Menü

Szabadtéri sportok a lezárások idejére

Talán kicsit lehangoló a bezártság, de egy percig se féljünk. Jön a tavasz, vele pedig a jó idő és a lehetőség a szabadtéri sportok szerelmeseinek, hogy kicsit kimozduljanak. Akár egyedül, akár csoportosan szeretnénk mozogni, több opció közül is választhatunk. Amellett, hogy immunrendszerünk meghálálja a friss levegőn töltött időt és az állóképességünk is javul, mentális egészségünknek is jót tesz, ha kicsit többet mozdulunk ki.

A kellemeset a hasznossal talán a legjobb kifejezés a következő sportra. A túrázást nem lehet megunni, akár gyermekkorunkra gondolunk vissza, akár felnőtt fejjel vágunk neki, mindig élvezetes. Gyönyörű helyeket fedezhetünk fel, egész testünket megmozgatjuk és szinte elröppen a nap, észre se vesszük hány kilométert hagytunk magunk mögött. Emellett a jelenlegi helyzetben is talán a legjobb alternatív kikapcsolódási mód, hiszen nem vagyunk tömegben és egészségügyi szempontból is pozitív hatásokkal jár.

Egy másik abszolút kedvenc szabadtéri sport a kerékpározás. Ha csak közlekedésre használjuk is rengeteget teszünk állóképességünkért. Gyorsabban oda fogunk érni mindenhova és azt vesszük észre egy idő után, hogy mintha erősebb lenne a lábunk, a fenekünk, a hasunk is mintha laposabb lenne és a távolságok lefeleződnek időben. Illetve csoportosan is jó élmény elmenni biciklizni, főleg valamilyen vízparti, nyugodt környezetben.

Ahogy közeledik a nyár és az igazán jó idő, szép lassan előkerülnek a tollas ütők és röplabdák. Bár strandon az igazi a puha, meleg homokban, azért a parkok és zöld területek is megfelelő helyszínt biztosítanak. Családi programnak is kiváló, igaz, egyedül nem a legjobb választás. Viszont cserébe a karunkat és a lábunkat is lefárasztjuk vele és garantáltan jól érzi magát mindenki.

Talán nem való mindenkinek a jóga, de az kétségtelen, hogy rengeteg pozitív hatása van amellett, hogy edzünk és erősödünk. A belső nyugalom, kiegyensúlyozottság csak egy a rengeteg áldásos hozománya közül a jógának. Ha ki szeretnénk próbálni, elég csak egy pléd, vagy egy jóga szőnyeg, jó idő és egy videó, vagy valaki, aki jártas a jóga fogásaiban.

Talán már ezer éve nem fogtunk frizbit a kezünkbe, de biztos mindenkinek volt gyerekkorában legalább 1 valahol a ház körül. Egyszerű, de annál fárasztóbb és meglepően jó szórakozás. Még a házikedvencünk is bekapcsolódhat a játékba, de akárhányan játszhatjuk, hiszen nincsenek megkötések ilyen téren. Most, különösen a sok otthon töltött idő után jól esik a szabadban lenni, kikapcsolódni és lemozogni a felgyülemlett stresszt.

Balogh Emese

Milyen gyümölcsöt ehet, aki cukorbeteg?

Az ajánlások szerint naponta legalább 4-5 adag gyümölcsre van szükség ahhoz, hogy egészségesek legyünk, azonban mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik inzulinrezisztenciájuk, cukorbetegségük miatt nem fogyaszthatják ezeket a cukrot tartalmazó, édes finomságokat?

Az öregedés folyamatai

Az öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig ugyanolyan fiziológiai folyamat, mint az alvás vagy emésztés. Az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb ütemét és az esztétikai megjelenését lehet megváltoztatni

Az alultápláltság, mint étkezési zavar

Napjaink leggyakrabban előforduló népbetegsége az elhízás, szinte a csapból is az folyik hogyan fogyjunk le, legyünk fittebbek, vagy éppen vékonyabbak. Azonban keveset hallani a legalább ennyire komoly zavarról, az alultápláltságról.

Futás babakocsival

Szülés után nyilván nem az az első dolgunk, hogy elővegyük a futóbabakocsit, azonban pár hét, hónap után eljön az ideje a sportolás megkezdésének is, erre a célra remek találmány a futóbabakocsi. Mire figyeljünk a használatakor?

Így fejleszthető a mentális egészség

A mentális erő építése hasonlít a fizikai erő növeléséhez. Napi 50 súlyzós gyakorlat csak néhány percet vesz igénybe, ám kitartó munkával komoly eredményt érhetünk el felsőtestünkön.