Menü

Ínycsiklandozó lazacos fogások

Halat ritkán eszünk, pedig ez a rózsaszínű húsú, gazdag ízű hal számtalan módon elkészíthető. Jól illik hozzá a spenót, a sóska, tésztával, tejszínnel, zöldfűszerekkel is harmonizál.

MÉZES-MUSTÁROS LAZACSTEAK

HOZZÁVALÓK

1kg lazac

bors

fokhagyma

3ek mustár

1ek méz

5ek olívaolaj

2db mangó

2db avokádó

1fej lila hagyma

chilipehely

bors

ELKÉSZÍTÉS

A lazac bőrét lehúzzuk, a húst borssal, fokhagymás ízesítésű sóval megszórjuk, a szeleteket magas falú tepsibe helyezzük, és ráöntjük a 3-4 evőkanálnyi mustárból, 1-2 evőkanálnyi mézből és 5-6 evőkanálnyi olívaolajból alaposan összekevert öntetet, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 30-35 percre. Ha a tetejére karamellizálódott a méz, kivesszük a sütőből és vékony szeletekre vágjuk.

A mellé tálalt salátához felkockázzuk a kimagozott avokádót és mangót, a lilahagymát. Miután összekevertük, ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, ha szeretjük a csípős ízeket, chilipehellyel a tetejét megszórjuk.

LAZACOS-TEJSZÍNES TAGLIATELLE

HOZZÁVALÓK

20dkg tagliatelle

15dkg lazac

2dl habtejszín

1dl fehérbor

1fej vöröshagyma

parmezán

koktélparadicsom

kapribogyó

őrölt bors

olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS

A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint sós vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük, és a főzőlevet is félretesszük.

Az apróra vágott hagymát az olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a kb. 1 cm-es darabokra vágott lazacot. Átforgatjuk, majd ráöntjük a fehérbort. Megsózzuk, megborsozzuk, és 5-10 percig fedő alatt főzzük.

Hozzáöntjük a habtejszínt, és egy kevés főzővízzel hígítjuk a szószt. Ezután hozzákeverjük a főzött tésztát (mindig a tésztát öntjük a szószhoz), és pár perc alatt összefőzzük. Tálaláskor megszórjuk parmezánnal, kapribogyóval és koktélparadicsommal.

LAZACFILÉ SPÁRGAÁGYON

HOZZÁVALÓK

60dkg lazacfilé

3gerezd fokhagyma

1db lime

75dkg fehér spárga

75dkg zöld spárga

7.5dkg parmezán sajt

3ek olívaolaj

3dkg fenyőmag

bors

petrezselyem a díszítéshez

ELKÉSZÍTÉS

A lazacfilét megmossuk, szárazra töröljük, és 4 egyforma szeletre vágjuk. A meghámozott fokhagymagerezdeket vékonyan felszeleteljük. A megmosott petrezselymet lerázzuk, és finomra aprítjuk. A forró vízzel lemosott lime-ot felkarikázzuk.

A kétféle spárgát megmossuk, és külön-külön megtisztítjuk. (A fehér sípokról a csúcs alatt 2 cm-rel kezdve, a zöldekről az alsó harmadukon lehántjuk a héjat, az alsó fás végeket pedig mindkettőtől levágjuk.) A parmezánt forgácsokra gyaluljuk vagy finomra reszeljük. A fehér spárgát enyhén sós vízben a sípok vastagságától függően főzzük 5-8 percig, majd hozzáadjuk a zöldet, és együtt puhára főzzük további 4-7 perc alatt.

Az olívaolajat nagy serpenyőben felhevítjük, és belehelyezzük a lazac szeleteket. Kb. 1 perc múlva melléjük dobjuk a fokhagymát, a lime-ot, valamint a fenyőmagot, és 4 percig sütjük. Ezután a halszeleteket megfordítjuk, és további 5 percig sütjük. Közben a fokhagymát, a lime-ot és a fenyőmagot átforgatjuk. Végül a lazacot sóval és borssal ízesítjük.

A leszűrt, lecsepegtetett spárgát adagonként tányérokra szedjük. A lazac szeleteket a spárgaágyra fektetjük, és elosztjuk rajtuk a serpenyőben maradt hozzávalókat. A parmezánnal és petrezselyem levelekkel megszórva tálaljuk.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.