy épp a mellkasi fájdalom enyhül. A teák között is van különbség, mindegyiknek más és más jótékony hatása van szervezetünkre.

Az elkészítésük eltérhet, hiszen van, amelyiket kifejezetten forrázni kell, van, amelyiket csak meleg vízben áztatni, illetve olyan is akad, amelyiket főzni kell hosszú órákon át. Egy viszont közös bennük: a különböző gyógyhatású növények részeiből a vízbe oldódott hatóanyag az, ami valójában hasznos és egészséges a számunkra. Rengeteg féle növényből készület tea, csak néhányat említve a teljesség igénye nélkül: orbáncfű, zálya, mezei zsurló, macskagyökér, körömvirág, kamilla, fodormenta, borsmenta, csalán, csipkebogyó, citromfű, cickafark.

A borsmenta teát például gyomorjavító- és nyugtató hatása miatt fogyasztjuk. Kiváló lehet gyomorégésre, emésztési problémákra vagy a hétköznapi stressz enyhítésére. Egy kis mézzel és citromlével pedig édesebbé tehetjük, de nem vagyunk a menta ízének nagy rajongói.

A cickafark teával sokszor találkozhatunk alternatív gyógymódok között kutatva. Gyulladáscsökkentő hatása régóta ismert, különösen gyomor- és bélgyulladásra ajánlják. Emellett a veseműködést is javítja, valamint reumatikus hátfájásra és keringési zavarokra is ajánlják kiegészítő kezelésként. Kellemes, enyhe íze van, így akik nem kedvelik a gyógyteák jellegzetes aromáját, azok se ijedjenek meg.

Egy másik klasszikus nagymamáink házi praktikái közül a csalántea. Elsősorban vértisztító és vízhajtó tulajdonságai ismertek, de baktériumölő és köhögéscsillapító hatása is van. Ezen kívül reumára, köszvényre, vesehomokra és hólyaghurutra is ajánlják, így az idősebb korosztály számára különösen hasznos lehet.

Egy másik általánosan ismert tea a csipkebogyótea. Aki vidéken él, akár saját maga is elkészítheti a friss csipkebogyó termését kiszárítva majd kifőzve. Influenza és megfázás esetén csodákat művel, mivel természetes antibiotikum, nem utolsó sorban pedig gyulladásgátló és immunerősítő hatása is van.

Végül pedig egy igazi klasszikus: a kamillatea. Használhatjuk gyomorbántalmakra, mivel nyugtatja a gyomrot és enyhíti a gyomorégést. Ajánlják menstruációs zavarok csökkentésére a simaizmokra kifejtett görcsoldó hatása miatt és álmatlanság ellen is kiváló, amit nyugtató hatásának köszönhet. Ha pedig meghűléses betegségről van szó, lázcsillapításra és torokfájás enyhítésére is alkalmas.

Balogh Emese

Rovarok felhasználása élelmiszerekben

Az Európai Unióban engedélyezetté vált az UV-kezelt rovarpor élelmiszerekben való felhasználása. Vajon akarunk rovarokat enni?

Az ideális fehérjebevitel

Egyre gyakrabban találkozhatunk az áruházak polcain extra fehérjét tartalmazó termékekkel, azonban tényleg szükséges ezeknek fogyasztása az átlagemberek számára? Vizsgáljuk meg mi is a különbség egy átlag felnőtt és egy sportoló napi fehérjebevitele között.

Milyen a jó és a rossz koleszterin?

A dohányzás és a magas vérnyomás mellett a magas koleszterinszint is a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, ám hallani jó és rossz koleszterinről. Milyen a jó és a rossz koleszterin?

Egészségesek az izotóniás italok?

Az izotóniás italokat (más néven sportitalokat) általában sportolók fogyasztják az edzések előtt, alatt, illetve a testmozgás végeztével. Vajon egészségesek ezek az italok? Miért van szükség ezekre?

A vas szerepe a szervezetben

A vas, mint ásványi anyag esszenciális része szervezetünk működésének, hiszen ez segít megfelelő mennyiségű oxigént juttatni a létfenntartáshoz szükséges szerveinkhez. Emiatt oda kell figyelnünk rá, hogy változatosan táplálkozzunk, és amennyiben vashiány tüneteit tapasztaljuk magunkon sürgősen orvoshoz forduljunk.