Menü

Egészséges pizza receptek

Diétás pizzák

Az alábbiakban mutatunk pár trükköt, amivel egészségesebbé, fogyókúrabarátabbá teheted az otthon készített pizzákat. Így a végeredmény egy gyors és ízletes fogás lesz, ami tökéletesen beilleszthető a diétádba.

A pizza legegészségtelenebb és legkalóriagazdagabb része a tészta. Az alapot lecserélheted egészséges zöldségekre. A karfiolos pizzához szükséged lesz egy fej puhára főzött karfiolra, tojásra és 3/4 csésze reszelt parmezánra. A sajt zsírosságára érdemes odafigyelni, és, ha szigorú a diétád, próbáld csökkenteni az adagot. A kész tésztát fűszerezd ízlés szerint oregánóval, fokhagymával.

Egy másik jó alternatíva az édesburgonya, melynek keményítőtartalma alacsonyabb, mint a hagyományos krumplié, így cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják.

Ha maradsz a hagyományos tésztánál, próbáld teljes kiőrlésű lisztből elkészíteni a pizzát. A teljes kiőrlésű liszt megőrzi a gabonában rejlő tápanyagokat és rostokat, ezért lassabban szívódik fel, de használhatsz szénhidrátcsökkentett lisztet vagy zablisztet is.

Az igazi olasz pizza nincs tele feltéttel, vékony, a tésztájában nincsenek adalékanyagok, és csak pár feltét van rajta. Ha nagyon szereted a pizzát, akkor válaszd az eredeti nápolyi változatot.

Egyszerű és finom házi pizzát készíthetsz a receptből, amely gluténmentes, tojásmentes, és a hozzáadott útifűmaghéjnak köszönhetően sokáig a jóllakottság érzését biztosítja.

Hozzávalók:

140 gramm mandulaliszt

30 gramm kókuszliszt

1 teáskanál só

20 gramm útifűmaghéj

0.5 csomag instant élesztő (expressz)

1 teáskanál olasz fűszerek (ízlés szerint a tésztába)

190 gramm langyos víz

2 evőkanál tejföl

2 evőkanál növényi olaj

pizzafeltétek tetszés szerint

előkészítési idő: 15 perc

elkészítési idő: 15 perc

Elkészítés:

Külön tálban keverjük össze a száraz (lisztek, élesztő, útifűmaghéj, só, fűszerek) és a nedves hozzávalókat (víz, olaj, tejföl), majd elegyítsük egymással, és gyúrjunk belőle tésztát. Az élesztőn található utasítás szerint pihentessük/kelesszük a tésztát a megadott ideig.

Ha ez letelt, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és formázzuk. Tegyük rá kedvenc (glutén- és cukormentes) paradicsomszószunkat, feltéteket és sok reszelt sajtot a tetejére. Nagyon forró (akár 220 fokos) sütőben süssük készre.

A dietetikus tippje: Bizonyára észrevetted már, hogy glutén nélkül nehéz rugalmas, puha és laza szerkezetű tésztát gyúrni, ezért különféle ún. sikérhelyettesítő anyagokat kell a tésztához adni. Ilyen az útifűmaghéj (Psyllium husk) is, amely tulajdonképpen egy vízoldékony rost, és a tészták ruganyosságának biztosításán túl az emésztőrendszerre is jótékony hatást fejt ki. Jótékony, ha székrekedéssel küzdesz, de a puffadásra hajlamosak óvatosan bánjanak vele!

Számos fogyókúrás por, kapszula is tartalmazza, mert ez a kis rostszemecske súlyának akár 300-szorosát is képes folyadék formájában megkötni, így fogyasztása után tovább maradunk jóllakottak.

Szerző: Udvari Fanni

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.