Menü

Egészséges pizza receptek

Diétás pizzák

Az alábbiakban mutatunk pár trükköt, amivel egészségesebbé, fogyókúrabarátabbá teheted az otthon készített pizzákat. Így a végeredmény egy gyors és ízletes fogás lesz, ami tökéletesen beilleszthető a diétádba.

A pizza legegészségtelenebb és legkalóriagazdagabb része a tészta. Az alapot lecserélheted egészséges zöldségekre. A karfiolos pizzához szükséged lesz egy fej puhára főzött karfiolra, tojásra és 3/4 csésze reszelt parmezánra. A sajt zsírosságára érdemes odafigyelni, és, ha szigorú a diétád, próbáld csökkenteni az adagot. A kész tésztát fűszerezd ízlés szerint oregánóval, fokhagymával.

Egy másik jó alternatíva az édesburgonya, melynek keményítőtartalma alacsonyabb, mint a hagyományos krumplié, így cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják.

Ha maradsz a hagyományos tésztánál, próbáld teljes kiőrlésű lisztből elkészíteni a pizzát. A teljes kiőrlésű liszt megőrzi a gabonában rejlő tápanyagokat és rostokat, ezért lassabban szívódik fel, de használhatsz szénhidrátcsökkentett lisztet vagy zablisztet is.

Az igazi olasz pizza nincs tele feltéttel, vékony, a tésztájában nincsenek adalékanyagok, és csak pár feltét van rajta. Ha nagyon szereted a pizzát, akkor válaszd az eredeti nápolyi változatot.

Egyszerű és finom házi pizzát készíthetsz a receptből, amely gluténmentes, tojásmentes, és a hozzáadott útifűmaghéjnak köszönhetően sokáig a jóllakottság érzését biztosítja.

Hozzávalók:

140 gramm mandulaliszt

30 gramm kókuszliszt

1 teáskanál só

20 gramm útifűmaghéj

0.5 csomag instant élesztő (expressz)

1 teáskanál olasz fűszerek (ízlés szerint a tésztába)

190 gramm langyos víz

2 evőkanál tejföl

2 evőkanál növényi olaj

pizzafeltétek tetszés szerint

előkészítési idő: 15 perc

elkészítési idő: 15 perc

Elkészítés:

Külön tálban keverjük össze a száraz (lisztek, élesztő, útifűmaghéj, só, fűszerek) és a nedves hozzávalókat (víz, olaj, tejföl), majd elegyítsük egymással, és gyúrjunk belőle tésztát. Az élesztőn található utasítás szerint pihentessük/kelesszük a tésztát a megadott ideig.

Ha ez letelt, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és formázzuk. Tegyük rá kedvenc (glutén- és cukormentes) paradicsomszószunkat, feltéteket és sok reszelt sajtot a tetejére. Nagyon forró (akár 220 fokos) sütőben süssük készre.

A dietetikus tippje: Bizonyára észrevetted már, hogy glutén nélkül nehéz rugalmas, puha és laza szerkezetű tésztát gyúrni, ezért különféle ún. sikérhelyettesítő anyagokat kell a tésztához adni. Ilyen az útifűmaghéj (Psyllium husk) is, amely tulajdonképpen egy vízoldékony rost, és a tészták ruganyosságának biztosításán túl az emésztőrendszerre is jótékony hatást fejt ki. Jótékony, ha székrekedéssel küzdesz, de a puffadásra hajlamosak óvatosan bánjanak vele!

Számos fogyókúrás por, kapszula is tartalmazza, mert ez a kis rostszemecske súlyának akár 300-szorosát is képes folyadék formájában megkötni, így fogyasztása után tovább maradunk jóllakottak.

Szerző: Udvari Fanni

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.