Menü

Önfejlesztő applikációk

Manapság sokat hallani az önfejlesztés fontosságáról, de valójában mi is az önfejlesztés? Megismerni magunkat, a határainkat, a képességeinket, hibáinkat, hiányosságainkat és elsajátítani új készségeket, javítani gyengébb területeinken. Persze nem elég megnézni néhány youtube videót vagy követni egy-két insta celebet, aki motiváló idézeteket oszt meg. Bár rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre az önfejlesztés terén, mégis mi vagyunk a kulcs. Nekünk kell tennünk érte és elindítani a változást. Ha ez megvan, nagyszerű lehetőségek közül választhatunk.

Ott vannak például a blogok, vlogok, amik egyszerű és közvetlen hangvétellel, tapasztalati szempontból tudnak segíteni abban, hogy elérjük céljainkat. Emellett szintén egy lehetőség az önfejlesztő könyvek tárháza. Bővebben fejtenek ki egy-egy adott témát, illetve, ha tudjuk mit keresünk, egészen specifikus könyveket is találhatunk, amik kifejezetten a mi kérdéseinkre adnak választ. Kipróbálhatunk önismereti teszteket is, ha még keressük azt, amiben jobbak, illetve rosszabbak vagyunk, vagy ha inkább hallgatni szeretnénk valamilyen tartalmat, rengeteg podcast és hangoskönyv is elérhető a témában.

Azonban az igazán interaktív, felhasználóbarát és személyre szabható megoldás talán az applikációkban rejlik. Szinte mindenre van már applikáció, így az önfejlesztés területe sem kivétel. Ha rákeresünk, biztosan legalább 5 olyan alkalmazást találunk, ami ilyen és ehhez hasonló tartalmakat szolgáltat.

Az egyik ismert és hasznos önfejlesztő alkalmazás a Habit Streak. Ez egy olyan alkalmazás, ami segít, hogy a napjaink részévé váljon egy szokás, emlékeztet rá és motivál is. Egy elmélet szerint (átlagosan) ha 21 napig csinálunk valamit, akkor az a szokásunkká válik. Lehet akár szó csak arról is, hogy több vizet igyunk, vagy mondjuk megtanuljunk minden nap egy új szót egy idegen nyelven, vagy ha a testmozgást szeretnénk kihangsúlyozni a mindennapokban. Kiválaszthatod, hogy mi az, amiben fejlődni szeretnél és milyen sűrűn emlékeztessen az alkalmazás erre a dologra.

Ha távol áll tőlünk a jóga, a meditáció és más spirituális vonzattal rendelkező önismereti gyakorlat, akkor hétköznapibb eszközökhöz kell nyúlnunk. Ilyen például a hála. Hiszen bárki lehet hálás, nem igaz? Akár kis dolgokért is. Ráadásul felmérések szerint, aki rendszeresen hálát ad valamiért, boldogabb. Ebben segíthet nekünk az Orange Diary alkalmazás, ami tulajdonképpen egy hálanapló. Itt fotókat, gondolatokat, de akár hangjegyzeteket is rögzíthetsz, majd később visszanézheted, milyen dolgokért voltál hálás az elmúlt héten/hónapban, mennyi jó dolog történt. Hajlamosak vagyunk egy-egy rossz esemény vagy nap hatására teljesen elfelejteni a sok apró jó dolgot, így valóban hasznos lehet egy ilyen applikáció a stresszmentes és boldogabb mindennapokhoz.

Balogh Emese

Értelmes és hasznos hobbik

Ki mivel tölti a szabadidejét? kinek mi a hobbija? A következő téma eköré épül fel, igyekeztünk hasznos, tartalmas szabadidős tevékenységeket összegyűjteni, melyek között van olyan is, amellyel az intelligencia is növelhető. Remélhetőleg kedvet kaptak a cikk elolvasásához!

Mediterrán étrend a fogyásért

Sokféle diéta létezik, ám az egyik legközkedveltebb a fogyni vágyók közt a mediterrán étrend. Nézzük, miért ez a legjobb választás.

Tippek őszi stresszoldásra!

Még az olyan aprónak tűnő, hétköznapi kihívások is okozhatnak bennünk feszültséget, mint a családi élet szervezése, a háztartás menedzselése vagy a munkahelyi rutinfeladatok elvégzése. Az ősszel újrainduló mókuskerékben szinte észre sem vesszük, hogy tűréshatárunk végéhez értünk, a felgyülemlett stresszt pedig ideje lenne levezetni. Ebben akár néhány otthon is elvégezhető, egyszerű gyakorlat is segíthet – állítja a NaturMed Hotel Carbona orvosa, aki a stressz oldásával kapcsolatban ad hasznos tanácsokat.

A serdülők lelki egészsége

Nemrég volt a Mentális egészség világnapja, melynek kapcsán a koronavírus járvány lelki egészségre való hatását is vizsgálták, s összefüggést mutattak ki a fiatalok lelki egészsége és a vírus között. Sajnos tény, hogy emelkedik világszerte az öngyilkosságok aránya a fiatalok körében, ezért pedig többnyire a serdülők mentális betegségei okolhatók.

Kétszáz maraton!

42,195 km. Ennyi egy maratoni táv. Egyet is nehéz és küzdelmes lefutni, nemhogy kétszázat. Kele Géza futónagykövet ennyit teljesített eddig, s a történet folytatódik. Bár elfoglalt és mindig úton van, mégis volt rám néhány perce, nekem pedig öröm és motiváló volt Gézával beszélgetni. Vajon mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen eredményt tudhasson maga mögött?