Menü

Önfejlesztő applikációk

Manapság sokat hallani az önfejlesztés fontosságáról, de valójában mi is az önfejlesztés? Megismerni magunkat, a határainkat, a képességeinket, hibáinkat, hiányosságainkat és elsajátítani új készségeket, javítani gyengébb területeinken. Persze nem elég megnézni néhány youtube videót vagy követni egy-két insta celebet, aki motiváló idézeteket oszt meg. Bár rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre az önfejlesztés terén, mégis mi vagyunk a kulcs. Nekünk kell tennünk érte és elindítani a változást. Ha ez megvan, nagyszerű lehetőségek közül választhatunk.

Ott vannak például a blogok, vlogok, amik egyszerű és közvetlen hangvétellel, tapasztalati szempontból tudnak segíteni abban, hogy elérjük céljainkat. Emellett szintén egy lehetőség az önfejlesztő könyvek tárháza. Bővebben fejtenek ki egy-egy adott témát, illetve, ha tudjuk mit keresünk, egészen specifikus könyveket is találhatunk, amik kifejezetten a mi kérdéseinkre adnak választ. Kipróbálhatunk önismereti teszteket is, ha még keressük azt, amiben jobbak, illetve rosszabbak vagyunk, vagy ha inkább hallgatni szeretnénk valamilyen tartalmat, rengeteg podcast és hangoskönyv is elérhető a témában.

Azonban az igazán interaktív, felhasználóbarát és személyre szabható megoldás talán az applikációkban rejlik. Szinte mindenre van már applikáció, így az önfejlesztés területe sem kivétel. Ha rákeresünk, biztosan legalább 5 olyan alkalmazást találunk, ami ilyen és ehhez hasonló tartalmakat szolgáltat.

Az egyik ismert és hasznos önfejlesztő alkalmazás a Habit Streak. Ez egy olyan alkalmazás, ami segít, hogy a napjaink részévé váljon egy szokás, emlékeztet rá és motivál is. Egy elmélet szerint (átlagosan) ha 21 napig csinálunk valamit, akkor az a szokásunkká válik. Lehet akár szó csak arról is, hogy több vizet igyunk, vagy mondjuk megtanuljunk minden nap egy új szót egy idegen nyelven, vagy ha a testmozgást szeretnénk kihangsúlyozni a mindennapokban. Kiválaszthatod, hogy mi az, amiben fejlődni szeretnél és milyen sűrűn emlékeztessen az alkalmazás erre a dologra.

Ha távol áll tőlünk a jóga, a meditáció és más spirituális vonzattal rendelkező önismereti gyakorlat, akkor hétköznapibb eszközökhöz kell nyúlnunk. Ilyen például a hála. Hiszen bárki lehet hálás, nem igaz? Akár kis dolgokért is. Ráadásul felmérések szerint, aki rendszeresen hálát ad valamiért, boldogabb. Ebben segíthet nekünk az Orange Diary alkalmazás, ami tulajdonképpen egy hálanapló. Itt fotókat, gondolatokat, de akár hangjegyzeteket is rögzíthetsz, majd később visszanézheted, milyen dolgokért voltál hálás az elmúlt héten/hónapban, mennyi jó dolog történt. Hajlamosak vagyunk egy-egy rossz esemény vagy nap hatására teljesen elfelejteni a sok apró jó dolgot, így valóban hasznos lehet egy ilyen applikáció a stresszmentes és boldogabb mindennapokhoz.

Balogh Emese

Milyen gyümölcsöt ehet, aki cukorbeteg?

Az ajánlások szerint naponta legalább 4-5 adag gyümölcsre van szükség ahhoz, hogy egészségesek legyünk, azonban mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik inzulinrezisztenciájuk, cukorbetegségük miatt nem fogyaszthatják ezeket a cukrot tartalmazó, édes finomságokat?

Az öregedés folyamatai

Az öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig ugyanolyan fiziológiai folyamat, mint az alvás vagy emésztés. Az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb ütemét és az esztétikai megjelenését lehet megváltoztatni

Az alultápláltság, mint étkezési zavar

Napjaink leggyakrabban előforduló népbetegsége az elhízás, szinte a csapból is az folyik hogyan fogyjunk le, legyünk fittebbek, vagy éppen vékonyabbak. Azonban keveset hallani a legalább ennyire komoly zavarról, az alultápláltságról.

Futás babakocsival

Szülés után nyilván nem az az első dolgunk, hogy elővegyük a futóbabakocsit, azonban pár hét, hónap után eljön az ideje a sportolás megkezdésének is, erre a célra remek találmány a futóbabakocsi. Mire figyeljünk a használatakor?

Ne tabuként kezeljük a halált!

A Magyar Hospice Alapítvány megalakulásával, 30 éve indult el a hazai hospice mozgalom. Jelentős eredményeket hozott a három évtized, ám a társadalom nagy része még mindig félelemmel, tabuként tekint a halálra.