Sajtok szerte a világból
- Dátum: 2021.04.06., 12:56
- Liszli Kornélia
- képek:pexels.com
- félzsíros, füstölt, juhtej, pikáns, tehéntej, teljes zsírtartalmú, telt
A népszerű cheddar, trappista és mozzarella sajtokon kívül még nem is igazán próbáltál ki más sajtot? Akkor itt az ideje, mert nagyon sok isteni sajtfajta van még a világon, kár lenne őket kihagyni…
Íme itt az első, egy angol sajtféle: a stilton.

Gyakran az angol sajtok királyának is nevezik, közepesen kemény, préseletlen sajt, teljes zsírtartalmú tehéntejből, tejszín hozzáadásával. Az erős íze különbözik annak függvényében mennyit érlelik, de az íz gazdag és pikáns. Hagyományosan, a stiltont magas formákba öntik, sokkal erősebb ízű és több zöldes penészt tartalmaz, mint a bolti. Stiltont csak Közép-Anglia egyes területein készítenek tradicionálisan.
A követkető a gorgonzola, amely egy félkemény, tehéntejből készült sajt, mely Olaszország középső részéről származik, kissé széteső a szerkezete. A szériagyártású változata meglehetősen gyenge ízű, míg a házi készítésű csípősebb ízvilágú.
A Manchego egy Spanyolországból származó kemény sajt, apró lyukakkal. Zsíros juhtejből készül, gazdag, éles ízű sajtféle.
A Roquefort az azonos nevű francia régióból származik, ahol mészkő barlangban érlelték. Telt ízű, finom, félig lágy kék sajt, a zsíros juhtejnek köszönhetően sima krémes textúrája van. Majdnem teljesen kéreg nélküli sajtféle.
A Gruyère hasonlít az ementáli sajthoz, de kevesebb és kisebb lyukai vannak. Svájcból származik, karakánsabb ízű sajtfajta. Jó olvadása miatt igen népszerű a konyhában.
A világ egyik leghíresebb sajtféléje, a cheddar eredetileg az angol Somerset Cheddar nevű kerületéből származik, de mára már elterjedt az egész világon. A gyárilag előállított cheddar sajtnak majdnem viaszos állaga van, míg egy hagyományos vidéki házban előállított cheddar kemény, kissé széteső szerkezetű. Az íze változó – a fiatal sajtoknál édes, lágy, az érettebb sajtoknál erősebb, sósabb.

A következő sajt is viszonylag ismertebb: a gouda. Az azonos nevű holland városból származó sajt zsíros tehéntejből készül, némileg magasabb zsír- és kalóriatartalommal, mint az edami, de egyébként ehhez hasonló. Normális esetben sárga viasszal van bevonva a gouda, de amelyet 7 évig érlelnek, azt fekete viasszal vonják be.
Az edam is egy jól ismert holland sajt, belül sárgás-narancssárgás, kívül pedig piros vagy sárga viasszal van bevonva. Általában gyárilag készítik, félzsíros tejből, félkemény textúrával. Lágy ízű, közkedvelt sajt.
A parmezán egy világhírű olasz főzött, préselt sajt. Félzsíros tehéntejből készül és legalább egy évig érlelődik. Keresd a sajton a Parmigiano Reggiano jelölést – ez az igazi, hagyományos módszerekkel készített sajt, mely az olaszországi Emilia-Romagna régióban készült, ahol a tehenek csak füvön vagy szénán élnek.
A Parmezán lágy színű, széteső textúrájú, enyhén sós, gazdag ízű sajt. Érdemes egy darabot megvásárolni és ledarálni, mert az íze így mérhetően jobb. Hetekig eláll a hűtőben, ha jól be van csomagolva.

A halloumi egy közepesen kemény, kéreg nélküli sajt Ciprusról, kissé gumiszerű textúrával. Többek között a hozzáadott apróra vágott menta adja jellegzetes ízét. A fetához hasonlóan, a halloumi is hagyományosan juhtejből készül, de már vegyes tejből is készítik. Szokatlanul megtartja alakját főzés közben, így alkalmas grillezésre, vagy sült-sajt készítésére.
Provolone
Hasonló képpen készítik, mint a mozzarellát. A fiatal provolone sajtot dolce-nak is hívják, enyhe íze miatt. A pikáns, 2 évig érlelt változat sokkal erősebb, élesebb ízű. Különlegesen finom a füstölt provole is.
Érdemes kipróbálni mindegyiket!
Liszli Kornélia
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Így lesz pompás a karácsonyi kaktusz – gondozás, elhelyezés és virágoztatás egyszerűen
A karácsonyi kaktusz az ünnepi időszak egyik legkedveltebb szobanövénye, amely csodaszép, színes virágaival decemberben hozza a hangulatot otthonunkba. Kis odafigyeléssel évről évre virágba borul az ünnepek idején.