Menü

Az endometrózisról

Március 28. volt az endometrózis világnapja. Az endometrózis egy nagyon komoly megbetegedés, világszerte nagyjából 70 millió nőt érint. Észrevétele nem lehetséges ultrahanggal, csak műtéti úton. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az egészségügyi szűrések fontosságát, és bizonyos tünetekre való figyelmet!

A megbetegedés miatt a méhet bélelő szövettípus (az endometrium) a méhen kívül, leggyakrabban a petefészkekben vagy a kismedencét bélelő szövetekben (hashártyában), ritkábban a méhfalban ágyazódik be. Mivel nem megfelelő helyre kerül, nem tud a szervezetből távozni, ezért a nyálkahártya felhalmozódik. Ez az endometrium felhalmozódás cisztákat eredményez az érintett területeken. A ciszták hegeket, összenövéseket okoz, ezért a kismedencében található szervek falai hegessé válnak. (Ezek a ciszták eltérnek a petefészekcisztától, de kisvizsgálás minden esetben muszáj!) Emiatt az érintett fájdalmat érez, ami menstruációkór csak fokozódik, a hegesedés pedig meddőséget is eredményezhet. A betegség érinti a méh izomzatát, a méhen kívüli belső és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is, ezért, ha időben észreveszik, sok szenvedéstől képesek megmenteni a beteget.

Gyakori megbetegedés azoknál a nőknél, akik nem vállaltak gyermeket, vagy azoknál, akik elvetéltek, vagy akik császármetszéssel szültek, illetve azoknál, akik a reproduktív öregedés szakaszába léptek. De a betegséget képes előidézheti gyakori fájdalomcsillapító, hormonális fogamzásgátló, indokolatlan gyógynövény használata is. Az is hozzájárulhat a megbetegedéshez, ha valaki nem megfelelően táplálkozik, nem mozog eleget. Elméletek szerint genetikai hajlam is vezethet endometrózishoz. A legveszélyesebb és legszomorúbb a betegségben, hogy bármelyik életszakaszban felmerülhet az endometrózis. Akár menstruáció megjelenése után pár évvel is jelentkezhet, amikor lehet, hogy az érintett még gyermek.

Jellegzetes tünetei lehetnek a fájdalmas menstruáció. Ha valaki ezzel fordul nőgyógyászhoz, akkor mindenképpen figyeljen a többi tünetre is, mert más is okozhatja a fájdalmat. Lehetséges, hogy nőgyógyász se veszi észre, hogy a páciensnek endometrózisa van. További fájdalom jelentkezhet ovuláció során is, vagy széklet ürítésénél is, ekkor gyakori a véres széklet. Ha valakinél véres széklet jelentkezik, mindenképpen ki kell vizsgáltatni, hiszen lehet aranyér, Crohn-betegség vagy endometrózis tünete is! Az endometrózistól szenvedő nőknél jelentkezhet a meddőség és a fájdalmas szexuális együttlét, ami a nők és partnerük számára is megterhelő időszak, ezért lelkiekben nagy támogatást kell biztosítani számukra.

Megelőzése jelenleg konkrét módon nem lehetséges, hiszen még nem derítették fel megjelenésének pontos okait. Kutatások alapján az mutatható ki, hogy kevesebb eséllyel jelentkezik endometrózis azoknál a nőknél, akik vállaltak gyermeket, mint azoknál, akik nem. Fontos a stressz helyes kezelése, a megfelelő táplálkozás és mozgás – a betegségek nagy része elkerülhető a helyes életmóddal, azonban azzal is számolni kell, hogy nem lehetünk mindennel szemben védetettek. Ezért fontos szűrésekre járni, ezért erre bátorítok mindenkit!

Nagypál Anna

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?