Menü

Mindenünk a méz

Nem mézes recepteket hoztam és bár kétségtelenül egészséges nyalánkságról van szó (cukortartalmával tisztában vagyok, de ettől még mértékkel fogyasztva egészséges) most nem a fogyasztásáról szeretnék írni. A méz ugyanis egy annál sokkal sokoldalúbb csodaszer.

A mézet nemcsak akkor veszem elő, ha mézes sütit szeretnék, hanem akkor is, ha arcpakolást készítek, vagy, ha a hajamra kenem, s arra is jó, ha a megfázás tüneteit szeretném enyhíteni, azt pedig talán nem is hallottuk eddig, hogy a paraziták ellen is hatásos. Ennyi mindenre jó a méz? Igen!

A legendák szerint Kleopátra már Krisztus előtt mézben fürdött, hogy megőrizze szépségét, tehát már akkor is tudták, mennyi mindenre felhasználható ez a kis ragacsos aranyló massza.

Ki hinné, hogy enyhíti a másnaposságot! – Ha túl sok alkoholt fogyasztottunk előző este, akkor gyorsan együnk meg pár evőkanál Rengeteg fruktózt tartalmaz, ami serkenti az anyagcserét.

Sebek, vágások gyógyítására is használjuk bátran! Természetes fertőtlenítőként a méz kiváló megoldás az apróbb konyhai balesetekre és talán mondhatjuk, hogy egy konyhában mindig kéznél van.

Megfázásra, torokgyulladásra, köhögésre már eddig is csodaként tekintettünk rá és a mézes teánkra, arról nem is beszélve, milyen finom, méghozzá bármelyik fajtája.

Vérszegénységre pedig a magas vastartalma miatt remek választás.

Paraziták ellen egy pohár vizet ecettel és mézzel kell elkeverjünk, majd egy húzásra meginni. A három összetevő tökéletes parazitagyilkos.

Kleopátrával említettük a szépségre gyakorolt hatását, de arról még nem beszéltünk, hogy a kozmetika ipar számos készítményéhez felhasználja. Pakolásként 30 percig hagyjuk a bőrön, hajon.

Csodálatos egy mézes fürdő, némi illóolajjal felturbózva. Nincs a napi stressz amire ne lenne gyógyír.

Pattanások ellen is jó, kenjük éjszakára a pattanásra, reggel mossuk le, de arcpakolásba, arckrémekbe is tehetjük (Kleopátra ugyebár…) ha kipróbáltuk, az eredmény beszél helyettem is. A méz ugyanis kitűnően kezeli a pattanásokat, úgy funkcionál, mint egy ideális arctisztító. A méz természetes fertőtlenítő is, nyugtatja és gyógyítja a bőrt.

Az ókorban az atléták mézet fogyasztottak, hogy növeljék az állóképességüket és azonnali teljesítménynövekedést érjenek el.

A méz javítja a látást is. Segít az olyan szemfertőzések kezelésében, minta szemek pirossága és viszketése, a szem kötőhártyájának gyulladása, kötőhártya gyulladás és más hasonló fertőzések.

A méz antibakteriális és antioxidáns tulajdonságai miatt erősíti az immunrendszert. Számos betegséget távol tart a szervezettől és akkor még a számos mézes-édes fenséges receptekről nem is beszéltem.

Most akkor mennyi az annyi?

Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.

Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?

A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.

Miért egészséges több halat fogyasztani?

Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.

Koffein hatása nyáron a szervezetünkre

A felnőtt népesség nagy része fogyaszt valamilyen formában koffeint. Ennek a legkedveltebb módja a kávézás, azonban ezt is túlzásba lehet vinni. Ennek a negatív hatásairól és megelőzéséről olvashatunk ebben a cikkben!

Mindent a Koshu szőlőről

Szőlőművelés szempontjából Japán nem a legmegfelelőbb hely, hiszen a nyár túlságosan forró és csapadékos, a talaj minősége pedig gyatra, így eddig a bor nem igazán volt az ottani kulinária része. Mégis, nagyjából 100 km-re Tokiótól, a Yamanashi Prefektúrában lévő Kofu medencében a gyümölcstermelés mellett mostanában valami újdonság is van születőben, ugyanis itt vetették meg lábukat a szigetország első borászatai kb. 150 évvel ezelőtt.