Menü

Ínycsiklandozó lazacos fogások

Halat ritkán eszünk, pedig ez a rózsaszínű húsú, gazdag ízű hal számtalan módon elkészíthető. Jól illik hozzá a spenót, a sóska, tésztával, tejszínnel, zöldfűszerekkel is harmonizál.

MÉZES-MUSTÁROS LAZACSTEAK

HOZZÁVALÓK

1kg lazac

bors

fokhagyma

3ek mustár

1ek méz

5ek olívaolaj

2db mangó

2db avokádó

1fej lila hagyma

chilipehely

bors

ELKÉSZÍTÉS

A lazac bőrét lehúzzuk, a húst borssal, fokhagymás ízesítésű sóval megszórjuk, a szeleteket magas falú tepsibe helyezzük, és ráöntjük a 3-4 evőkanálnyi mustárból, 1-2 evőkanálnyi mézből és 5-6 evőkanálnyi olívaolajból alaposan összekevert öntetet, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 30-35 percre. Ha a tetejére karamellizálódott a méz, kivesszük a sütőből és vékony szeletekre vágjuk.

A mellé tálalt salátához felkockázzuk a kimagozott avokádót és mangót, a lilahagymát. Miután összekevertük, ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, ha szeretjük a csípős ízeket, chilipehellyel a tetejét megszórjuk.

LAZACOS-TEJSZÍNES TAGLIATELLE

HOZZÁVALÓK

20dkg tagliatelle

15dkg lazac

2dl habtejszín

1dl fehérbor

1fej vöröshagyma

parmezán

koktélparadicsom

kapribogyó

őrölt bors

olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS

A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint sós vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük, és a főzőlevet is félretesszük.

Az apróra vágott hagymát az olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a kb. 1 cm-es darabokra vágott lazacot. Átforgatjuk, majd ráöntjük a fehérbort. Megsózzuk, megborsozzuk, és 5-10 percig fedő alatt főzzük.

Hozzáöntjük a habtejszínt, és egy kevés főzővízzel hígítjuk a szószt. Ezután hozzákeverjük a főzött tésztát (mindig a tésztát öntjük a szószhoz), és pár perc alatt összefőzzük. Tálaláskor megszórjuk parmezánnal, kapribogyóval és koktélparadicsommal.

LAZACFILÉ SPÁRGAÁGYON

HOZZÁVALÓK

60dkg lazacfilé

3gerezd fokhagyma

1db lime

75dkg fehér spárga

75dkg zöld spárga

7.5dkg parmezán sajt

3ek olívaolaj

3dkg fenyőmag

bors

petrezselyem a díszítéshez

ELKÉSZÍTÉS

A lazacfilét megmossuk, szárazra töröljük, és 4 egyforma szeletre vágjuk. A meghámozott fokhagymagerezdeket vékonyan felszeleteljük. A megmosott petrezselymet lerázzuk, és finomra aprítjuk. A forró vízzel lemosott lime-ot felkarikázzuk.

A kétféle spárgát megmossuk, és külön-külön megtisztítjuk. (A fehér sípokról a csúcs alatt 2 cm-rel kezdve, a zöldekről az alsó harmadukon lehántjuk a héjat, az alsó fás végeket pedig mindkettőtől levágjuk.) A parmezánt forgácsokra gyaluljuk vagy finomra reszeljük. A fehér spárgát enyhén sós vízben a sípok vastagságától függően főzzük 5-8 percig, majd hozzáadjuk a zöldet, és együtt puhára főzzük további 4-7 perc alatt.

Az olívaolajat nagy serpenyőben felhevítjük, és belehelyezzük a lazac szeleteket. Kb. 1 perc múlva melléjük dobjuk a fokhagymát, a lime-ot, valamint a fenyőmagot, és 4 percig sütjük. Ezután a halszeleteket megfordítjuk, és további 5 percig sütjük. Közben a fokhagymát, a lime-ot és a fenyőmagot átforgatjuk. Végül a lazacot sóval és borssal ízesítjük.

A leszűrt, lecsepegtetett spárgát adagonként tányérokra szedjük. A lazac szeleteket a spárgaágyra fektetjük, és elosztjuk rajtuk a serpenyőben maradt hozzávalókat. A parmezánnal és petrezselyem levelekkel megszórva tálaljuk.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?